Nem került be Magyarország filmje az Oscar-jelöltek közé – Ezt az öt alkotást szavazták be
Az Akik maradtak a szűkített tízes listáról nem jutott be az Oscarra jelölt öt legjobb nemzetközi film közé.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közép-európai idő szerint ma kora délután az amerikai filmakadémia nyilvánosságra hozta az idei Oscar-díjra jelöltek listáját. A legjobb nemzetközi film kategóriában Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje miatt izgulhattunk, hogy a tízes szűkített listáról bekerül-e a legjobb öt közé, de ez végül nem sikerült.

Legutóbb 2018-ban, az akkor még a legjobb idegen nyelvű filmnek nevezett kategóriában Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje szerepelt az Oscar-jelöltek között, de az aranyszobrot végül a chilei Egy fantasztikus nő című alkotás nyerte meg. Ugyanebben a kategóriában 2016-ban a Saul fia, 1982-ben a Mephisto nyert Oscart. 2017-ben Deák Kristóf Mindenki című filmje nyert aranyszobrot a 89. Oscar-gálán a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje

2019. szeptember 26-án mutatták be a hazai mozik Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét, amely nemzetközi film kategóriában Magyarországot képviselte az Oscar-díjért folyó versenyben.

A rendező szinkrontolmácsokról szóló Susotázs című rövidfilm-vígjátéka tavaly felkerült a 10 legjobb élő szereplős alkotás közé az Oscar szűkített listájára. 2019. december 17-én kiderült, hogy az Amerikai Filmakadémia tagjai 93 alkotásból az Akik maradtakat is beszavazta a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listájára.

akik-maradtak-film
Fotó: Budapest Film

Az Oscar-shortlisten az alábbi tíz alkotás szerepel, amelyek közül a kiemelt öt került a jelöltek közé:

Csehország - Festett Madár
Dél-Korea - Élősködők
Észak-Macedónia - Mézkirálynő
Észtország - Truth and Justice
Franciaország - A nyomorultak
Lengyelország - Corpus Christi
Magyarország - Akik maradtak
Oroszország - Beanpole
Szenegál - Atlantics
Spanyolország - Fájdalom és dicsőség

Az idei Oscar-jelöltek teljes listáját ebben a cikkünkben találod.  Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjait 92. alkalommal adják át 2020.  február 9-én a Los Angeles-i Dolby Színházban.

A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és a forgatáson még csak 19 éves, ígéretes tehetségű Szőke Abigél főszereplésével készült Akik maradtak a II. világháború utáni Budapesten játszódik, könnyedséggel és melegséggel beszél a szeretet gyógyító erejéről.

Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul "várja haza" szüleit a haláltáborból. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata áll a viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az ’50-es éveket is átvészelni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Magyar filmet tíz alkalommal jelölt díjra az Akadémia. Az első élőszereplős, Oscar-díjas magyar alkotás a Mephisto, amit az 54. Oscar-gálán díjaztak, 1982-ben. Legtöbbször Szabó István filmjeit nevezte Magyarország a díjra, 1967 és 1992 között hét alkalommal, ezekből négyet jelölt az Akadémia díjra (Bizalom, Mephisto, Redl ezredes, Hanussen), és egyet nyert meg.

Őt követi Fábri Zoltán, akinek 1965 és 1978 között négy filmjét nevezték, ezekből kettőt jelöltek díjra (A Pál utcai fiúk, Magyarok). Az Akadémia jelöltje volt még Makk Károly Macskajáték, illetve Gyöngyössy Imre és Kabay Barna Jób lázadása című alkotása.

A Mindenki főszereplője a 2017-es Oscar-gálán

Deák Kristóf Mindenki című filmje a 89. Oscar-gálán megnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilm kategória aranyszobrocskáját. A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Ezt is szeretjük