Tényleg őt küldjük az Eurovízióra? Máris háborognak a nézők
A Dal zsűrije és a nézők kiválasztották, ki képviselje hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szombat este eldőlt, ki képviseli Magyarországot májusban Bécsben az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Dal 2015 döntőjében a nemzetközi pontozás szabályai szerint került ki a nyertes: a nyolc döntősből négyet választott ki a zsűri, rájuk adhatták le szavazataikat a nézők.

Négy produkcióra szavazhattak a nézők

A műsort a döntősök közös dala nyitotta, amivel lett egy kis X-Faktor utóérzésünk, csakúgy, amikor Pierrot az első fellépőnek, Gájer Bálintnak azt mondta, megmutatta, hogyan kell elindítani egy showműsort. A fiatal énekes csak dicséretet kapott, de a négy közé mégsem jutott.

Boggie dala Pierrot szerint azért nagyon hatásos, mert nem akar semmi nagyot, az ének és a gitár dominál benne. Rúzsa Magdi is csak annyit tanácsolt Csemer Boginak, hogy egyszerűsítse le a hátteret, ne legyen ennyire manipulatív. Három zsűritag is osztott neki pontokat, így bejutott a négy legjobb közé.

A tavalyi X-Faktorban ismertté vált zenekar, a Spoon az első dalukkal jutott be A Dalba, és kezdőkként megfogadták a zsűri korábbi tanácsait, így még Rákay Philip is a legnagyobb kritikusukból a legnagyobb drukkerük lett. Ő és Csiszár Jenő is 10 ponttal jutalmazta őket, így bejutottak a négyes döntőbe.

Wolf Kati másodszor juthatott volna ki az Eurovízióra

Rákay Philipet azért is fogta meg Wolf Kati dala, mert az Eurovíziót már megjárt énekesnő megmutatta, még szerelmes témában is lehet jó magyar dalszöveget írni anélkül, hogy közhelyeket puffogtatna benne. Rúzsa Magdi szerint pedig nem kétség, a dal és az énekesnő is kimagasló, de végül csak 8 pontot adott neki, Csiszár és Rákay is csak 4-et, így nem jutott be a négyes döntőbe.

Szabó Ádám továbbra is a zsűri egyik nagy kedvence, Pierrot szerint a mezőny egyik legkiemelkedőbb dala a harmonikás énekesé, de a fiatalokból álló Passed is nagy favorituk volt. Rúzsa Magdi ugyanakkor félti őket, szerinte még nem biztos, hogy ki szabad tenni őket egy akkora stressznek, mint amivel az Eurovíziós Dalfesztivál nagyszínpada jár. A legjobb négy közé végül Szabó Ádám került, a Passed nem kapott pontot.

A Passed előtt még nagy jövő áll a zsűri szerint

Ív új színt vitt A Dalba, de Pierrot szerint - annak ellenére, hogy sokat fejlődött -, még nem látja a produkcióját késznek, hiányolja az összhangot. A fiatal énekesnő végül nem jutott a négy legjobb közé. A negyedik továbbjutó végül az utolsóként fellépő Mujahid Zoli lett.

A zsűritagok mindegyike 4, 6, 8 illetve 10 pontot adhatott a neki legjobban tetsző dalokra és előadójukra, ezek alapján a legjobb négy közé Boggie, Szabó Ádám, Mujahid Zoli és a Spoon jutott. A nézők rá adhatták le szavazataikat, amelyek alapján végül Boggie képviselheti hazánkat a bécsi Eurovíziós Dalfesztiválon.

Szabó Ádám, Boggie, Mujahid Zoli és a Spoon

A Dal Facebook-oldalán természetesen már az eredményhirdetés közzétételét követő percekben vita kerekedett arról, jó döntés született-e.

Sokan gratuláltak Csemer Boglárkának, szerintük a négy közül ő volt a legjobb választás, míg mások a saját kedvencüket látták volna szívesen az első helyen.

"Jön a tipikus magyar komment áradat!!! Hú mért ő nyert, jaj volt jobb is.
Tavaly ugyan ez volt Andrisnál is, még is jó helyen végzett, támogassuk, ha már nyert és teszem hozzá, hogy megérdemelte azt, hogy ő menjen Bécsbe. Hajrá Boggie!!!" - írta egy Boggie-nak szurkoló.


A kritikusok kommentelők is előkerültek, többen írták, hogy egyáltalán nem találták eredetinek a dalt, és persze az összeesküvés-elméleteket gyártók is előkerültek.

"Ilyen nincs, elismerem a dal szép, de hihetetlen snassz, nagyon unalmas egyetlen sort se tudnák felidézni belőle, pedig sokszor hallottam már sajnálom, hogy ilyen felejthető dalt küldünk idén, de hát ha az embereknek ez tetszik, ezt kell elfogadni, remélem majd májusban ettől független sikeres lesz" - írta egy hozzászóló.

"Ki akar egy háborús dalt dúdolni, éppen elég a tévében látni azt a sok borzalmat, nemhogy még énekelni is. Biztosan nem nyer vele, az utolsók leszünk vagy be sem jutunk. Szabó Ádám és Mujahid Zoli dala sokkal jobb volt, a zsűri a hibás, hogy ezt a dalt beszavazta a legjobb négybe. Én el sem hiszem, hogy a közönség őt jutatta tovább" - így egy másik.

A 28 éves Csemer Boglárka, művésznevén Boggie egy évvel ezelőtt került a címlapokra, amikor Parfüm című videoklipje rekordokat dönt a Youtube-on, több mint hétmillióan látták.

Fotó: Facebook/Eurovision Hungary 

Ezt is szeretjük