A 20. század leghíresebb magyar szexszimbólumai
Íme, öt lélegzetelállítóan gyönyörű magyar hölgy, akit ellenállhatatlan vonzereje, szépsége és kisugárzása már életében legendássá tett.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak nők, akik gyönyörű arcvonásaikkal, előnyös - vagy műtét útján feljavított - testi adottságaikkal, esetleg különleges kisugárzásukkal csavarják el a férfiak fejét.

Az összeállításunkban szereplő magyar díváknál mindezek egyesülnek, és ez teszi őket koruk szexszimbólumaivá.

Simon Böske

Az első magyar szépségversenyt - a mai Miss Hungary elődjét - 1929 januárjában rendezték meg. A Miss Hungária címet ekkor Simon Böske, egy keszthelyi tiszti főorvos lánya nyerte el. A 19 éves szépséget akkoriban már sokan csodálták országszerte, hiszen 16 esztendősen a Keszthelyi Korzó Szépévé, később pedig a Balaton Tündérévé választották.

Böske nyúlánk, karcsú termetével, szőke fürtjeivel és kék szemével számtalan rajongót szerzett magának, így nem csoda, hogy a több mint kétszáz Miss Hungária címért versengő lány közül is egyből kitűnt. Még ugyanabban az évben a különlegesen finom arcvonásokkal megáldott szépségkirálynő indult a párizsi Miss Európa versenyen, ahol 16 nemzet képviselői közül választották a kontinens szépévé.

A nemzetközi siker után a vidéki lány előtt szédítő lehetőségek nyíltak meg. Színpadra várták, indulhatott volna a Miss Universe címért, európai és amerikai filmajánlatokat kapott, ő azonban az újságírók faggatózására csak ennyit felelt: férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az kedvenc regényeimben szokott történni. Így is tett, karrierépítés helyett nőül ment Brammer Pál textilgyároshoz, majd első házassága kudarca után Joób Dánielhez, a Vígszínház művészeti igazgatójához.

Képek: retronom.hu

Férjével szerencsésen túlélték a holokauszt borzalmait, ám a szépségkirálynő nem érte meg az időskort. Életének súlyos betegség - feltehetően agydaganat - vetett véget 33 éves korában.

Karády Katalin

Az első igazi magyar szexszimbólum 1910-ben látta meg a napvilágot Kanczler Katalin néven. Hat testvérével nagy szegénységben nőtt fel, brutális apjuk szíjjal verte gyermekeit. Érthető, hogy a gyönyörű fiatal lány - miután egy jótékonysági akció keretein belül öt évig külföldön tanulhatott - sanyarú körülményei közül a házasságba menekült. Férje, Vargha Rezső vámtiszt 30 évvel volt idősebb nála, frigyük mindössze néhány hónapig tartott.

1936-ban kezdte színészi tanulmányait, a harmincas évek végén már a Vígszínházban aratott sikereket. Első mozifilmje, a Halálos tavasz sikere után kora ünnepelt dívája lett. Igéző, sötét szépsége, erotikusan búgó hangja és erőteljes, végzet asszonya karaktere az ország szexszimbólumává emelte. Imidzsét a hollywoodi sztárokéhoz lehetne hasonlítani, minden nő az ő öltözködését, frizuráját és stílusát akarta utánozni.

Magánélete a pletykák középpontjában állt, sokan férfifalónak tartották, de olyan is akadt, aki leszbikusnak. Titkos viszony fűzte egy tábornokhoz, aki eljegyezte, és egy budai villát vásárolt neki.

Képek: infovilag.com, filmkultura.hu

A második világháború alatt a színésznő karrierjét ellehetetlenítették, három hónapra bebörtönözték, megkínozták, és majdnem agyonverték. Szabadulása után gyerekeket mentett ki a nyilasok karmaiból.1945-ben, vőlegénye halálhírét hallva ideg-összeroppanást kapott, ami után kilenc hónapig ágyban feküdt. A háború után nem bírta elviselni a mellőzöttséget, 1951-ben elhagyta az országot. A legendás díva New Yorkban kalapszalont nyitott, és 1990. február 8-án bekövetkezett haláláig visszavonultan élt.

Zalatnay Sarolta

Az ország Cinije 1947-ben született Charlotte Sacher néven Budapesten. Szülei operaénekesnek szánták, ám egy mandulaműtét miatt vágyuk nem teljesülhetett. A bájosan vadóc tinilány érdeklődése a könnyűzene felé fordult, és itt meg is találta számítását. Tehetségét Komár László és Bergendy István fedezte fel. Az 1966-os Táncdalfesztiválon második helyezést ért el a Hol jár az eszem címet viselő ábrándos melódiával, egy év múlva pedig megnyerte a műsort a pörgősebb Nem várok holnapig című dallal.

A rekedtes hangja miatt a magyar Janis Joplinként is emlegetett énekesnő 1968-69-ben Londonban vendégszerepelt, ahol a Bee Gees tagjai írtak neki egy lemezt. Cini önéletrajzi könyvében később azt állította, hogy a Gibb fivérek egyike, Maurice feleségül is kérte. 

Kép: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Mindez nem lenne meglepő, tekintve, hogy a Nem vagyok én apáca című sláger előadója sötét hajával, igéző szemeivel és dögös alakjával akkoriban igazi bombázó volt. A hetvenes évek vége felé azonban egyre inkább kiszorult a rivaldafényből, így üzletasszonyként próbált boldogulni. Több szókimondó könyvet is megjelentetett, például barátnőjéről, a pornószínésznő Cicciolináról. Cini magánélete a legkevésbé sem unalmas, háromszor ment férjhez. Először a zenész Révész Sándor, majd a fogtechnikus Benedek László, végül a nála 25 évvel fiatalabb musicalszínész, Márton Csaba vezette oltár elé. 2003-ban a még mindig bevállalós - ám jelenleg újra szingli - díva a nyuszis magazinban megjelent pucér fotóival lett a legidősebb Playboy-nyuszi.

Molnár Csilla Andrea

A tragikus sorsú szépségkirálynő 1985-ben nyerte el a Miss Hungary címet, miután 50 év kihagyást követően először rendezték meg a magyar szépségversenyt. A fonyódi diáklány mindössze 16 éves volt, amikor barátnőjével és több mint kétezer másik lánnyal együtt ő is beküldte jelentkezését a versenyfelhívásra. A döntőbe jutott 25 szépség közül végül a csodálatos alakú és bájos arcú tinilány fejére került a korona.

1986 februárjában Csilla képviselte hazánkat a Máltán megrendezett Miss Európa megmérettetésen, ahol vitatható körülmények között harmadik helyezést ért el. Az eredmény sokakat megdöbbentett, hiszen az összesítés alapján a magyar lánynak volt a legtöbb pontja.  

Képek: molnarcsilla.hu

Tovább fokozta az indulatokat és Csilla csalódottságát, hogy még a koronáját is fel kellett ajánlania a győztesnek. A verseny után magántanulóként folytatta a középiskolát, hogy eleget tudjon tenni a királynőséggel járó felkéréseknek. Az érzékeny tini azonban nem tudta elviselni a szervezők negatív hozzáállását, álmai meghiúsulását és a rosszindulatú pletykákat - 1986. július 10-én halálos adag gyógyszert vett be. Öngyilkossága az egész országot megrázta, könyvek, dokumentumfilm és dalok születtek róla, melyek közül a leghíresebb talán Homonyik Sándor szívhez szóló slágere, az Álmodj, királylány.

Dobó Kata

A dögös színésznő 1974-ben született, és eredetileg Kovács Katának hívták. Filmes karrierjét 1995-ben kezdte az Éretlenek tévésorozatban, ám az igazi hírnevet az 1997-es A miniszter félrelép hozta meg neki. A nagysikerű vígjátékban Marosi Tündét, a vörös hajú bombázót alakította, aki a film legemlékezetesebb jelenetében egy szál bugyiban parádézik egy hotelszobában.

Kata ezzel a szereppel pillanatok alatt a kilencvenes évek végének szexszimbólumává vált. Státuszát olyan további filmekkel biztosította be, mint az Ámbár tanár úr, az Európa Expressz vagy a Csak szex és más semmi. A gyönyörű színésznőről nehéz elképzelni, hogy tizenéves korában csúf kis békának tartotta magát, és csak azért vágott bele a modellkedésbe, hogy bizonyítsa, képes rá.

Képek: Europress

Végül nem csak itthon, Németországban is keresett modell lett, a híres hollywoodi producert, Andy Vajnát pedig annyira elbűvölte, hogy feleségül kérte. A sztárpár útjai kilenc év után váltak el, Kata jelenlegi partnere Gulyás Levente zenész.

A bombázó színésznő jelenleg Amerika és Magyarország között osztja meg az idejét. A hazai közönség legutóbb a Halálkeringő című filmben láthatta Kern András oldalán.

Ezt is szeretjük