A király, aki legyőzte a dadogását - II. Erzsébet édesapját ezért is imádta az angol nép
A József Attila Színház Mucsi Zoltánnal és Fila Balázzsal a címszerepben mutatta be A király beszédét.

a-kiraly-beszede-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A király beszéde című filmet 2010-ben mutatták be Thomas Hooper rendezésében. A történelmi filmdráma tizenkét Oscar-jelölésből négyet tudott díjra váltani. Colin Firth és Geoffrey Rush, ha mással nem, hát ezzel a filmmel biztosan beírta magát a filmtörténetbe. A díjesővel jutalmazott, 2010-es alkotás bejárta a világot, akárcsak a színpadi adaptáció.

V. György király másodszülött fia áll 1925. október 31-én a Wembley Stadionban, a Brit Birodalmi Kiállítás záróbeszédéhez a BBC mikrofonja elé. Dadogása miatt az eset, mint az angol rádiózás egyik legkínosabb pillanata, íródik be a média történetébe. A herceg a legkevésbé sem bízik a gyógyulás sikerében, de felesége meggyőzi: látogassák meg a Londonban élő ausztrál logopédus, Lionel Logue rendelőjét. 

David Seidler - a film és így a darab szerzője - maga is gyerekkorában kezdett dadogni, akárcsak főhőse. VI. György gyógyulása lelkesítette a fiatal Seidlert: "Itt van egy dadogós, akinek király létére rádióbeszédeket kellett mondania, melyek során egy egész nemzet figyelt minden egyes szótagot, amit kiejtett, mégis oly szenvedéllyel és intenzitással tette mindezt." 

a-kiraly-beszede2
Fotó: József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

És hogy hogy jutunk A király beszédéhez? Az író az 1970-es években vette fel a kapcsolatot dr. Valentine Logue-gal, aki beleegyezett, hogy mesél az apja és a király barátságáról, illetve jegyzetfüzetét is a kíváncsi David elé tárta. Ezeknek köszönhetően azt is tudni lehet, mennyire követi a film és a színpadi adaptáció hűen a valódi eseményeket.  

VI. György király V. György és Tecki Mária másodszülött fiaként, 1895-ben látta meg a napvilágot. Lévén, hogy bátyja alkalmasságához nem fért kétség, a dadogós, kissé visszahúzódó fiú tengerésztiszti pályára készült. 1923-ban vette feleségül Elizabeth Bowes-Lyont, aki utóbb a jelenleg is trónon lévő Erzsébet királynő és a szeleburdi Margit hercegnő édesanyja lett. A valóságban a yorki herceg 1926 októberében, ausztráliai utazása előtt kezdte meg a munkát Louge-gal. A kezelések hónapok múltán sikeressé váltak, és Albert 1927-ben már folyékonyan nyitotta meg az ausztrál Parlamentet Canberrában. Ettől kezdve trónra lépéséig csak alkalmi levelezés folyt a két ember között.

a-kiraly-beszede
Fotó: József Attila Színház/Kállai-Tóth Anett

Ezzel szemben a színdarabban V. György 1936-os halálát követően az elsőszülött David, VIII. Eduárdként ült trónra, de mivel nem tudott lemondani Wallis Simpson, a kétszeresen elvált amerikai nő kegyeiről, szerelméért feladta a királyi címet. Albert Frederick Arthur George of Windsor 1936-ban vette át a stafétát, és ez idő tájt jelent meg először az ausztrál beszédtanárnál is. A koronázást követően alakult ki a legendás barátság, ami számtalan rendezőt megihlet a történet színrevitelére. 

Nem meglepő hát, hogy a József Attila Színház október 5-i bemutatóját nagy várakozás előzte meg. Fila Balázs épp annyi idős, mint az általa megformált VI. György a trónra kerülésekor. A zord beszédtanárt Mucsi Zoltán alakítja. A színpadi adaptáció nem csupán a két férfi barátságát vázolja: képet ad az 1930-as évek hangulatáról, a politikai elit és a királyi család viszonyáról. Bepillantást enged a későbbi Queen Mum és férje mindent elsöprő szerelmébe. Habár az előadás - akárcsak a film - sokszereplős, mégis inkább tűnik két ember történetmesélésének. A megértést segítő kettes-hármas jelenetekben izgalmas villanásokat láthatunk. 

A mindent elsöprő befejezés, avagy Nagy-Britannia hadüzenete, magáért beszél a József Attila Színház színpadán. 

A király beszédét 2019. október 5-én mutatta be a József Attila Színház Hargitai Iván rendezésében. A díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezt Kárpáti Enikő tervezte. A dramaturg Szokolai Brigitta, a zenei vezető Dobri Dániel. A jegyvásárlásért kattints ide >>

Szereposztás

Bertie, York hercege: Fila Balázs

Lionel Logue, ausztrál beszédtanár: Mucsi Zoltán

Elisabeth, Yorki hercegné: Szabó Gabi

Myrtle, Lionel felesége: Szilágyi Katalin

Cosmo Lang, Canterbury érseke: Schlanger András

Winston Churchill, brit politikus: Mihályfi Balázs

David, Walesi herceg: Előd Álmos

V. György Király, Bertie és David apja: Ujréti László

Stanley Baldwin, brit miniszterelnök: Chajnóczki Balázs

Mrs. Wallis Simpson, David barátnője: Pethő-Tóth Brigitta

Ezt is szeretjük