"A politikai elitnek való kiszolgáltatottság mindig aktuális" - Meglepő bemutató Kárpáti Leventééktől
Még szerencse, hogy a rock is örök.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán mindenki megtapasztalta már, hogy a hatalom mennyire destruktív lehet - arra is, aki gyakorolja, és arra is, akin gyakorolják. Persze nincs új a nap alatt, elég csak arra gondolni, hogy a történelmet is nagyrészt hatalmi küzdelmek alakították-alakítják. Ez a mindig aktuális téma áll a Római Birodalom idejében játszódó A Caligula-klán című darab középpontjában is, melyet Kárpáti Levente jegyez szerzőként és rendezőként.

A rettegett Caligula

A címszereplő császárt valószínűleg mindenki ismeri, például arról, hogy a palotáját - a szolgálókkal egyetemben - a lovának ajándékozta, sőt, tervezte annak konzullá való kinevezését is. Pazarló intézkedései mellett zsarnokságáról volt híres. Magát istennek képzelte, állítása szerint rendszeresen konzultált Jupiterrel, míg éjszakáit a Hold istennőjével töltötte, ami azonban nem akadályozta meg abban, hogy akár a rokonaival is intim viszonyba kerüljön. Szűkebb és tágabb környezetében senki sem érezhette biztonságban magát - az alattvalók a legkülönbözőbb módokon keresték Caligula kegyeit, remélve, hogy így megérik a másnapot. Ám maga a császár is csak látszólag volt jobb helyzetben: négyéves uralkodásának erőszakos halál vetett véget.

Miért éppen A Caligula-klán?

A 2007-ben a Szkénében debütált Caligula-klán évekig nem volt műsoron, ám január 29-től ismét látható lesz a Bakelit Multi Art Centerben. A szerző-rendező nem véletlenül döntött a darab újbóli színrevitele mellett:

- A mindenkori politikai elitnek való kiszolgáltatottság örök téma, és véleményem szerint sajnos minden korban aktuális - mondja. - Másrészt mindazokat az egymásnak sokszor ellentmondó filozófiai, vallási, erkölcsi kérdéseket, amelyek a darab megírásakor foglalkoztattak, legjobban egy ilyen önellentmondásos, csapongó elme gondolataiba tudtam belezsúfolni.

Van egy hős, aki bármit megtehet, legalábbis addig a pontig, amíg meg nem hal. Mindenki más tökéletesen ki van szolgáltatva neki, és csupán túlél. Ilyen körülmények között nyilván nem fontos a valós erkölcsiség, olyannyira, hogy nincs is. Mit vált ki az önkény abból, aki gyakorolja, és mit vált ki abból, akin gyakorolják? Mi lehet kihívás egy korlátlan hatalommal bíró uralkodó számára, hová fejlődhet, egyáltalán fejlődhet-e valahová? Van-e a létezésnek ilyen síkja? Végső soron egy morális kérdést, illetve egy társadalmi helyzetet vizsgáltam, valamelyest a materializmus és idealizmus kérdéskörét is érintve.

Színház, tánc és rockkoncert

Bizonyos értelemben premierről lehet beszélni, mivel nem az ősbemutatót reprodukálják: a megújult társulat egy újragondolt, erre a helyszínre alkalmazott változatot ad elő. Az eredeti társulathoz képest öt szereplő maradt: a szerző-rendező mindenkinek megajánlotta a munkát, ennyien tudták vállalni. Az új szereplők kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy a színészek minél inkább megfeleljenek a karakterek általános jellemzőinek.

Bár a Caligula-klán nem zenés darab, egy rockzenekar előadásában Marilyn Manson-, Rob Zombie-, Apocaliptiyca- és Ministry-dalok is elhangzanak - és más műfajok is megjelennek:

- Az egész színdarab egy zenére, mozgásra, szövegre, táncra épülő művészeti fúzió végeredménye, amely a műfajok összeházasításából jön létre, s mint ilyen, némiképpen kísérleti előadásnak is tekinthető. Mindenki jól szórakozhat, aki szereti a szóban forgó műfajokat és bírja a rockzenét. Együtt a színház, a tánc és a rockkoncert - mondja Kárpáti Levente.

Az előadásra jegyek ide kattinva vásárolhatóak.

Kárpáti Levente Társulata - A Caligula-klán

Rendező: Kárpáti Levente
Hangmérnök: Teravágimov Zoltán
Rendezőasszisztens: Kiss Edit

SZEREPLŐK

CALIGULA: Dolmány Attila
CAESONIA: Bacsa Ildikó
PETRAITES: Jakab Csaba
AGRIPPINILLA: Sipos Eszter Anna
LESBIA: Jezsó Krisztina
CHAEREA: Bognár Tamás
GANYMEDES: Kövesdi László
APELLES: Boronyák Gergely
CLAUDIUS: Albert Gábor
VINICIUS: Bolla Róbert
MESSALINA: Laurinyecz Réka
TIGRIS: Lukács Tibor
CASTOR: Hankó Márk
GÓLEM: Bódis Dániel

ZENEKAR

Gitár: Bereczki Péter
Basszusgitár: Szentgáli György
Dob: Varga Rókus

TÁNCOSOK

Langó Bernadett - koreográfus
Dévai Fanni
Müller Fanni
Németh Szonja
Takács Marcsi

A fotókat Kiss Edit készítette.

Ezt is szeretjük