Zsírosodik, fénytelen és hullik a hajad?
Így lehet tökéletes frizurád terhesen!
Van, akinek ritkább vagy zsíros lobonc jut a terhesség alatt. Tudd meg, hogyan lehet újra szép a hajad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhességről sokan asszociálnak a sugárzó, megszépült kismamákra. Növekvő pocakkal azonban lehet, hogy egészen másképp gondolod, és a végtelenségig tudnád sorolni a gyerekvárással adódó szépészeti gondokat. Bizony, a kilenc hónap során zajló hormonális változások a szépségedre is hatással lehetnek, de csak akkor, ha hagyod!

Amennyiben az állapotodnak megfelelően változtatsz szépségápolási szokásaidon is, nem csupán sugárzó mosolyodat, de életteli, fényes hajadat is megőrizheted!

Hogyan hatnak a hormonok a hajra?

A terhesség alatti hormonális változások következtében felfokozott véráramlás és anyagcsere a bőr sejtjeit is serkenti. A bőséges tápanyagellátás hatására sok kismamának gyorsabban nő a haja, mint ahogy valaha álmodni merte volna, ráadásul átmenetileg leáll a hajhullás. Ennek oka, hogy a hajhagymák fejlődése összehangolódik. Ebben az időszakban tehát van, akinek hosszabb és dúsabb a sörénye, azonban a várandósság harmadik harmadában sokakat éppen a kellemetlen hajhullás ér utol.

Emellett szervezeted faggyútermelése is fokozódhat, ennek köszönhetően pedig megtapasztalhatod a legtöbb nő rémálmát: a zsíros, tartás nélküli loboncot. Hajad tehát a várandósság alatt lelapulhat, fénytelenné válhat, és a legbiztosabbnak tűnő fegyverek, a volumenemelő hajhabok, pakolások és balzsamok sokszor csak rontanak a helyzeten. A dauer, a tartós hullám és a hajfesték pedig sokak szemében még ma is tabunak számít, de vajon mi az igazság? Tudd meg, mikor milyen hajápoló termékeket érdemes használnod, hogy a gyerekvárás ideje alatt is csábító, dögös frizurád lehessen!

Zsíros frizura

Amikor az első hajproblémák jelentkeznek, sokan levágatják hosszú loboncukat, hogy a baba mellett ne kelljen sokat vacakolni a frizurájukkal. Ez azonban csak látszatra jelent megoldást, hiszen a rövid haj még gyorsabban zsírosodhat, ezért gyakrabban kell mosni, arról nem is beszélve, hogy rendszeresen vissza kell vágatni. A zsíros haj ellen a legjobb fegyver a megfelelő sampon. Vásárolj egy speciális készítményt: nem biztos, hogy a legdrágább egyben a legjobb is. Kérdezd meg fodrászodat is, ő mit ajánl, ha azonban legszívesebben naponta mosnál hajat, válassz természetes anyagokból készült gyógysampont.

Lehetőség szerint kerüld a különféle balzsamokat, és ne formázd a frizurádat hajhabbal, ez ugyanis gyorsabb zsírosodáshoz vezet. Bár ahhoz, hogy ne legyen olyan a fejed, mintha egy szénaboglyába ugrottál volna bele, elengedhetetlen a fésülködés, ezt se vidd túlzásba. Bőven elég, ha naponta egyszer, reggel átgereblyézed a hajad, mivel a fésű fogai is fokozott működésre serkentik a faggyúmirigyeket.

Vitaminok, ásványi anyagok

A haj változásainak hátterében nem csak a hormonok állnak. A várandósság ideje alatt szervezeted vitaminkészletéből meríti a magzat is a fejlődéshez szükséges mennyiséget. Ha azonban nincs elegendő ezekből a vegyületekből a szervezetedben, a kilenc hónap során a magzat prioritást élvez, így te fogod legelőször megtapasztalni a hiánytüneteket.

Ezekre a jelekre mindenképpen figyelj, hiszen, ha a baba sem jut kellő mennyiségű ásványi anyaghoz és vitaminhoz, fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Az egészséges, fényes hajhoz elengedhetetlen, hogy elegendő vasat, kalciumot, cinket, E-vitamint és B-vitamint juttass a szervezetedbe. Éppen ezért fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, amennyiben pedig ezt nem tudod megvalósítani, szedj terhesvitamint. A speciális készítmények segíthetnek abban, hogy babád egészséges legyen, te pedig sugárzóan szép kismama.

Fénytelen, száraz haj

Van, akinél a terhesség nem zsíros, hanem száraz, fénytelen frizurát eredményez. Ha a te hajad is száll és fakó, bátran használj hajbalzsamot, és mosás után formázd a frizurádat hajhabbal. Bár a szárítás nem feltétlenül tesz jót loboncodnak, amennyiben ragaszkodsz a hajszárítóhoz, speciális hővédő készítményekkel csökkentheted a haj károsodását, és azt is elérheted, hogy fényesebb legyen. A tévhitekkel ellentétben a hajkiegyenesítő sem árt a babának, amennyiben tehát ezzel szeretnéd elérni, hogy fényes, egyenes hajszálaid legyenek, használd bátran a terhesség alatt is.

Hajfestékek, dauer

Annak ellenére, hogy néhány különlegesen óvatos egészségügyi szakember azt tanácsolja a kismamáknak, hogy ne használjanak hajfestéket vagy dauert, még egyetlen tanulmány sem talált összefüggést a születési rendellenességek és a hasonló szépségápolási termékek között. Bár a kemikáliák egy része a bőrön keresztül felszívódik, ez a mennyiség annyira elenyésző, hogy a káros hatás valószínűtlen. Az óvatosság azonban nem árt: ha elégedetlen vagy a hajad fakó színével, válassz természetes, növényi hajfestéket, ami garantáltan nem árt sem neked, sem a babának. Bár ezzel macerásabb, majdnem fél napos művelet lehet a hajfestés, ha nem akarsz lemondani a szépségről, de az egészségetekre is gondolsz, megéri.

Bármilyen készítménnyel is vágj azonban bele a hajszépítő programba, feltétlenül végezz próbát! A hormonális változások következtében ugyanis hajad másképp reagálhat a vegyszerekre, így előfordulhat, hogy a tartós hullám bozontossá a kócossá teszi, kedvenc vöröses árnyalatod pedig sokkal rikítóbb színű lesz, mint régebben. Semmiképpen ne használj azonban hasonló termékeket, ha hullik a hajad!

Hajhullás

A hajhullás normális jelenség, ami többnyire a terhesség utolsó harmadában vagy közvetlenül a szülés után jelentkezik. Nem mindenkit ér utol, de mivel a terhesség vége felé szervezeted anyagcsere-folyamatai ismét változáson mennek keresztül, ennek következtében azok a hajszálak, melyek eddig nem hullottak ki, most egyszerre válhatnak meg fejbőrödtől.

Könnyen lehet, hogy mire a baba megszületik, ritkábbnak találod a hajad, de féléves korára sörényed újra visszanyeri a régi állapotát. Ha aggasztónak találod a helyzetet, mérsékelheted az elveszített hajszálak számát a hajbalzsam használatával, amennyiben ugyanis kevésbé gubancolódik a hajad, a fésüléskor sem távozik annyi.

Csak akkor moss hajat samponnal, amikor szükséges, és kerüld a forró hajszárítót, a sütővasat. Ha ritkul a loboncod, ne csináltass dauert, és átmenetileg tartózkodj a festéstől is.

A fokozott hajhullás hátterében vashiány is állhat, ezért ügyelj rá, hogy ne csak a terhesség első felében, de az utolsó hónapok során és a baba születése után is fogyassz naponta 30 milligramm vasat.
Ha nagyon hullik a hajad, említsd meg orvosodnak, ugyanis pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük