4 gyakori viselkedési probléma
Ha új közösségbe kerül a gyerek
Az újdonsült óvodás nem biztos, hogy rögtön megtalálja a hangot a többiekkel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor szemed fénye három évesen óvodába kerül, egyszerre kell megküzdenie a feladattal, hogy egész nap távol van tőled, és egy vadidegen közösségben találja magát. Megeshet, hogy eleinte nehezen viseli távollétedet, és amikor otthagyod az oviban, sír utánad, de ezek a problémák idővel megoldódnak.

Annál komolyabb baj származhat abból, ha tartósan nem találja a helyét a többiek között, vagy nem is próbál beilleszkedni. A közösségi viselkedés szabályait minden kisgyereknek meg kell tanulnia, de ez nem mindegyikük számára egyformán könnyű feladat: tudd meg, milyen nehézségekre számíthatsz, amikor átlépi az ovi kapuját a gyerek!

Játékos gondok

A gyerekeknek nagyon nehéz eljutni oda, hogy kedvesen, zökkenőmentesen tudjanak közösen játszani. Ha porontyod nem szokott hozzá más gyerekek társaságához, és most találja magát először nagyobb közösségben, komoly feladat lehet a számára, hogy bekapcsolódjon a többiekhez. A gyakorlottabbak ugyanis sokszor keményen megbüntetik a félénk vagy tapintatlan újoncokat, akik még nem ismerik a játékszabályokat.

Ha a legtöbb óvodás már tudja, hogyan kell úgy homokvárat építeni, hogy ne rombolják le egymás művét, a te porontyod pedig átszalad a homokozón és az ingatag építményeken, a többiek azonnal ellene fordulnak. Ne várd, hogy a többi gyerek elnézően kezelje, még akkor sem, ha kisebb, mint ők, de te se reagáld túl kezdeti kudarcait. Ha otthon sírva meséli, hogy társai megbüntették, amiért elrontotta a játékukat, vigasztald meg, de ne adj neki mindenáron igazat. Ha sejted, hol hibázott, adj neki tanácsot, legközelebb hogyan viselkedjen hasonló helyzetben.

Verekedős gyerek

Nem csak ártatlan hibák miatt kerülhet azonban bajba gyermeked. Némelyik testvér az otthoni sérelmeit a többi gyereken bosszulja meg, amikor nem kell tartania a szülők vigyázó szemeitől. Ha újdonsült ovis gyermeked ahelyett, hogy szerényen próbálna beilleszkedni a többiek közé, megharapja, rugdossa és üti a nála kisebbeket, elcseni a többiek játékait, és úgy viselkedik, hogy a többieknek nincs is kedvük játszani vele, akkor nem árt, ha utánanézel, mi lehet az oka.

Ha nagyobb testvére van, lehet, hogy azt élvezi ki, hogy végre erősebb lehet, mert otthon mindig ő a vesztes. Kisebb testvér esetén úgy érezheti, hogy azért kell óvodába mennie, mert nem szereted már annyira, mint az új jövevényt, de a lopás testvér nélkül is lehet a szeretethiány jele. Lehet, hogy több visszajelzésre van tőled szüksége, ha pedig anyagi helyzetetek miatt nem jut neki annyi játék, mint a többieknek, neked is segítened kell őt abban, hogy ezt a lehető legkevésbé érzékelje.

Csúfolják az oviban?

A határozott, magabiztos gyerekek könnyen megtalálják csendes, önzetlen társaikat, akiknek még nem erősödött meg az önérzetük, így nyílt céltáblái lehetnek a csúfolódásnak. A gyerekek általában azt bántják először, aki külsőleg is kilóg a sorból, mert másképp öltözködik, mint a többiek, vagy túlsúlyos. Nekik a jövőben sem lesz egyszerű amúgy is ingatag lábakon álló önbizalmukat felépíteni, ha a legérzékenyebb időszakban mindennap gúnyneveket és piszkálódást hallanak.

Ha gyermeked hasonló helyzetbe kerül, fontos, hogy komolyan vedd a problémát, és semmiképpen ne söpörd a szőnyeg alá egy legyintéssel, hogy kicsik még, és nem tudják, mit tesznek. Lehet, hogy a másságot még valóban nem értik meg, azonban ebben az időszakban különösen fontos a gyerekeknek, hogy a többiekhez hasonlónak érezzék magukat, mert a különbözőség nem az egyediség jele.

Mindig utolsó

Ha nincsenek a gyerekek között csúfolódók, akkor is meg kell tanulniuk érvényesíteni jogaikat, és tudniuk kell hangot adni érzéseiknek. Ha porontyod sírva elfut a másik elől, ha az elveszi a játékát, és nem harcol, biztos lehetsz benne, hogy legközelebb is megteszik vele ugyanezt. Természetesen nem verekedésre kell buzdítanod, ha azonban nem áll ki saját magáért, azzal csak olajat önt a tűzre.

Ha az óvónéni közbeavatkozik, az ideiglenes megoldást jelenthet, de a forgatókönyv egészen addig ismétlődik majd, amíg csemetéd meg nem tanulja visszaszerezni vagy megóvni játékát.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Éppen ezért fontos kiemelni, hogy az óvodai nevelés az otthonit csak kiegészíti, de nem pótolhatja. Abban, hogy ezekkel a problémákkal gyermeked sikeresen meg tudjon küzdeni, otthon kell számára biztosítanod a szükséges hátteret. Amikor hazaértek, minden esetben kérdezd meg, mi történt vele aznap, de az első nagyobb nehézség esetén ne arra gondolj, hogy óvodát kellene váltani, hanem arra, hogy miként segíthetsz neki a probléma megoldásában.

Cikkünk Penelope Leach Picik és kicsik című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük