Az orvosok betiltanák a csillámot: veszélyezteti a gyerekek látását
Miért lehet baj egy egyszerű csillámporos játékból? Orvosok és kutatók is ellenzik.

glitter
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csillámporos, kreatív díszítőjátékok, ragyogó gyerektetoválások, matricák, csillámos gyereksmink - mivel a játékgyártók tudják, hogy a gyerekek imádnak mindent, ami csillogó, számos játékba kerül glitter. Sőt, ruhákra, ünnepi díszekre, ékszerekre is. Új - drága és kitakaríthatatlan - őrület a csillámporbomba, amit bulikra rendelnek.

A csillámot 1934-ben egy Henry Hushman nevű gépész gyártotta először, véletlenül, és mára a 21. század szemet kápráztató kedvence lett. Keveseknek jutna eszébe, hogy veszélyes is lehet, pedig szemészorvosok szerint könnyen csinálhat bajt.

Szembetegséget okozhat

A gyerekek, belemerülve a játékba, nem feltétlenül figyelnek arra, hogy a csillámporos kezükkel ne nyúljanak a szemükbe, de egy egyszerű homlokvakarástól is elindulhat egy vándorló csillám a szem felé.

A szembe kerülő csillám megsértheti a szaruhártyát, mely így védtelenebb lesz a fertőzésekkel szemben. Egy komolyabb fertőzés akár tartós károkat is okozhat, sőt, akár látásvesztéshez is vezethet.

Környezetszennyező

Sokan nem gondolnák, de a csillám rendkívül környezetszennyező. A mikroméretűre szabdalt műanyag erősen szennyező anyagnak minősül, mely különösen a vízi élővilágot veszélyezteti. A United Nations tudósai szerint jelenleg mintegy 51 billió darabkára tehető a mikroplasztikus szennyezettség az óceánokban, ami a galaxis ismert csillagainak ötszázszorosa. Ez a probléma legalább olyan szintű, mint a műanyag üvegekkel, illetve más szeméttel való vízszennyezés.

Mind az élővilág, mind az emberiség egészségét kockáztatja a vízbe jutó glitter. Az új-zélandi Massey Egyetem tudósai arra figyelmeztetnek, hogy vannak vízi élőlények, halak, melyeket vonz a csillogás, így egyszerűen megeszik a csillámot, és elpusztulnak. Ha vízi madarak prédái lesznek, azok is kapnak a műanyagból, majd a láncolat folytatódik - azokat is megeszik a ragadozók. Mi több, a halászat és a vadászat által a mi asztalunkra is kerül a műanyagot evő állatokból, saját és a gyerekeink tányérjába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Óvatosan a glitterrel!

Bár sokan folytatnak harcot azért, hogy a csillámot teljes mértékben betiltsák, ez sajnos ezidáig szélmalomharcnak bizonyult. Az ember azonban tehet azért, hogy megóvja családját és a környezetet.

Legjobb nem vásárolni ilyesmit, de az oviban, iskolában, barátainál még mindig találkozhat vele a gyerek. Mindenképpen figyelmeztetni kell, hogy ne nyúljon semmihez - különösen a szeméhez - csillámos kézzel.

Túl kicsi gyereknek semmiképp sem ajánlatos a keze ügyébe adni ilyesmit. Ügyelni kell rá, hogy ne dobálja a gyerek a csillámport, hogy a szálló glittert véletlenül se szívja be, és utólag ellenőrizni érdemes, a körmei alatt nem maradt-e belőle, mert gyulladást okozhat. Haját, ruháit feltétlenül mosni kell a csillámporozás után.

Ha a játék véget ér, a környezet óvása érdekében a gyerek kezeit nem azonnal folyóvíz alá tartva, hanem vizes zsebkendővel jobb áttörölni, a ruhát pedig megrázni párszor mosógépbe tevés előtt - így a lefolyón távozó mikroműanyag mennyisége is csökkenthető.

Ezt is szeretjük