Árt a gyerek lelkének, ha látja a szüleit veszekedni? A pszichológus válaszolt
Bajt okoz, vagy kifejezetten jó, ha a gyerek vitázni is látja a szüleit? Acosta Sára Diána válaszolt a kérdéseinkre.

kisfiu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyetlen szülő sem akarja, hogy a gyerek lelke sérüljön, de bizonyos mértékű negatív hatás sajnos óhatatlanul érheti a mindennapokban. Ilyen a szülők veszekedése is, melynek kapcsán sokakban ébred kétség és lelkifurdalás, vajon árt-e a gyerek lelkének egy-egy ilyen, szülei közt zajló indulatos jelenet.

Acosta Sára Diána pszichológust kérdeztük meg, hogyan érdemes kezelni az otthoni szülői konfliktusokat, baj-e, ha a gyerek látja a szülőket vitázni, vagy éppen hasznára lehet bizonyos szempontból.

- Árthat a lelkének, ha a gyerek látja a szüleit veszekedni?

- Nem lehet mindig mindenben egyetérteni a másikkal, minden kapcsolatban előfordulnak nézeteltérések. Baj akkor van, ha a szülők ezeket a konfliktusokat heves vitákkal próbálják rendezni, főleg, ha mindezt a gyerekek szeme vagy füle hallatára teszik. Ez súlyos pszichés károkat tud okozni a gyerekben, és negatív irányba befolyásolja a mentális jóllétét és érzelmi stabilitását. A legfrissebb kutatások szerint már a 6 hónapos csecsemők képesek detektálni a szülők közti feszültséget, melyre megemelkedett vérnyomással reagálnak. A kutatások szerint azonban, meglepő módon nem a veszekedések gyakorisága a mérvadó, sokkal inkább azok intenzitása, és a tény, hogy a szülők kibékülnek-e a végén.

A helyzet feloldása

- Ha látta a szülőket veszekedni, kell róla utólag beszélni a gyerekkel, mintegy feloldandó a feszültséget?

- Mindenképp érdemes utána beszélgetni a gyerekkel, persze a saját szintjén. Fontos biztosítani arról, hogy viták előfordulnak ugyan, de attól még a szülők szeretik egymást.

Kisebbeknél, óvodás-kisiskolás korúaknál az is nagyon fontos, hogy megnyugtassuk, nem az ő hibája volt a veszekedés, mivel ilyenkor a gondolkodásuk még nagyon én-centrikus, és hajlamosak mindent a saját tetteik következményeként tekinteni.

- Kell tudatni a gyerekkel, hogy a szülők a vita óta ki is békültek?

- El lehet mondani, hogy megbeszélték egymással a dolgot, és már minden rendben. Nem érdemes részletekbe menően elemezni a konfliktust, túlságosan bevonni a gyereket, vagy legrosszabb esetben állásfoglalásra kényszeríteni. A lényeg, hogy lássa, hogy megvolt a békülés, és a szülők közös nevezőn vannak. Felesleges tettetni, a gyerek úgyis érezni fogja, ha nem így van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tanul belőle

- Gyarapíthatja a gyerek a konfliktuskezelő képességét egy jól lebonyolított vita?

- A gyerekek sokat tanulhatnak abból, ha a szülőktől jó konfliktuskezelési mintákat látnak. Ha a szülők képesek arra, hogy nézeteltéréseiket higgadtan és eredményesen rendezzék, azzal jó példát tudnak mutatni gyerekeiknek, akik így megtanulhatják, hogy a konfliktusok nem mindig rosszak, és jó megoldásokhoz, kompromisszumhoz, béküléshez vezetnek.

- Ronthat a gyerek konfliktusmegoldó képességén, ha a szülők csak ordibálnak egymással?

- Természetesen a szülők is emberek, néha mindenki mérges, felemeli a hangját. Ha a végeredmény megnyugtató, a gyerekek ebből is tanulnak. Megtanulják, hogy néha szabad mérgesnek lenni, a haragot, konfliktusokat nem elnyomni, elrejteni kell. Attól még a két fél szereti egymást, és a nézeteltérések - még ha olykor hevesebbek is - a kapcsolatok természetes velejárói: legyen szó barátságokról vagy párkapcsolatról.

A rejtegetés nagy hátránya

- Jó vagy rossz taktika a szülők részéről, ha soha nem vitáznak a gyerek előtt,és a jelenlétében mindig nyugalmat parancsolnak maguknak?

- Ha elvonulunk vitatkozni, és feldúltan vagy rosszkedvűen jövünk vissza, a gyerek akkor is érezni fogja a feszültséget, tehát pusztán azzal, hogy nem a jelenlétükben zajlanak a viták, nincs megoldva a dolog. A gyerekeket nehéz átverni, és ha azt mondjuk nekik, hogy nem vitatkozunk, miközben egyértelműen igen, azzal csak a bizalmukat fogjuk elveszteni – a saját megérzéseikben és bennünk is.

- Jobb a gyerek szeme láttára vitázni?

- Nem, ez nem jelenti azt, hogy direkt a gyerek előtt kell a vitákat lerendezni, sőt, ha előre látjuk, hogy az adott téma heves vitát szülhet, érdemes áttenni egy olyan alkalomra, amikor a gyerekek nincsenek jelen, és megkímélni őket a feszültségtől. A lényeg, hogy hitelesek maradjunk: tényleg oldjuk meg a konfliktusainkat, és akkor nem lesz nehéz őszintén közvetíteni a gyerek felé, hogy minden rendben. Ráadásul még a kapcsolattal is jót teszünk közben.

Még mindig jobb tehát a gyerekeknek, ha napi szinten szem- vagy fültanúi sikeresen megoldott konfliktusoknak, mint hogyha titokban, zárt ajtók mögött vitatkoznak a szülők, a feszültséget viszont továbbviszik a minennapokba - összegezte gondolatait a pszichológus.

Gyerekről a gyerek felett

- Miről ne vitázzunk semmiképp a gyerek előtt?

- Attól óva inteném a szülőket, hogy gyereknevelési kérdéseket a gyerekek jelenlétében vitassanak meg. Célszerű a gyerekek előtt egységes álláspontot képviselni, és az ilyen vitákat inkább olyankor rendezni, amikor a gyerekek nincsenek otthon, vagy alszanak.

Ezt is szeretjük