5 étel, ami nélkül vérszegény lehet a gyerek: ezeket add neki

Sajnos sok gyereket érint az anémia, vagyis a vérszegénység. Így védhető ki ételekkel.

Dia

	Cékla	Vasban bővelkedik a cékla, amely nemcsak finom, de gyönyörű a színe is. B- és C-vitamin-, valamint folsavtartalma miatt is érdemes fogyasztani. A gyereknek finom turmixba csempészheted. Ide kattintva találsz egy almás céklaturmixreceptet.

Cékla

Vasban bővelkedik a cékla, amely nemcsak finom, de gyönyörű a színe is. B- és C-vitamin-, valamint folsavtartalma miatt is érdemes fogyasztani. A gyereknek finom turmixba csempészheted. Ide kattintva találsz egy almás céklaturmixreceptet.

Dia

	Tojás	Egy tojássárgájában körülbelül 1,5 milligramm vas van, de lecitin-, fehérje-, B-vitamin- és cinktartalma sem elhanyagolható. Készíts némi felvágott és répa segítségével cuki tojásegérkét a gyereknek, így, mivel hatsz fantáziájára, vonzóbbá teheted a számára a fogyasztását.

Tojás

Egy tojássárgájában körülbelül 1,5 milligramm vas van, de lecitin-, fehérje-, B-vitamin- és cinktartalma sem elhanyagolható. Készíts némi felvágott és répa segítségével cuki tojásegérkét a gyereknek, így, mivel hatsz fantáziájára, vonzóbbá teheted a számára a fogyasztását.

Fotó: Jobb oldali kép: www.ouradventurestory.com

Dia

	Paradicsom	A paradicsom valóságos csodát művel a szervezettel, de nemcsak antioxidáns vagy rákmegelőző tulajdonsága, valamint A-, B- és C-vitamintartalma, hanem vastartalma is mellette szól. Tűzdelj szendvicsfalatokat egymás után egy pálcikára, és a gyerek örömest fogyasztja majd.

Paradicsom

A paradicsom valóságos csodát művel a szervezettel, de nemcsak antioxidáns vagy rákmegelőző tulajdonsága, valamint A-, B- és C-vitamintartalma, hanem vastartalma is mellette szól. Tűzdelj szendvicsfalatokat egymás után egy pálcikára, és a gyerek örömest fogyasztja majd.

Fotó: Jobb oldali kép: www.stepbystep.com

Dia

	Sajt	A juhsajt, az edami, az óvári és az ilmici sajtok vastartalma kiváltképpen magas, ezért érdemes ezekről sem elfeledkezni a vérszegénységet megelőző étrendben. A gyereknek számtalan kreatív formában adhatod. Kattints ide aranyos szendvicsötletekért!

Sajt

A juhsajt, az edami, az óvári és az ilmici sajtok vastartalma kiváltképpen magas, ezért érdemes ezekről sem elfeledkezni a vérszegénységet megelőző étrendben. A gyereknek számtalan kreatív formában adhatod. Kattints ide aranyos szendvicsötletekért!

Fotó: Jobb oldali kép: mumsgrapevine.com.au

Dia

	Máj	A máj vastartalmát tekintve szintén kedvező választás, 100 grammban 4-5 milligramm van. Készítheted ebédre resztelt májként, de házi készítésű pástétomot is csinálhatsz belőle, amihez itt találsz egy remek receptet.

Máj

A máj vastartalmát tekintve szintén kedvező választás, 100 grammban 4-5 milligramm van. Készítheted ebédre resztelt májként, de házi készítésű pástétomot is csinálhatsz belőle, amihez itt találsz egy remek receptet.

Dia

	A C-vitamin szerepe	Végül egy nagyon fontos tipp, ami nélkül a vasfelszívódás kevésbé lehet hatékony. Kétféle vas létezik ugyanis, az egyik állati eredetű, a másik növényi eredetű. Míg az állati eredetű jól képes felszívódni, a növényi eredetű kevésbé. Az utóbbi felszívódását segítheti az állati eredetű vasforrással való egyidejű fogyasztás, illetve a C-vitamin. Érdemes tehát magas C-vitamin-tartalmú ételeket is fogyasztani a vashiány elkerülése végett, például paprikát és citrusféléket.

A C-vitamin szerepe

Végül egy nagyon fontos tipp, ami nélkül a vasfelszívódás kevésbé lehet hatékony. Kétféle vas létezik ugyanis, az egyik állati eredetű, a másik növényi eredetű. Míg az állati eredetű jól képes felszívódni, a növényi eredetű kevésbé. Az utóbbi felszívódását segítheti az állati eredetű vasforrással való egyidejű fogyasztás, illetve a C-vitamin. Érdemes tehát magas C-vitamin-tartalmú ételeket is fogyasztani a vashiány elkerülése végett, például paprikát és citrusféléket.

Ezt is szeretjük
Fotó: