Egy életre sérülhet a gyerek lelke: így védhető ki a végzetes hiba a pszichológus szerint

Észrevétlenül, akaratlanul is érheti sérülés a gyerek lelkét.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gondos szülőként az ember a legjobbat szeretné a gyerekének, és nap mint nap azon iparkodik, hogy az szépen gyarapodjon, és testileg-lelkileg kiegyensúlyozott legyen. A gyereklélek azonban különösen sérülékeny, ezért arra fokozott hangsúlyt kell helyezni.

Vannak olyan kritikus periódusok, amikor a gyereklélek hatványozott eséllyel van kitéve a sérülésnek, például egy válás esetén. Ilyenkor a szülő feladata, hogy tekintettel legyen rá, még ha számára sem könnyű átvészelni ezt az időszakot, hiszen ha nem így tesz, a gyerek lelke akár életre szóló csorbát is szenvedhet.

Cziglán Karolina pszichológus családterapeutát kérdeztük arról, miként lehet okosan intézni a válást, a gyerekre is odafigyelve, honnan lehet észrevenni, hogy a gyerek rosszul viseli a dolgot, illetve mi lehet végzetes hiba a szülők részéről.

Beavatni vagy nem beavatni?

A gyereknek persze tudnia kell róla, hogy szülei elválnak, de vajon mi az egészséges egyensúly, ha minden mozzanatot követ a gyerek, mindenről tud, vagy csak nagy vonalakban kap a válásról tájékoztatást?

- Egyszerre kell szem előtt tartani a hitelességet, ami azt jelenti, nem játsszuk el, hogy minden rendben van, amikor szó sincs erről, és azt, hogy a felnőttek kapcsolata az ő dolguk, annak terheit nem szabad a gyerekre rakni. A gyerek mindenképpen érzi a feszültséget, a szülő érzelmi állapotát, eltitkolni nem lehet, hogy gond van a szülők közt, viszont ha tagadják, azzal azt közvetítik, taburól van szó. Ez még több szorongást kelt a gyermekben - mondja a pszichológus.

Mi lehet mégis a jó megoldás? Cziglán Karolina szerint a helyes út az, ha a szülők beavatják a gyereket, de nem terhelik a problémák aprólékos részletezésével.

- Meg lehet mondani, hogy anya, apa szomorú, nehéz időszakot élnek meg, az derült ki, hogy nem tudnak együtt élni. De az egymással kapcsolatos sérelmeik terhét ne a gyerekre tegyék, ne ő legyen a lelki szemetesláda.

Hogyan lehet okosan elválni?

A gyerekre a válás ideje alatt mindvégig tekintettel kell lenni, úgy cselekedni, hogy ő a mindenképpen elkerülhetetlen megrázkódtatás tetejében még ne szenvedjen további lelki sérüléseket. Mire érdemes tehát figyelni?

- A legfontosabb, hogy mindkét szülő érzelmileg és fizikailag is elérhető maradjon a gyermek számára. Lényeges, hogy a szülők között ne induljon meg egyfajta rivalizálás a gyerek szeretetéért. Ennek az a kulcsa, bármilyen sérelmeket is hordoznak egymással szemben, a haragnál legyen fontosabb a gyerek érdeke, ami pedig az, hogy megmaradjon a kapcsolat az anyával és az apával is, és a gyerek ne érezze, hogy választania kell kettőjük között - tanácsolja Cziglán Karolina.

Elkerülendő továbbá az is, hogy a válás hatására a szülőből előtörjön egyfajta kompenzálási kényszer a gyerek felé az érzelmi megrázkódtatás miatt:

- Sok szülő esik abba a hibába, hogy kompenzálni akar: nemcsak azért, hogy felülmúlja a másik szülőt, hanem a bűntudata miatt is, hogy nem sikerült azt a családot, közeget megteremtenie a gyerek számára, amit szeretett volna. Ha valaki odafigyeléssel, beszélgetéssel akar ezen enyhíteni, az építő, de ha ajándékokkal, túlzott engedékenységgel, akkor a gyermekben további szorongást fog ébreszteni, hogy eltűntek a határok, a korlátok - mondja a pszichológus.

Végzetes hibák

Egy válás a szülőket is nagyon megterheli lelkileg, ezért számukra is nehéz sokszor átlátni, mi az a pont, ami már káros a gyerek lelkére nézve. Ilyenkor követhetnek el végzetes hibákat.

- Komoly hiba, ha a gyereket felnőtt szerepbe helyezve maguk mellé akarják állítani a másikkal szemben, és ha a másik szülővel való kapcsolatot, az iránta való bizalmat rombolják. És természetesen az is hiba, ha valaki a gyermek és saját kapcsolatára nem figyel eléggé, ha azt érzi a gyermek, elveszítette őt. Ez akkor adódik, ha akár ténylegesen nem elérhető valamelyik szülő - nem látogatja, nem viszi el -, akár úgy viselkedik, hogy a gyerek nem érzi, hogy odafigyelne rá - mondja Cziglán Karolina.

Honnan vehető észre, hogy baj van?

A szülőnek nemcsak a gyerek felé irányuló hatásokra kell figyelnie, hanem arra is, a gyerek felől milyen visszajelzés, milyen baljós jelek érkeznek, hogy lelkileg rosszul viseli a válást, lelke sérül.

- Nem kell megijedni, ha a gyerek néha dühös vagy sír, jó, ha tudnak erről beszélni, valamennyire meg tudja fogalmazni, mi fáj, mire, kire haragszik. A változásra kell figyelni. Ugyanúgy problémát jelez, ha agresszívvá válik a gyerek, kezelhetetlen, romlik a tanulmányi eredménye, mint ha túlzottan bezárkózna, passzívvá válna. Bizonyos mértékig ezek természetes változások, de ha drámai és tartós a változás, akkor érdemes szakemberhez fordulni - tanácsolja a pszichológus.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük