Egy életre sérülhet a gyerek lelke: így védhető ki a végzetes hiba a pszichológus szerint

Észrevétlenül, akaratlanul is érheti sérülés a gyerek lelkét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gondos szülőként az ember a legjobbat szeretné a gyerekének, és nap mint nap azon iparkodik, hogy az szépen gyarapodjon, és testileg-lelkileg kiegyensúlyozott legyen. A gyereklélek azonban különösen sérülékeny, ezért arra fokozott hangsúlyt kell helyezni.

Vannak olyan kritikus periódusok, amikor a gyereklélek hatványozott eséllyel van kitéve a sérülésnek, például egy válás esetén. Ilyenkor a szülő feladata, hogy tekintettel legyen rá, még ha számára sem könnyű átvészelni ezt az időszakot, hiszen ha nem így tesz, a gyerek lelke akár életre szóló csorbát is szenvedhet.

Cziglán Karolina pszichológus családterapeutát kérdeztük arról, miként lehet okosan intézni a válást, a gyerekre is odafigyelve, honnan lehet észrevenni, hogy a gyerek rosszul viseli a dolgot, illetve mi lehet végzetes hiba a szülők részéről.

Beavatni vagy nem beavatni?

A gyereknek persze tudnia kell róla, hogy szülei elválnak, de vajon mi az egészséges egyensúly, ha minden mozzanatot követ a gyerek, mindenről tud, vagy csak nagy vonalakban kap a válásról tájékoztatást?

- Egyszerre kell szem előtt tartani a hitelességet, ami azt jelenti, nem játsszuk el, hogy minden rendben van, amikor szó sincs erről, és azt, hogy a felnőttek kapcsolata az ő dolguk, annak terheit nem szabad a gyerekre rakni. A gyerek mindenképpen érzi a feszültséget, a szülő érzelmi állapotát, eltitkolni nem lehet, hogy gond van a szülők közt, viszont ha tagadják, azzal azt közvetítik, taburól van szó. Ez még több szorongást kelt a gyermekben - mondja a pszichológus.

Mi lehet mégis a jó megoldás? Cziglán Karolina szerint a helyes út az, ha a szülők beavatják a gyereket, de nem terhelik a problémák aprólékos részletezésével.

- Meg lehet mondani, hogy anya, apa szomorú, nehéz időszakot élnek meg, az derült ki, hogy nem tudnak együtt élni. De az egymással kapcsolatos sérelmeik terhét ne a gyerekre tegyék, ne ő legyen a lelki szemetesláda.

15 tipikus nevelési baki

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan lehet okosan elválni?

A gyerekre a válás ideje alatt mindvégig tekintettel kell lenni, úgy cselekedni, hogy ő a mindenképpen elkerülhetetlen megrázkódtatás tetejében még ne szenvedjen további lelki sérüléseket. Mire érdemes tehát figyelni?

- A legfontosabb, hogy mindkét szülő érzelmileg és fizikailag is elérhető maradjon a gyermek számára. Lényeges, hogy a szülők között ne induljon meg egyfajta rivalizálás a gyerek szeretetéért. Ennek az a kulcsa, bármilyen sérelmeket is hordoznak egymással szemben, a haragnál legyen fontosabb a gyerek érdeke, ami pedig az, hogy megmaradjon a kapcsolat az anyával és az apával is, és a gyerek ne érezze, hogy választania kell kettőjük között - tanácsolja Cziglán Karolina.

Elkerülendő továbbá az is, hogy a válás hatására a szülőből előtörjön egyfajta kompenzálási kényszer a gyerek felé az érzelmi megrázkódtatás miatt:

- Sok szülő esik abba a hibába, hogy kompenzálni akar: nemcsak azért, hogy felülmúlja a másik szülőt, hanem a bűntudata miatt is, hogy nem sikerült azt a családot, közeget megteremtenie a gyerek számára, amit szeretett volna. Ha valaki odafigyeléssel, beszélgetéssel akar ezen enyhíteni, az építő, de ha ajándékokkal, túlzott engedékenységgel, akkor a gyermekben további szorongást fog ébreszteni, hogy eltűntek a határok, a korlátok - mondja a pszichológus.

Végzetes hibák

Egy válás a szülőket is nagyon megterheli lelkileg, ezért számukra is nehéz sokszor átlátni, mi az a pont, ami már káros a gyerek lelkére nézve. Ilyenkor követhetnek el végzetes hibákat.

- Komoly hiba, ha a gyereket felnőtt szerepbe helyezve maguk mellé akarják állítani a másikkal szemben, és ha a másik szülővel való kapcsolatot, az iránta való bizalmat rombolják. És természetesen az is hiba, ha valaki a gyermek és saját kapcsolatára nem figyel eléggé, ha azt érzi a gyermek, elveszítette őt. Ez akkor adódik, ha akár ténylegesen nem elérhető valamelyik szülő - nem látogatja, nem viszi el -, akár úgy viselkedik, hogy a gyerek nem érzi, hogy odafigyelne rá - mondja Cziglán Karolina.

Honnan vehető észre, hogy baj van?

A szülőnek nemcsak a gyerek felé irányuló hatásokra kell figyelnie, hanem arra is, a gyerek felől milyen visszajelzés, milyen baljós jelek érkeznek, hogy lelkileg rosszul viseli a válást, lelke sérül.

- Nem kell megijedni, ha a gyerek néha dühös vagy sír, jó, ha tudnak erről beszélni, valamennyire meg tudja fogalmazni, mi fáj, mire, kire haragszik. A változásra kell figyelni. Ugyanúgy problémát jelez, ha agresszívvá válik a gyerek, kezelhetetlen, romlik a tanulmányi eredménye, mint ha túlzottan bezárkózna, passzívvá válna. Bizonyos mértékig ezek természetes változások, de ha drámai és tartós a változás, akkor érdemes szakemberhez fordulni - tanácsolja a pszichológus.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük