2000 új bölcsődei férőhely lesz év végéig - Az Emmi ígérete szerint
Ha a kicsi miatt nem tudsz munkát vállalni, talán látszik a fény az alagút végén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormányzat kiemelt célja a bölcsődék kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztése.

A színvonalas gyermekellátás megteremtése és megőrzése érdekében több mint 1300 bölcsődei férőhely korszerűsödik - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma - Emmi - Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága az MTI-t.

További kétezer férőhely év végéig

Mint írták, a kormány számos, a családokat megerősítő, a gyermekvállalást segítő intézkedést hozott. Kiemelt cél - az Új Széchenyi Terv keretében - a napközbeni kisgyermekellátás fejlesztése.

A bölcsődék fejlesztésére és kapacitásának bővítésére az Új Széchenyi Tervben áll rendelkezésre pályázati forrás. A Regionális Operatív Program - ROP - keretében "szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztései" elnevezéssel jelentek meg pályázati felhívások.

A közlemény emlékeztet rá, hogy 2010 és 2012 között csaknem 1500 új bölcsődei férőhelyet alakítottak ki és adtak át. Az idei év végéig további kétezer férőhely átadása várható.

Fejlesztések országszerte

Az elmúlt két évben két pályázatot is kiírtak. A másfél évvel ezelőtti pályázat eredményeként csaknem 8,5 milliárd forintot lehet bölcsődefejlesztésre fordítani. A beruházások 2013-ig folyamatosan valósulnak meg, várhatóan 33 intézményben mintegy 820 új férőhelyet hoznak létre, illetve közel ugyanannyit újítanak majd fel.

Tavaly év végén újabb pályázat jelent meg az Észak-magyarországi régióban Gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése - bölcsődefejlesztés címmel. Ebben egyrészt kapacitásbővítésre és hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésre, így a már meglévő épületek felújítására, korszerűsítésére, indokolt esetben pedig új épület építésére lehet pályázni.

A pályázat másik része olyan fejlesztéseket támogat, amelyek nem járnak kapacitásbővítéssel. A rendelkezésre álló 2,1 milliárd forintból a meglévő intézmények infrastrukturális fejlesztésére, felújítására és korszerűsítésére lesz lehetőség. A pályázatok eredményeként csaknem száz új bölcsődei férőhely létesül, valamint ötszáz-nyolcszáz meglévő férőhely korszerűsödhet. Összességében több mint 10 milliárd forintot lehet új bölcsődei férőhelyek létrehozására és a meglévők korszerűsítésére fordítani.

Megvalósult projektek

Az államtitkárság tájékoztatása szerint az észak-magyarországi régió 16 intézményében 292 új bölcsődei férőhelyet adtak át, 12 bölcsődét pedig felújítottak.

Az új bölcsődék tervezésénél, átalakításánál az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály előírásait, valamint a 2011-ben felülvizsgált nevelési intézmények tervezési előírásairól szóló bölcsődei szabványt kötelezően kell alkalmazni. Ezek célja a szolgáltatások színvonalának javítása, illetve az élet, az egészség védelme és a biztonság megteremtése.

Az államtitkárság közleményében felhívja a bölcsődei, valamint az egyéb szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartók figyelmét arra, hogy fokozottan ügyeljenek az épületek állagmegóvására a balesetveszély elkerülése érdekében.

Ezt is szeretjük