Idő előtt kezdenek menstruálni a túlsúlyos kislányok - Egy új kutatás szerint

Az idő előtti érés számos testi és lelki probléma oka lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azoknak a lányoknak, akiknek magas a testtömegindexe - a testsúly és a magasság négyzetének hányadosa, BMI -, akár egy évvel korábban is elkezdhet nőni a melle, mint vékonyabb kortársaiknak - írja a Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány.

Testi és lelki bajok oka lehet a túlsúly

A tanulmány vezető szerzője, Frank Biro, a Cincinnati Gyermekkórház serdülőkkel foglalkozó részlegének orvosa elmondta: a kislányok korai nemi érése fontos lélektani, lelki és társadalmi következményekkel jár.

Ezek a gyermekeknél többféle probléma - önbizalomhiány, depresszió, iskolai kudarc és visszahúzódó magatartás - kockázata is fennáll - magyarázta a gyermekgyógyász.

Az idő előtti érés emellett növeli az elhízás, a magas vérnyomás, többféle daganat, köztük a mell- és a petefészekrák rizikóját.

Nyolcévesen kezdenek serdülni

A kutatók San Francisco, Cincinnati és New York térségének klinikáin 1239 kislányt vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, mikor kezdenek serdülni.

A résztvevők a kutatás kezdetén hat-nyolc évesek voltak, és 2004 és 2011 között rendszeresen megvizsgálták őket. Gondosan követték a mellük növekedését és testtömegindexük alakulását.

Azoknak a kislányoknak, akiknek átlagos vagy az alatti volt a testtömegindexe, átlagosan tízévesen kezdett nőni a melle, míg a magasabb BMI-jű kortársaiké már akár nyolc és fél évesen is. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a túlsúly azt hitetheti el a szervezettel, hogy elég energiával és egyéb erőforrásokkal rendelkezik a serdülés elindítására - még ha csak egy nyolcéves kislányról van is szó.

Hangsúlyozták, az elhízást nem lehet a korai pubertás okának nevezni, azonban fontos tényező, mely - a testmozgás hiányával, a víz és a táplálék vegyi anyagaival együtt - befolyásolja a serdülést elindító hormonok működését.

Ártalmatlannak hitt ételek, amiket ne adj a gyereknek

A jó táplálék kiválasztása egyre nehezebb, de annál fontosabb! Ha a szülő téved, a gyerek nemcsak duci, de beteg is lehet. Tudj meg többet a témáról videónkból!

Ezt is szeretjük