Pontosan mit érez a gyerek, ha kistestvére születik?
Egy testvér születése óriási fordulópont a gyerek életében.

anya-olel-gyereket
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy gyerek életében meghatározó változás, amikor egy szem gyermekből testvérré válik, és amit addig egy gyermekként élt meg a családban, onnantól másod- vagy többedmagával éli majd meg.

Nagyon fontos, hogy szülőként lásd, milyen érzékeny periódus ez egy gyermek számára. Először is értenie kell, mi történik. Ebben jó segítség lehet néhány e célt szolgáló, kistestvér érkezéséről szóló gyerekkönyv, de az egyszerű beszélgetés a legfontosabb. Meséljetek neki róla, ki érkezik a családba, de arról is, mi változik majd meg, és ami fontos, mi nem változik meg.

Mit mondjatok a gyereknek?

Fontos leszögeznetek a gyerek számára már az elején, hogy a kapcsolatotok, az iránta érzett szeretetetek a baba érkezésével nem fog csökkenni. Jó, ha elmondjátok, hogy ugyan a napi teendőitek megszaporodnak, mindig figyeltek majd rá, és ugyanolyan fontos marad nektek. Ugyanott alszik majd az ágyában, együtt esztek az asztalnál, mint most is, lesz birkózás apával, és közösen olvastok mesét - hogy néhány példát mondjunk az olyan rutinszerű dolgokból, amik a gyereknek az állandóságot, a biztonságérzetet adhatják, és amit a gyerek tudattalanul is veszélyben érezhet a baba érkezése miatt.

Persze, nem árt előre tisztázni a gyerekkel, hogy a több feladat miatt egy kis türelemre kéritek őt, aki ügyes nagy testvérként ebben biztosan segít nektek. Jelezzetek neki vissza pozitívan, bármiben is mutat jó reakciót a baba érkezése kapcsán!

Jó ötlet lehet előre bevonni a kicsi körüli feladatokba is, például közösen elpakolni a fiókba a ruhácskákat, és elmondani, hogy ha meglesz a baba, és lesz hozzá kedve, akkor nyújthatja a pelenkát vagy a popsikrémet, segíthet betakargatni, vagy figyelemmel kísérni, nem rúgta-e le a baba a zokniját. Mindez azért fontos, hogy ne érezze kizárva magát a dologból.

Itt megemlítendő, hogy hagyni kell ismerkedni a nagyobb testvért a pocakkal. Fontos elmagyarázni neki, hogy a pocakkal is, mert benne a baba, és majd a babával is óvatosan kell bánni, csak simogatni szabad. Sok anya fél, hogy a gyerek mégis megüti a hasát, ennek kapcsán korábbi cikkünkben adott megnyugtató válaszokat a szülész-nőgyógyász.

Kedvcsinálóként azt is érdemes elmesélni neki, hogy a baba később játszópajtásává cseperedik majd, és akár fiú lesz, akár lány, nagyokat fognak együtt játszani, emellett mindig számíthatnak majd egymásra, hiszen testvérek lesznek. Fontos végül, hogy a gyerekben magától ébredjen szeretet az érkező baba iránt, és ne érezze kényszerítve magát, hogy szeretnie kell a kicsit.

Mit érez a gyerek?

Változó, hogy a gyerekek hogyan fogadják egy testvér érkezését, de az alapos lelki felkészítés, a szülő részéről a megértő, megnyugtató hozzáállás a siker kulcsa lehet. A következő galériában képekben nézheted meg, vajon mit érezhet ilyenkor a nagyobb gyerek.

Ezt is szeretjük