Mondatok, melyek súlyos testképzavarhoz vezethetnek: soha ne mondd a gyereknek

A szülő szavának óriási ereje van a gyerek számára, ezért kell nagyon vigyázni.

szomoru-lany

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülő szava a gyerek számára kezdettől fogva a legkomolyabb és legfontosabb, legigazabb szó, így az ő szájából egy-egy rosszul megfogalmazott vagy meggondolatlan mondat jókora sérülést tud okozni.

A szülő még a média és az internet vetítette valótlan képek ellenére is medrében tarthatja a gyereke önértékelését, ha odafigyel rá. Mivel szavának súlya van, az ellenkezőjét is elérheti, ahogy más szájából sem szerencsések az alábbi mondatok.

Jó húsban vagy, kis husis vagy

Máshogy érti ezt egy kisgyerek, és máshogy egy tini. A kisebbek számára még nem feltétlenül esik rosszul, talán nem is igazán értik, miről van szó, de már abban az időszakban is inkább vigyázni kell a cuki pufókságra vonatkozó kijelentésekkel. Egy tininek viszont ez a mondat tőrdöfés lehet, és egyenes út a negatív testkép felé. A husis jelzőt szabad fordításban kövérnek hallhatják.

Ha ennyit eszel, dagi leszel

Testképzavar, étkezési zavar is lehet abból, ha a szülő folyton rápirít a gyerekre, mennyit eszik. Tizenévesként olyan fejlődési folyamatok zajlanak, melyekhez sok-sok tápanyag kell, így nem csoda, ha nő az étvágy. Sportra érdemes ösztökélni a gyereket, nem lakatot tenni a hűtőre. Szülőként inkább törekedni kell rá, hogy az ételektől a nassolnivalókon át az italokig semmi ne legyen túl cukros, túl zsíros, hizlaló, egészségtelen.

Kövér vagy

A legeslegrosszabb mondat, ami egyértelmű testképzavart, önértékelési gondokat okozhat amellett, hogy borzasztóan sértő. Ugyancsak az egészséges ételek és a sportra ösztönzés lehet a megoldás megjegyzések helyett, ezek pedig a szülő felelősségei. Aki hizlaló ételekkel rakja tele a konyhát, és szó nélkül nézi, hogy meg sem moccan a gyereke, utólag ne őt hibáztassa, hanem, akár szó nélkül is, de új, jó ételek behozásával, izgalmas sportok kipróbálását lehetővé téve igyekezzen módosítani a gyereke életmódján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem fogsz tetszeni

A gyerekek hirtelen nőnek, természetes is lehet némi soványság tinikorban. Ebben a helyzetben sokan próbálják azzal evésre ösztökélni a gyerekeket, hogy a másik nem ízlését hozzák fel. A vékonyan nem tetszel majd a fiúknak/lányoknak mondat több okból is káros. Egyrészt különösen érzékenyek kamaszkorban, nagyon rosszul érezhetik miatta magukat, csökken az önbizalmuk. Másrészt elülteti a fejükben azt a gondolatot, hogy más tetszésétől kellene függővé tenniük az önmagukról alkotott képüket. 

Ezt is szeretjük