12 jel, hogy tehetséges a gyereked

Mit tegyél, ha kiemelkedő?

A különleges porontyok ugyanúgy speciális odafigyelést igényelnek, mint azok, akik problémákkal küszködnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tehetséges gyerekek az egyszerű, hétköznapi dolgokat is teljesen másképp látják, mint egy átlagember, és észrevesznek olyasmit is, amire mások egyszerűen vakok. Habár ez a különleges érzékelés előny, megvannak a maga hátrányai is.

Fontos, hogy felismerd, ha gyermeked kiemelkedő készségekkel rendelkezik, és biztosítsd számára a lehetőséget, hogy tehetségét kibontakoztassa. Figyeld a jeleket, melyek segítségével könnyen eldöntheted, hogy porontyod átlagos vagy rendkívüli!

Ne félj a tehetségtől!

A tehetség az intelligencia, a személyiségjegyek és az interperszonális képességek ötvözete. A legtöbb szülő egyszerre érez büszkeséget, izgalmat és félelmet, amikor kiderül, hogy gyermeke tehetséges. A rendkívüli képességek sokak szemében aggodalomra adnak okot, például amiatt, hogy nehéz lesz lépést tartani vele, és szinte lehetetlen vállalkozás lehet, hogy a csemetét megfelelő ingerekkel vegyék körül. A szülők gyakran attól is félnek, hogy a gyerkőcből stréber vagy kockafej lesz, sőt, akadnak, akik  eltitkolják gyermekük tehetségét a barátaik előtt, mert félnek, hogy azok azt gondolják, fel akarnak vágni.

Sok ember azt hiszi, hogy a tehetséges gyerekek előnyt élveznek, pedig rengetegen vannak, akiket nem kis részben a szülők aggodalmai miatt nem fedeznek fel, és nem támogatnak, mert az iskolában nem igazán tudják, hogy mit kezdjenek velük.

Szerencsére az iskolák már egyre inkább tudatában vannak annak, hogy milyen fontos dolog felismerni a tehetségeket, és fejlődési lehetőségeket kell biztosítani nekik, ennek ellenére azonban a te felelősséged, hogy megtaláld a megfelelő támogatást gyermekednek, ha szerinted kiemelkedő tehetségre utaló képességekkel rendelkezik.

Kiemelkedő vagy átlagos a gyereked?

A szülők sokszor azt veszik észre először, hogy gyermekük nagyon okos a korához képest. Sokféle kérdőív szolgál a tehetség felmérésére, ami segíthet eldönteni, porontyod mennyire kiemelkedő. Ezúttal a brit Nemzeti Társaság a Tehetséges Gyermekekért szempontjait tesztelheted a kicsin! Nem minden tehetséges gyermeknél tapasztalható minden jellegzetesség, de a nagyon okos apróságokra általában sok igaz ezekből.

A tehetség jelei

 • A tehetséges gyerek korán kezd beszélni, nagy a szókincse.
 • Sokat kérdez, gyorsabban tanul, mint a többiek.
 • Nagyon pontos a memóriája.
 • Borzasztóan kíváncsi, nagyon hosszan tud egy számára érdekes témára koncentrálni.
 • Széles körű általános műveltséggel rendelkezik, érdeklődik a világ iránt.
 • Élvezi a problémamegoldást, gyakran kihagyja a közbülső lépéseket, és eredeti kapcsolatokat hoz létre.
 • Szokatlan és élénk a fantáziája.
 • Korán megtanul olvasni.
 • Erős érzelmeket és véleményeket fejez ki.
 • Furcsa humorérzéke van.
 • Magasra teszi a mércét, törekszik a tökéletességre.
 • Elveszíti az érdeklődését, amikor valamit többször kell végeznie.

Mit tegyél, ha porontyod tehetséges?

A kiemelkedő tehetségeknek ugyanolyan igényeik vannak, mint a többi gyereknek, de kicsit mások is, mint kortársaik. Nem hagyhatod figyelmen kívül csemetéd másságát anélkül, hogy komoly károkat okoznál, hiszen ez a sajátosság nem múlik el, és egy tehetséges gyermek nem növi ki képességeit egyik napról a másikra. Ezek a készségek természetesen hatással vannak érzelmi és intellektuális életére is, éppen ezért fontos, hogy minden segítséget és támogatást megkapjon tőled a kicsi! A tehetséges gyermekek gyakran nehezebben kezelhetők kortársaiknál, ha azonban figyelsz a jelekre, az egyszerű magatartászavart könnyen megkülönböztetheted a kiemelkedő képességekkel rendelkező csemete problémáitól.

A legtöbb gyerek idővel maga is észreveszi, hogy más, mint a többiek, nem árt tehát, ha felkészülsz a különféle reakciókra, melyeket tehetségének felismerése válthat ki. Tudatosítsd benne, hogy a tehetség - akár a hajszín, a szemszín, a cipőméret - nem eredmény, hanem örökség, hiszen ő így született. A kérdés az, hogy egy tehetséges ember mihez kezd a képességeivel.

Az olyan osztályokban, ahol nincs komoly fejlődési lehetőség, vagy nem adnak külön feladatot, ami megfelel az adott gyereknek, egy tehetséges csemete könnyen elunhatja magát, hiszen nem követelnek tőle eleget. A tehetséges gyerekek gyakran kikapcsolnak: álmodoznak, lógnak, bohóckodnak, zavarják az órát, és kötözködnek. Ha gyermekedre sokszor panaszkodnak a nevelőnők, otthon azonban úgy tapasztalod, hogy minden feladatot pillanatok alatt elvégez, az még inkább indokolja, hogy kiderítsd, valóban tehetséges-e. Ha tényleg különleges, könnyen lehet, hogy megfelelő iskolába kell majd adnod, és nem árt, ha speciális ovit is keresel számára.

A rendkívüli gyerekek ugyanúgy megkülönböztetett bánásmódot igényelnek, mint a magatartászavaros vagy fejlődési rendellenességekkel küszködő porontyok, hiszen segítség nélkül nem tudják kibontakoztatni képességeiket.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő! című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük