A legidegesítőbb dolog a terhességben: a többi kismama - Eszti szubjektív
Kiposztoltál egy pocakos fotót a Facebookra? Figyeld csak, mi történik!

kismama-laptop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van egy különös jelenség, amit az újdonsült kismamák tapasztalhatnak rögtön azt követően, hogy a tágabb környezetükben is megtörtént a babás coming out.

Akkoriban a terhességem 16. hete után figyeltem fel rá, hogy egyre több lelkes nő bukkan fel az online világ bugyraiból. Önkéntes jelentkezők voltak, akik egytől egyig alig várták, hogy megoszthassák velem tapasztalataikat.

Kismamák az éterben

A Facebook Messenger ilyenkor napjában hússzor pittyeg - akkor is, ha amúgy hetek óta nem írt senki -, sok-sok ritkán látott, de annál lelkesebb nő levele landol egyszerre a netes postafiókban. Előkerül a rég nem látott általános iskolai osztálytárs, a kontinens egy távoli szegletében élő másod-unokatestvér, egy volt kolléganő, akivel sosem beszéltél igazán. Csupa-csupa szintén várandós és/vagy kisbabás anyuka perdül elő szédületes gyorsasággal a múltadból, pusztán azért, hogy megoszthassa az elmúlt hetekben-hónapokban szerzett friss és ropogós tapasztalatait.

Lehet, hogy némelyik csak egyetlen hónappal jár előrébb a terhességben, de ez nem tartja vissza. Véleményük, kéretlen tanácsaik külön-külön akár még megmosolyogtatóak is lehetnének, de, ha egyszerre, ömlesztve szakad a nyakadba, iszonyú bosszantó. Csak néhány példa:

- "Ezeket a pocakos képeket jó lesz később visszanézegetni. Én csak azt sajnálom, hogy nem csináltunk többet belőlük, meg nem volt az enyémeken dátum, hogy hány hetes terhes voltam. Csak úgy mondom…"

- "Nem tudom, hogy jártok-e szülésfelkészítőre, vagy egyáltalán érdekel-e benneteket, de, ha igen, akkor nagyon-nagyon ajánlom az xy kórházét."

- "Ja, amúgy, ha kívánod az édeset, akkor tuti lányotok lesz. Én undorodtam tőle szinte végig, meg akiket ismerek, és fiús anyukák, mindegyik a sósat kívánta, az édeset nem bírta megenni."

- "Amúgy érdemes még a szülés előtt átrendezni a konyhaszekrényt, a fürdőszobai cuccokat - a fél lakást -, hogy minden kéznél legyen, a kicsi ne érje majd el a veszélyes holmikat, minden bababiztos legyen. Nekem volt ehhez egy nagyon jó kis könyvem, amiben leírták, melyik hónapban mit kell csinálni, ha gondolod, szívesen kölcsönadom."

- "Szerintem lány lesz, ha mindent eszel. Pocakban a fiúk tök finnyásak."

- "Ha bármi kérdésed van, csak nyugodtan! A Szakértő."

- "Egyébként, ahogy halad előre a terhesség, mindenki iszonyú okos lesz körülötted, és mindenki hirtelen eszméletlen sokat tud majd a várandósságról meg a szülésről. Majd csak figyeld meg!"

Hát szóval így… de persze a maguk módján tök cukik. És persze, nem kellene mindig hőbörögni, akár lehetne kicsit örülni is, hogy, ha eddig nem sikerült szorosabbra fűzni a viszonyt, a kismamalét még változtathat ezen a helyzeten. Elvben. Mert, ha elég közös lenne bennetek, valószínűleg már megtettétek volna.

Ezt is szeretjük