Kétszer esett teherbe egy hónap alatt a fiatal nő: a szuperfetáció ritka, de létező jelenség

A szuperfetációból született csecsemőket gyakran ikreknek tekintik, mivel ugyanazon a napon születhetnek.

GettyImages-903803124
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Teherbeesni nem is olyan egyszerű, de van, akinek többször is sikerül ugyanabban a hónapban. A szuperfetáció lényege, hogy egy újabb petesejt termékenyül meg azután, mikor a méhben van már egy megfogant embrió, így az állapotos kismama pár héten belül ismét teherbe esik. Egyáltalán, hogyan lehetséges az ilyesmi?

A szuperfetáció az állatvilágban gyakran előfordul, emberek esetében azonban nagyon ritka dolognak számít. A healthline.com cikke szerint a tudósok a borzoknál, illetve a mezei nyulaknál végzett kutatásaik alapján arra következtettek, hogy az egyszerre született fejlett és még fejletlen utódok nem azonos időt töltöttek az anyaméhben. Konklúziójuk, hogy egymást követő megtermékenyítések miatt eltérő az utódok fejlettségi szintje a születésnél, ugyanakkor azt sem tudták biztosra kizárni, hogy a megtermékenyülés egyszerre történt meg, a beágyazódás a viszont már eltérő időpontban.

Teherbe esni terhesen

Ha egy nő állapotos lesz, a szervezetében felszabaduló hormonok gondoskodnak arról, hogy ne legyen újabb peteérés, azaz a terhesség ideje alatt megszűnik a menstruáció. Ritka esetben a teherbe esést követően pár héttel ismét peteérése lesz a nőnek, hímivarsejttel találkozva pedig beágyazódik, így ismét állapotos lesz. Ez akkor következhet be, mielőtt kialakulna a nő szervezetében a méhszájat elzáró, úgynevezett nyákdugó, ami a fertőzésekkel szemben hivatott védeni a magzatot, ugyanakkor azt is megakadályozza, hogy a spermiumok a méhen keresztül a petesejtig jussanak.

GettyImages-1125469026

Különböző apától fogant ikrek

A kutatók szerint a mesterséges megtermékenyítés és a meddőségi kezelések növelik az esélyét a szuperfetáció bekövetkezésének, de utána az új magzatnak is be kell tudni ágyazódnia. Egy 2005-ös tanulmány arról adott hírt, hogy egy 32 éves, beültetésen átesett nőnél ikerterhesség alakult ki, majd pár hónappal később az orvosok hármas ikerterhességet állapítottak meg az ultrahang alapján. Míg az első két magzat fejlődési szintje nagyjából megegyezést mutatott, addig a harmadik magzat három héttel fiatalabb volt. Ilyen kis különbséggel a baba megszülethet a testvéreivel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy amerikai anyuka, Jessica Allen története is a jelenséghez köthető.  A 31 éves nő béranyaságot vállalt egy kínai párnak, a hatodik heti ultrahang azonban azt mutatta, hogy a nő méhében két magzat fejlődik. A kínai pár örült, hogy ikreik lesznek, a valóság azonban akkor sokkolta őket, miután megszülettek a kisfiúk. Az egyik bőre sokkal sötétebb volt, mint a másiké. DNS tesztet csináltattak, és kiderült, hogy az egyik kisfiú a kínai ikerpáré, míg a másik Jessica és férje biológiai gyermeke - számolt be történetéről az independent.com.

GettyImages-484126448

Bagdy Emőke ikrei közt 3 hónap különbség van

Arra, hogy a szuperfetáció spontán terhesség során létrejöjjön, extrém kicsi az esély, ugyanakkor magyar példa is van rá. Bagdy Emőkéről, az ország egyik legismertebb klinikai szakpszichológusáról kevesen tudják, hogy milyen különleges módon fogantak meg az 1969-ben született „ikrei”. Erről lánya, dr. Császár-Nagy Noémi mesélt a Joshi, a legjobb barát című műsorban.

- A harmadik hónapban volt, amikor velem teherbe esett. Ő nem tudta, hogy ikrei vannak, ez csak a szülőszobán derült ki. (…) A placenta korából ítélve három hónapos volt a testvérem a fogantatásomkor, ami azt jelenti, hogy már volt limbikus rendszere, voltak érzelmei. Ennek következtében ő nem pusztított el engem - mesélte a fiatal doktornő a műsorban.

65 évesen lett édesanya, négyes ikrei születtek

Vannak esetek, amikor a gyermekvállalás a jól ismert kockázatok ellenére kitolódik, és némi orvosi közbenjárással akár a hatodik iksz környékén történik meg. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük