3 mondat, amivel örökre elveszíted a tekintélyed a gyerek előtt: ezt mondd helyette
Szinte minden szülő szájából elhangzottak már.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyereket nevelni nem könnyű dolog. Voltaképpen egy véget nem érő tanulás attól a perctől fogva, hogy az ember először kezébe veszi a gyermekét. Sokan és sokféleképpen definiálják a gyereknevelés aranyszabályait, ám abban minden egyes tanár, pszichológus és szülő egyetérthet, hogy a szülői tekintély megőrzése kulcsfontosságú, ha a szülő szeretné, hogy szavainak foganatja legyen a gyerekben.

A következőkben három olyan helyzetet vázolunk fel, amelyekben könnyen elvesztheted szülőként a tekintélyed. Hogy megőrizhesd, ezekre mindenképpen ügyelj.

Három helyzet, amiben elvesztheted a tekintélyed

Egyébként nem szabad szemetelni, de anya ezt most eldobja.

Ha szeretnéd valamire nevelni a gyereket, igazodj magad is azokhoz a szabályokhoz, amiket a gyereknek tovább adsz. Nem leszel hiteles, ha csak mondod, de te magad viszont áthágod a szabályokat.

Mit mondj helyette? Tartsd magad az elvhez, amit tanítottál. Példánknál maradva: vigyük ezt el a legközelebbi kukáig, kisfiam.

Ha délután még azt mondtad, csúnyán viselkedtél, nincs esti mese! Este viszont azt mondod, megnézheted a mesét.

Ha a gyerek rosszat csinált, és úgy határozol, hatásosabb lehet a vele való elbeszélgetés, ha valamilyen szórakozásától megvonod, később ne cselekedj ellentétesen az elmondottakkal: ha azt mondtad, nincs esti mese, mégis megnézheti, akkor minden dorgálás és tanítás, amit hozzá intéztél, súlyát veszti, és legközelebb már egy szavadat sem veszi komolyan.

Mit mondj helyette? Vigasztald azzal, hogy következő nap is lesz esti mese, de ma ahhoz kell tartanotok magatokat, amiben megegyeztetek.

Vacsora előtt nincsen édesség - mondod mindig, de elő-előveszel néha egy csokit, amit mégis odaadsz

A gyereknevelésben a következetesség kulcsfontosságú dolog. Ha akár egyszer is hagyod áthágni, vagy akár te magad teremtesz olyan helyzetet, amikor az általad lefektetett szabály kivételesen nem érvényesül, tekintélyed veszted.

Mit mondj inkább ilyenkor? A szabályt,a melyhez ragaszkodsz. Példánknál maradva, hogy vacsora előtt nincsen édesség. Érdemes elmagyaráznod az okokat is, adott esetben, hogy elveszi az étvágyát a nasi, illetve vigaszképpen elmondhatod, hogy milyen finom falatok várják majd az asztalon.

Ezt is szeretjük