Melyik szülőtípusba tartozol?
Így neveld a gyereked!
Mindannyian különbözőek vagyunk, és korántsem hibátlanok. De gyermeked szemében lehetsz a legjobb!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő másképp közelíti meg a gyereknevelést. Van, aki a széltől is óvni próbálja szeme fényét, míg mások hagyják, hogy a gyerek a saját nyelvével tapasztalja meg, hogy a földigiliszta az ehető vagy inkább a gusztustalan dolgok közé tartozik. Bár mindenki igyekszik mintaértékű szülő lenni, senki sem tökéletes.

Hibák minden anya-gyerek kapcsolatban vannak, de a nevelés éppen arról szól, hogy ezekre a nehézségekre számítanod kell, hogy később el tudd simítani őket. Ha tisztában vagy gyengeségeiddel, könnyebb lesz ellenük a küzdelem is: vizsgáld meg, hogyan viszonyulsz gyermekedhez, és megtudhatod, mire kell számítanod!

Engedékeny szülő

Azok, akik gyerekkorukban szigorú körülmények között nevelkedtek, hajlamosak úgy reagálni erre, hogy ők maguk semmilyen határt nem szabnak porontyuknak. Ha nálatok nincsen szabály sem az ideális napi csokimennyiségre, sem arra, hogy mennyi tévézés engedélyezett egy nap, ugyanakkor gyermeked biztonságára nagyon is ügyelsz, akkor engedékeny, de felelősségteljes szülő vagy. Nem vitás, hogy porontyod abban a pillanatban, amikor szeretné kipróbálni legújabb videojátékát, és ez nem ütközik akadályba, úgy gondolja, hogy te vagy a legjobb anya.

Később azonban neki is származhatnak problémái abból, ha kisgyerekként nem tanulja meg, hogy milyen az ésszerű korlátokkal együtt élni. Nem kell messzire szaladni az időben: elég, ha csak az ovis nehézségekbe gondolsz bele. Ha otthon nincs kötelező délutáni alvás, izgő-mozgó csemetéd nem lesz az óvónénik szíve csücske. De a többi poronttyal sem lesz könnyű dolga, ha még soha nem találkozott szidással. A gyerekek ugyanis nem lesznek olyan engedékenyek, mint te, és bizony megbüntetik, ha olyat tesz, amit az adott közösségben nem szokás.

Bár a legjobbat akarod a gyereknek, ez visszafelé sülhet el. Ha ugyanis otthon nincsenek szabályok, és az élet egy hatalmas játszótér a számára, akkor gyermeked is nyugtalan és bizonytalan lesz, hiszen nincsenek viszonyítási pontjai, melyekhez képest el tudná dönteni, mi a jó, és mi a rossz.

Irányító szülő

Ha irányító típus vagy, gyermeked már korán megszokja, hogy a játéknak is vannak szabályai. Mindez nem feltétlenül hátrány, hiszen az apróbb követelményekkel arra is előkészíted, hogy később, közösségbe kerülve is meg kell majd felelnie bizonyos elvárásoknak. Túl sok szabályt azonban ne szabj, a gyerkőcök ugyanis egészen kicsi koruktól ráéreznek a lázadás ízére, ha pedig nem indoklod meg, hogy valamit miért szeretnél, a legjobb mókának tűnik annak éppen az ellenkezőjét tenni. Másrészt azonban azt sem szabad elfelejtened, hogy a kötelességek elsajátításához időre van szükség.

Ha tehát porontyod nem teszi azonnal, amit kérsz, hanem egy kicsit még játszik tovább, ne kapd fel rögtön a vizet. Vigyázz, hogy a szigort ne vidd túlzásba: kerüld, hogy a gyerek csak kényszerből engedelmeskedjen, miközben bosszús gondolatok forognak a fejében, hiszen nem érti, miért éppen most kell eleget tennie kérésednek, miért nem ér rá öt perccel később. Kívánságodat világosan fogalmazd meg, és mindig ugyanolyan érthető indokkal támaszd is alá!

Negatív szülő

Engedékenységed mellett a világhoz való hozzáállásod is hatással lehet porontyodra. Ha te magad bizonytalan vagy, és sokat aggodalmaskodsz, az gyermekedre is átragadhat. Amennyiben a legkisebb problémát is hajlamos vagy megoldhatatlannak látni, porontyod számára is nehezen tudsz biztos támasztékot nyújtani a világban. Egy gyerek kalandvágyó és nyitott, kíváncsian tekint az újdonságok felé, ha azonban arra tanítod, hogy az ismeretlentől jobb félni, mint megijedni, előfordulhat, hogy magába gubózik, és nem lesz olyan rugalmas, mint a többiek.

Ha sok negatív tapasztalat ért az életben, érthető, hogy óvatosan állsz hozzá minden új élményhez, de hagyd, hogy gyermeked magától alakítsa ki képét a világról. A félős, óvatos gyerek egyben túl anyás is lehet, aki még egy játszótéri móka kedvéért is kétszer meggondolja, hogy elmozduljon-e a szoknyád mellől. Ne gondolj arra, hogy az az ideális, ha minden nehézséget elrejtesz a gyerek elől: tapasztalataidat oszd meg vele, de a keserűséget ne, inkább te meríts bátorságot az ő friss energiájából!

Pozitív szülő

Ha egészséges önbizalmadat a szülés és a kezdeti nehézségek sem tudták megrendíteni, dicséretes dolog, hiszen, ha hiszel magadban, tudsz nevetni, és élvezed az élet ízét, azzal pozitív életszemléletre tanítod porontyodat is. Ne feledkezz meg azonban arról, hogy anyaként többé már nem csak magadért felelsz, és a gyereknevelés olykor áldozatokkal is jár. Szerencsés típus vagy, hiszen a problémákra könnyen találsz megoldást, de időnként beleesel abba a hibába, hogy nem akarsz tudomást venni a rossz dolgokról.

Akármilyen gyermetegnek is tűnik egy vita a legújabb kisautó felett az oviban, ha csemetéd emiatt sírva jön haza, akkor számára ez nem játék, hanem komoly probléma.

Hallgasd meg, és próbálj belehelyezkedni a szituációba: csak azért, mert te könnyedén veszed az élet megpróbáltatásait, nem biztos, hogy utódod is ilyen optimista alkat. Segíts neki pozitív tanácsaiddal, de ezek soha ne legyenek könnyelműek! Ügyelj rá, hogy ne érezze úgy, hogy félvállról veszed a problémáját, és oszd meg vele legjobb adottságodat: hogy hogyan kell mindig a dolgok szép oldalát meglátni.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő! című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük