Mihez van joga ma egy szülő nőnek? - A hazai szülészetek helyzete

Az általánosan elfogadott nemzetközi elvárások számos esetben nem teljesülnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mire számíthat ma egy Magyarországon szülő nő, mi mindenben van döntési joga? Az augusztus közepéig tartó Az Év Szülészete szavazás kapcsán a szervező gyermek-egészségügyi portál szakértői összevetették az Egészségügyi Világszervezet - WHO - ajánlásait az aktuális hazai gyakorlattal.

Az Év Szülészete

Augusztus 18-ig értékelhetik a hazai kórházak szülészeti osztályait a kismamák a www.azevszuleszete.hu oldalon.

A szavazásban minden állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő szülészet részt vesz.

Az összesített verseny nyertese mellett három kategóriagyőztest is hirdetnek a szervezők: a szülőszobai ellátás, a gyermekágyi és újszülött-ellátás, valamint a felszereltség és környezet legjobbjait ismerik el.

Az Év Szülészete versenyt harmadik alkalommal hirdette meg a leglátogatottabb hazai gyermek-egészségügyi portál, a babaszoba.hu.

A WHO még 1999-ben kiadott egy kézikönyvet a normális szülésről, amelyben összefoglalta, melyek az ajánlott és nem ajánlott eljárások.

Hol szülhet az anya?

A nemzetközi ajánlás szerint az anya dönthet arról, hol kívánja világra hozni gyermekét. Magyarországon ez sajnos csupán a szülések töredéke esetében teljesül.

A szülés helyszíne lehet intézmény - ami nem itt folyik, azt hivatalosan intézményen kívüli szülésnek nevezik. Ma már intézmény csak egyféle van: a kórház szülészeti osztálya. A szülőotthonok megszűntek, bábák vezette születésházak pedig még nincsenek. Intézeten kívül szülhet az ember bárhol - otthon, barátnőnél, bérelt lakásban -, de ennek feltételei nagyon komolyan szabályozottak.

A hatályos rendelet szigorúan kiköti, hogy ki szülhet intézeten kívül, és kik legyenek jelen a szülésnél. Ezek a körülmények ma hazánkban csak nagyon kevés nő számára biztosítottak.

Ki lehet jelen a szülésnél?

A WHO szerint ajánlott tiszteletben tartani azt, hogy az anya kit szeretne maga mellett tudni a szüléskor. A hazai kórházak 17%-ában azonban az anya nem választhat szülésznőt, 30%-ában nem lehet vele dúla. Szakértők szerint sok intézményben választani kell az apa és a dúla között, mivel csak egyvalaki jelenlétét engedélyezik. Császármetszés esetén a szülészetek kétharmadában - 66% - nem lehet bent az apa a műtét alatt. Pedig ma már a császármetszés viszonylag rövid műtét, az anya éber, a műtéti terület pedig teljesen elhatárolható. Vannak intézmények, ahol a babát az anyának csak megmutatják, hozzáérintik egy puszi erejéig, majd többnyire inkubátorban várja, hogy édesanyja fölkeljen. Kevés olyan kórház van, ahol műtét után a babát az édesapa karjaiba - esetenként mellkasára - teszik. Ez a lehetőség a császárral született kisbaba számára nagyon fontos, hiszen pótolhatja a természetes szülést követő korai összebújást az anyukával.

Hogyan szülhet az anya?

A WHO ajánlása szerint a nő választhat testhelyzetet és szabadon mozoghat a vajúdás alatt. Hazánkban a kórházak közel harmadában - 27% - erre nincs lehetőség. Ezekben az esetekben a szülések többsége félig ülő, felhúzott lábú, úgynevezett kőmetsző pozícióban történik, pedig a WHO-ajánlás is leszögezi: nyilvánvalóan káros, megszüntetendő a kőmetsző pozíció alkalmazása.

Mennyit lehet az anyával a baba?

A hazai kórházak 4%-ában az édesanya egyáltalán nem kapja meg a babát, ráadásul a császármetszéssel szült anyák gyerekei is így járnak, pedig külföldi példák bizonyítják, hogy a műtét után megoldható az azonnali bőrkontaktus. Kórházaink több mint egyharmada - 35% - nem teszi lehetővé, hogy az édesanya és a kisbaba korlátlanul együtt maradhasson a szülést követő napokban. Ezzel szemben a WHO-UNICEF ajánlása az, hogy a babák a nap 24 órájában együtt lehessenek édesanyjukkal.

Itt fogod meglátni a kicsi arcát

Ismerd meg azt a helyiséget, ahol életet adsz majd gyermekednek. Videónk segít.

A császármetszések hazai gyakorlata

A WHO állásfoglalása szerint a 10-15% feletti császármetszési gyakoriság nem indokolt. Ehhez képest Magyarországon minden harmadik baba császárral születik - 36%. Mindössze egyetlen hazai intézmény közelíti meg a WHO-ajánlást, 16%-os császármetszési aránnyal. Kórházaink egyharmadában - 30% - 20 és 30% között van a császárarány. A szülészetek 39%-ában az anyák 31-40%-a szül császárral, további 20%-ban 40% fölötti a császármetszések aránya. A rekorder intézményben pedig a szülések 56%-a császáros.

Ezt is szeretjük