A szülés utáni depresszió 4 jellemző tünete
Sok anyát a szülés után a boldogság helyett a szomorúság keríti hatalmába. Ismerd fel, ha feleslegesen hibáztatod magad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A frissen szült nők 60-80%-a élete legboldogabb időszakában ahelyett, hogy kiélvezhetné a kellemes pillanatokat, csüggedtnek, szomorúnak érzi magát. A bébiblues-nak is nevezett szülés utáni depressziónak talán csak egyetlen jó oldala van azon a tényen kívül, hogy természetes és mindennapos jelenség: az, hogy nem tart sokáig.

A legtöbb újdonsült anya általában mindössze 48 óráig levert, esetleg néhány hétig: ha felismered a tüneteket ahelyett, hogy magadat hibáztatnád különös, negatív érzéseid miatt, neked is könnyebb lesz megbirkóznod a nehéz helyzettel. Bár egyetlen biztos gyógyír van rá, ami az idő, rossz hangulatodat enyhítheted tippjeinkkel.

Mikor fordulj orvoshoz?
A szülés utáni depresszió a gyerek egy éves koráig bármikor rád törhet, és nem mindig múlik el pár hét alatt. Ha huzamosabb ideig előfordul, hogy éjszakánként felriadsz, pánikrohamok vagy kényszerképzetek gyötörnek, valamint úgy érzed, hogy mindenki mellőz téged, és még magadra sincs kedved odafigyelni, nemhogy a babára, feltétlenül fordulj orvoshoz! A mély depresszió kezelésében csak szakember segíthet.

Öröm helyett csalódott könnyek

A szülés utáni depresszió első jele lehet, ha úgy érzed, a nagy esemény egyáltalán nem felelt meg az elvárásaidnak, és a baba születése nem hozta el azt a várva várt eufóriát, amire számítottál volna.

Ha nem vált valóra az ideális szülésről alkotott elképzelésed, mert nem természetes úton, hanem császárral kellett szülnöd, magad miatt is csalódottságot érezhetsz, ami miatt lehet, hogy a kórházban töltött idő alatt többször fakadsz sírva, mint eddig bármikor.

Előfordulhat, hogy kudarcként éled meg a váratlan fordulatot, esetleg úgy érzed, hogy az orvosok megfosztottak attól, hogy teljes értékű anya legyél, pedig ez egyáltalán nincs így.
A vajúdás fájdalmai után ráadásul azzal is szembesülnöd kell, hogy tündéri, mosolygós baba helyett újszülött csecsemőd vörös és puffadt. A levertséghez még a csalódás miatti bűntudat is társulhat, de legyőzheted a könnyeket!

Hogyan kezeld?

Feledkezz meg a csalódottságról, hiszen anyának lenni nagyszabású vállalkozás, és szinte mindenkinek rengeteget kell tanulnia hozzá, ráadásul, aki tanul, még az sem tökéletes. Nem létezik sem tökéletes szülő, sem tökéletes gyerek. Nyugodj bele, és minden sokkal könnyebb lesz a picivel, és hamarosan te is érzed majd, amit minden anya: hogy a te gyereked a legszebb.

Úgy érzed, háttérbe szorultál

Most már a kicsi a központ. Ráadásul mindez már a kórházban elkezdődik, amikor a látogatók nem a te ágyad szélére ülnek, és nem kérdezik, hogy vagy, hanem rögtön a csecsemőszobába szaladnak. Otthon is hasonló lehet a helyzet, ami különösen a várandóssággal összehasonlítva idegen és elkeserítő élmény, hiszen akkor minden szem rád figyelt. Ha mindez aggaszt, és képtelen vagy osztozni a többiek csodálatában, amikor a kiságy fölé hajolsz, valószínűleg hosszabb távú szülés utáni depresszióban szenvedsz.

Hogyan kezeld?

Ha mégis aggasztó lenne a helyzet, és úgy érzed, senki nem érti meg, mit érezhetsz, mert csak a babára figyelnek, keress sorstársakat! Ha társaság után vágyakozol, ahol végre személyes élményeidről is beszámolhatsz, keress fel minden kisgyerekes anyát, akit csak ismersz: velük biztosan megoszthatod az érzéseid. Ha nincs olyan barátnőd, aki nemrég szült, vedd fel a kapcsolatot azokkal, akikkel együtt jártál szülőtanfolyamra, esetleg szervezz heti baba-mama találkozókat a környék kismamáinak.

Természetesen nem árt az sem, ha aggodalmaidat megosztod a pároddal, hiszen neki is meg kell tanulnia odafigyelni az érzéseidre, annak ellenére, hogy egy állandó felügyeletet igénylő poronttyal bővült a család.

Üres kimerültség

A nagy erőfeszítést igénylő vajúdás és a kevés alvás miatti fáradtsághoz még hozzájárulhat az újszülött gondozásával járó 24 órás szolgálat is. Ezek együtt azt az érzést válthatják ki belőled, hogy nincs elég erőd ellátni anyai kötelezettségeidet. Ha emiatt üresnek érzed magad, és nem marad egy cseppnyi hely sem az örömnek, az is természetes velejárója lehet a depressziónak.

Előfordulhat, hogy a pelenkázás, a fürdetés és a szoptatás annyira nagy feladatnak bizonyul, hogy gépies közönnyel hajtod végre, vagy egyáltalán nincs is kedved hozzá. Újdonsült anyaként természetes, hogy kimerítőek a megpróbáltatások és buktatók, ha azonban a kelleténél nagyobb válságként éled meg a baba jelenlétét, illetve azt, hogy az anyaság bizony nem megy magától, hanem tanulni kell, az a szülés utáni depresszió jele is lehet.

Hogyan kezeld?

Küzdj a fáradtság és a levertség ellen úgy, hogy elfogadod mások segítségét. Magadon is sokat könnyíthetsz azonban, ha későbbre halasztod azokat a feladatokat, amelyek ráérnek, mint például a jókívánságok megköszönése vagy a babaszekrény átrendezése. Mialatt a pici alszik, te is szakíts időt a pihenésre, és intézd úgy, hogy az etetés is kikapcsolódás legyen: szoptass az ágyban fekve vagy felpolcolt lábbal egy kényelmes székben.

Hiányzik a munka

Az anyaság során az egyik legnagyobb lemondás, hogy a karrieredet is a hátad mögött kell hagynod, legalábbis egy időre biztosan. Ha nem éled meg könnyen a szülést és az első otthon töltött időszakot, még fájdalmasabb lehet azt érezned, hogy most a hivatali státusz helyett az anyaság lett a főszereped. Mindez azonban csak addig lesz elkeserítő gondolat, amíg bele nem rázódsz családiasabb szerepedbe.

Hogyan kezeld?

Ha elégedetlen vagy magaddal, és nem akarsz beletörődni abba, hogy mostantól csak anyuka legyél, nem kell megkötnöd ezt a kompromisszumot. Ugyanolyan friss, csinos és aktív lehetsz a baba mellett is, mint korábban, csak okosabban kell beosztanod az idődet! Zuhanyozz korán reggel, amikor az első szoptatást követően már alszik a pici, különben talán egész nap nem lesz rá módod.

Ha általában szokásod, egy leheletnyi sminket is vigyél fel, és csináld meg a frizurádat, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Vegyél magadnak egy előnyös, új  ruhát, mely most lazán követi a tested vonalát, de övvel akkor is hordható, amikor fogyni kezdesz - ha hihetetlennek látszik is, úgy lesz!

Cikkünk az Az a 9 hónap című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük