A férfi 3 legnagyobb félelme a szülés előtt
Ahogy terhességed a vége felé közeledik, párodat egyre több aggasztó gondolat gyötörheti. Küzdjetek meg közösen a félelmekkel!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülés alatt leginkább párod lelki támogatására számíthatsz, de ne csodálkozz, ha a nagy esemény során ő jobban izgul, mint te. Ahogy a vége felé közeledik a kilenc hónap, ő is egyre feszültebb lesz, de mivel nem az ő testében mennek végbe a különös változások, legfeljebb csak külső szemlélőként lehet részese a nagy eseménynek, ami korántsem egyszerű.

Függetlenül attól, hogy fájásaidat ő nem érzi, számára is rejteget félelmeket az ismeretlen. Ha tisztában vagy aggodalmaival, segíthetsz neki, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából, amikor majd igazán szükséged lesz rá.

Helytáll majd, ha beindul a szülés?

A férfi számára döbbenetes az a pillanat, amikor elfolyik a magzatvíz, és hirtelen azt sem tudja, hogy a kocsikulcs vagy az utazótáska után kapjon hamarabb. Furcsán hangzik, de sokuk előre fél a pániktól, amit a váratlan helyzet hoz, és az utolsó napokban ez még jobban fokozódhat, különösen, ha téves riasztások is előfordultak. Mi sem egyszerűbb, mint elűzni a pániktól való rettegést: készítsetek közösen szülési naplót!

Bár benne van a pakliban, hogy a dolgok végül másképp alakulnak, ha végigveszitek, hogy mikor mi lesz majd a teendője, és megemlíted neki azt is, hogyan segíthet rajtad, ha váratlan helyzet alakul ki, neki is könnyebb lesz. Ne feledkezz meg a kórházi eseményekről sem, hiszen itt is biztosan szeretne majd helytállni melletted. Mindenképpen közösen beszéljétek meg, hogy vízalatti vagy sima, kórházi szülés mellett döntesz, és próbáld végig vele a lehetséges szülési pozíciókat is. Ha őt is beavatod az eseményekbe, nem lesz számára annyira idegen és új az egész helyzet, és magabiztosabban cselekszik majd.

Mi van, ha rosszul lesz a szülőszobán?

Ha pároddal úgy döntötök, hogy ő is részt vesz veled a szülésen, nem árt tisztában lenned vele, hogy milyen áron merészkedik be a szülőszobába. A férfi is járhat szülői tanfolyamokra, körülnézhet a kórházban a nagy nap előtt, és tájékozódhat a témában, de mindig ott van a lehetőség arra, hogy amikor élőben válik részesévé a szülés véres, hangos eseményének, hirtelen minden más fényben tűnik fel.

Az apás szüléssel kapcsolatban a leggyakoribb férfifélelem, hogy mi történik akkor, ha ő rosszul lesz, miközben te közös gyermeketeket hozod a világra. Valójában ennek igen kicsi az esélye, ugyanis amikor élesben zajlanak az események, a legtöbb újdonsült apát teljesen lenyűgözi a születés csodája. Ha mégis bármikor úgy éreznéd, hogy párod rosszabbul viselné a látványt, fogd meg a kezét: ha rád kell koncentrálnia, és segíthet a légzésben, pillanatok alatt újra magához tér. Nyugtasd azonban meg, hogy, ha úgy adódik, kimehet kicsit kiszellőztetni a fejét, hogy később újra segítségedre lehessen, amikor visszatér.

Bár nem biztos, hogy az események éppen úgy következnek be, ahogy várjátok, ha megnyugtatod partnered, hogy az orvosok keze között nem eshet bajod, és, ha rosszul lenne a dologtól, nem kell részt vennie a szülésen, valószínűleg az ő lelkiismerete is könnyebb lesz. Ha ő nem csodaként, hanem félelmetes eseményként éli meg, az neked sem segítség: a te szempontodból is előnyösebb, ha párod csak akkor lépi át veled a küszöböt, ha valóban támogatni tud majd a vajúdás során.

Tudtad?
Néhány férfi olyannyira együtt érez társával, hogy maga is tapasztalja a terhesség és a szülés egyes tüneteit. Ez rendszerint azoknál fordul elő, akik rendkívüli módon azonosulnak partnerükkel. A szimpátiaterhesség során a férfi meghízhat, székrekedése lehet, sőt, reggeli rosszullétek is gyötörhetik. Hasonló esetben a szülés során is jelentkezhetnek tünetek, amikor a szülési fájdalmak a szokásosnál is erősebben hatnak az apára, így ő maga is érez hasonló görcsöket.

Van szerepe a vajúdás alatt?

A legtöbb férfi nehezen viseli azt a passzív szerepet, ami a szülés során rá hárul. Ha fogja a kezedet, és veled lélegzik, vagy egyszerűen csak kint toporog az ajtóban, az azt az érzést keltheti benne, hogy ő ezúttal teljesen felesleges elem, és amennyiben nem tisztázod vele, hogy ez egyáltalán nem így van, akkor újdonsült apaként is nehézségei lesznek. Ebből az aggályból ugyanis egyenes úton következik az, hogy anyaként csak a gyerek lesz fontos számodra, és ő a másodhegedűs kellemetlen helyzetébe kényszerül.

Feltétlenül add a tudtára, hogy a kézfogás és a szurkolása nélkül el sem tudnád képzelni a nagy eseményt, és apaként igenis ott a helye a kórházban, nem fölösleges. Ha a szülés időpontjának közeledtével partnered megriad, vigasztald meg, és adj tanácsot neki, hogy milyen jellegű segítségre lehet majd a leginkább szükséged tőle.

Bízd rá bátran a rokonok ügyét, és kérd meg, hogy szervezze le a látogatókat: bármi, amitől igazán fontosnak érezheti magát, erősíti benne a tudatot, hogy a kis poronty mellett ő is ugyanolyan fontos marad neked. Bár számodra sem egyszerű szembenézni az új jövevény érkezésével, segíts párodnak, hogy ő is tevékeny részese lehessen az eseményeknek!

Cikkünk Dr. Anne Deans A terhesség ABC-je című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük