Hogy vedd észre, ha túl kicsi, hogy elmondja? A szexuális zaklatás jele a pszichológus szerint

Nagyon fontos, hogy szülőként mindig résen legyél.

Szexuális zaklatás jelei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Hintalovon Alapítvány Gyermekjogi jelentése szerint 2016-ban csaknem 10 ezer gyermekbántalmazási ügy került bíróság elé, melyből 712 eset a gyermek ellen irányuló szexuális bűncselekmény volt. A számok azonban távolról sem mutatják a valóságot, hiszen sok esetben a zaklatás, illetve bántalmazás nem derül ki, mert a gyerek nem mondja el, még nem tudja elmondani, vagy ha szól is, - érthetetlen módon - sokszor nem veszik komolyan a szavait.

Szülőként nagyon fontos, hogy a gyermek felé ilyen téren is nyitottá és érzékennyé válni. A szexuális zaklatást, bántalmazást megélni óriási trauma, ami nemcsak sötét árnyékot vet a lelki egyensúlyára, de maradandó lelki sérüléssel is jár. Zaklató bárki lehet a gyerek környezetében. Rokon, barát, óvodai, iskolai pedagógus, szomszéd, mostohaszülő, új kapcsolati partner vagy akár másik gyerek - bárki, akinek módja van kettesben maradni vele valamilyen módon. Építs ki a gyerekeddel olyan kapcsolatot már a kezdetektől fogva, hogy tudja, neked bármit elmondhat, és ne legyenek köztetek tabutémák.

Egy bizonyos életkor alatt azonban a gyerek még nem tudja elmondani, hogy mi történt vagy történik vele rendszeresen. Ilyenkor a szülőnek kell észrevennie az árulkodó jeleket, hogy a gyerek szexuális bűncselekmény áldozatává válhatott. Holló Melinda klinikai szakpszichológust kérdeztük mi árulkodik szexuális zaklatásról.

A szexuális zaklatás jeleiről

- Milyen jelei lehetnek a szexuális zaklatásnak? Mire figyeljen fel a szülő egy kisgyereknél?
- A szexuális bántalmazásra utaló jelek a gyermek nemétől, életkorától és személyiségétől függően nagyon eltérőek lehetnek. Illetve a tünetek súlyossága szempontjából természetesen különbséget kell tenni egy egyszeri vagy néhány alkalommal megtörtént, illetve a rendszeres, a gyermek életében folyamatosan vagy jelentősebb ideig fennálló szexuális bántalmazás között.

Kisebb életkorban, három-négy éves korig a gyermek testi működésében mutatkozhatnak meg leginkább az elsődleges következményei a zaklatás tényének, az alvás, étkezés ritmusának teljes felborulásában, éjszakai felriadásokban, rémálmokban, vizelet- és székletürítéshez kapcsolódó nehézségek megjelenésében. Ezen túl az érzelmi nyugtalanságban, a viselkedés rendezetlenségében vagy annak nehezebb szabályozhatóságában - mondta Holló Melinda.

- Nagyobb gyerekeknél mik a jelek?
- Későbbi életkorban, kisiskolás kortól kezdődően a szorongásos tünetek mellett - melyek szintén az alvást, étkezést, a kialakult szobatisztaságot érinthetik - megjelenhet az iskolai teljesítmény romlásában, az érdeklődés elvesztésében, egy általánosabb motiválatlanság formájában is. A baráti kapcsolatoktól való visszahúzódás vagy a gyermek családon belüli elszigetelődése, eltávolodása is megjelenhet. Feltűnő lehet, ha a gyermek egyre többet bezárkózik, sokat van egyedül, a családon belüli kommunikációja is jelentősen gátoltabbá válhat. Serdülőkorban gyakoribb lehet a szerhasználat - alkohol, drog -, étkezési zavar vagy a falcolás megjelenése - folytatta a pszichológus.

- A gyermekrajzok is beszédesek. Mutathatnak azok valamilyen változást szexuális zaklatás, illetve bántalmazás esetén?
- A bántalmazást elszenvedett gyermekek rajzai természetesen tartalmaznak a megtörtént traumára utaló jegyeket. Ezek a jelek lehetnek általánosabb, a bántalmazással összefüggő lelkiállapot megjelenései, mint a teljes bizonytalanság, a depresszív hangulat, az elveszettség vagy a szégyenérzet élménye, a stabil érzelmi kapcsolatok hiánya vagy a teljes érzelmi izoláció. Ezek az érzelmi tartalmak a rajzok színtelenségében - csak egy szín, főleg a fekete használata -, a megjelenített szereplők dermedt vagy érzelemmentes arckifejezésében, illetve az emberalakok teljes hiányában nyilvánulhatnak meg.

Az emberalakok ábrázolásának színvonala bántalmazott gyerekeknél a legtöbb esetben nem az életkoruknak megfelelő színvonalon történik, hanem jelentősebb fejlődésbeli elmaradást mutathat. Ha a rajzon vannak személyek, azok elhelyezése gyakran bizonytalanságot mutathat, ezek a talaj nélkül ábrázolt "lebegő emberek". Ezen túl a rajzok tartalmazhatnak a konkrét történésre vonatkozó információkat is, melyek mint fedetlen testrészek - has, köldök - ábrázolása, vagy konkrétan a felnőtt nemi szervek megjelenése lehet a rajzokon - fejtette ki Holló Melinda.

Mit kell tenned szülőként?

Ha alapos gyanú merül fel benned, vagy bizonyosan tudod, hogy a gyereket szexuális zaklatás éri, fontos, hogy amennyire csak tudsz, higgadt maradj a gyerek érdekében, és alaposan végiggondold, mit fogsz tenni. Bármilyen nehéz is, ne rohanj a zaklatóhoz felelősségre vonni, hiszen nem a te feladatod, illetve, ezzel csak árthatsz az ügynek.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Először is tégy lépéseket a zaklatás folytatódása ellen úgy, hogy nem engeded a gyereket az adott környezetbe, intézménybe, helyre, ahol úgy sejted mindez történt vagy zajlott. Például, ha az óvodában, akkor tartsd otthon. Fordulj a gyerek felé nyitottan, de ne faggasd erőszakosan. Következő lépésként pedig keress meg egy támogató, segítő, információnyújtó egyesületet, mely részletes tájékoztatást ad abban, hogyan járhatsz el helyesen, okosan, hogyan vészelheted át szülőként a megpróbáltatást és hogyan segíthetsz a gyerek számára a feldolgozásban. Erre szakosodott a Fehér Liliom Egyesület, melynek weboldalán e-mail küldési lehetőséget találsz: www.feherliliomegyesulet.hu

A későbbiekben felmerülhet egy gyermekpszichológus felkeresésének lehetősége is, aki segít a gyereknek a  lelki sérülések feldolgozásban.

Ezt is szeretjük