18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ebben az időszakban különösen magas a nő libidója: a nőgyógyász elmondta, miért

Dr. Oláh Orsolya válaszolt a kérdésre.

nagykep?cikkid=162917&kep=terhes-no-es-ferfi1-lead

A terhesség időszaka, mindaz, ami a méhben és az anya szervezetében, a méhen kívül végbemegy, egy csoda, és mint ilyen különleges időszakban, számos érdekességet, váratlan jelenséget tapasztalnak a kismamák.

Gyakori észrevétel, hogy a várandósság alatt, annak is a szédüléssel és rosszulléttel tarkított első trimeszterét követően, a második trimeszterben megnő a kismamák szexuális étvágya. Erről a jelenségről, illetve okáról kérdeztük meg dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt.

Nem mindenkire igaz

Bár nagyon sok nő tapasztalja, hogy a terhesség ezen szakaszába lépve gyakrabban bújna ágyba a párjával és az együttlétek is kellemesebbek, nem mindenki veszi észre ezt a változást:

- Az általános tapasztalat valóban az, hogy megnő a kismamában a szexuális vágy, de sokszor előfordul ennek az ellenkezője is. Egy biztos, a női nemi hormonok szintje teljesen megváltozik a terhesség előttihez képest, és ez mindenkire másként hat egy kicsit - mondta dr. Oláh Orsolya.

Miért nő meg a szexuális étvágy?

Noha nem mindenki tapasztalja, akadnak, akik igen, ők pedig joggal keresik ennek az egyébként abszolút természetes és pozitív jelenségnek az okát.

- Bizonyos élettani változások növelhetik a szexuális étvágyat. A kismedence fokozottabb véráramlása által érzékenyebbek lehetnek a nemi szervek és nagyobb lehet a szexuális élvezet, emellett a hüvelyfolyás is erősebb a várandósság alatt, ez erősebb nedvesedés formájában szintén fokozhatja az élvezetet.

Nem zavarja a babát a szex?

A legtöbb leendő szülőben felmerül a kérdés, hogy nem zavarja-e a babát az együttlét, vagy tapasztal-e egyáltalán bármit abból, amit a szülei csinálnak. Továbbá sokakban kelt aggodalmat, nem vezethet-e esetleg problémához, vetéléshez, koraszüléshez ilyenkor is szexuális életet élni.

-  A baba nem érez semmit. A méh izmos fala, a magzatburok és a magzatvíz hermetikusan elzárja a külvilágtól, a méhszáj is le van zárva a nyákdugóval, ami egy plusz védelmi vonal.

Egy szövődménymentes várandósság esetén bármilyen formában lehet szexuális életet élni, amíg jólesik. Természetesen ahogy növekszik a pocak, folyamatosan változik az is, hogy melyik pozíció a kényelmes, de tulajdonképpen addig, amíg a magzatburok nem repedt meg, nincs akadálya az együttlétnek - mondta dr. Oláh Orsolya.

Olvass a terhesség alatti szexuális életről részletesebben korábbi cikkünkben.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük