Szépen csengő, régi magyar fiúnevek, melyeket ritkán adnak a gyereknek - Az oviban csak egy lenne belőle

Nevek, melyekről az elmúlt években megfeledkeztek a szülők.

Szép régi magyar fiúnevek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden kornak megvannak a maga divatos nevei. A mai hatvanasok közül sok férfit hívnak Lászlónak, Istvánnak, Józsefnek. A negyvenes korosztály férfi tagjai között pedig nem kevés a Zoltán és a Gábor.

Ha pedig egy mai óvodás csoportba lépsz be, szinte biztosan találkozol Bencével, Mátéval, Leventével vagy Dominikkal. A most gyermeket váró szülők nincsenek könnyű helyzetben, ha szépen csengő, de az elmúlt évtizedekben nem elhasznált nevet szeretnének választani születendő babájuknak. Korábbi cikkünkben a lányneveket vettük górcső alá, ezúttal a fiúk következnek. 

Szépen csengő, régi magyar fiúnevek

A Magyar Keresztnevek Tárának statisztikáiból jól látszik, hogy bár sok idegen eredetű név szerepel a legnépszerűbbek között, azért az elmúlt években divatba jött a Botond, Zsombor, Zalán, melyek néhány évtizeddel ezelőtt - amikor a most szülőkorú generáció járt óvodába, iskolába - még ritkának számítottak. Az alábbiakban olyan szép csengésű, magyar férfi keresztneveket mutatunk, melyek még nincsenek benne az első száz legnépszerűbb névben, így ha közülük választatok a születendő baba számára nevet, várhatóan pár év múlva nem szólítanak majd két másik kisfiút is ugyanígy az oviscsoportban.

Álmos

A török eredetű, régi magyar férfinév jelentése: megvett, megvásárolt, esetleg szerző. A legenda szerint Emese, az Árpád-ház ősanyja álmot látott, ezért nevezte fiát Álmosnak. Névnapja február 20-án van.

Buda

A monda szerint Attila fejedelem öccsének volt a neve. Keresztnévként a 19. század óta használják szórványosan. Jelentése: megvilágosult, béke. Névnapja: április 3.

Endre

A latin Endreas, illetve a német Endres névből eredeztethető magyar férfinév, az András kevésbé elterjedt alakváltozata. Jelentése: férfias, erős. Az ’50-es, ’60-as években még benne volt az első negyven legnépszerűbb névben, ma már jóval kevesebb újszülött kapja ezt a keresztnevet. Névnapja: július 17.

Gyula

A török ’jula’ szóból eredeztethető magyar férfinév, melynek jelentése fáklya. Az első, történelemkönyvek által is említett Gyula István király apja volt. Napjainkban nem számít különösebben népszerűnek, a ’90-es évek közepe óta viszonylag kevés újszülöttet anyakönyveznek ezen a néven. Névnapja: április 12.

Kada

A szép hangzású, vélhetően török eredetű magyar férfinév jelentése: cölöp, karó. Naptárban nem szerepel, ajánlott névnapja: február 4.

Lehel

Valószínűleg mindenkinek a kalandozások koráról szóló magyar mondákból ismert hadvezér ugrik be a Lehel névről. Jelentése: lélek. Női párja: Lelle. Névnapja: augusztus 2.

A cikk az ajánló után folytatódik

Örs 

A török eredetű magyar keresztnév jelentése: férfi. Az első, történelemkönyvek által említett Örs a hét kun vezér egyikének fia volt. Névnapja: július 14.

Zámor

A valószínűleg szláv eredetű, erőt sugárzó magyar férfinév jelentése: romboló, pusztító. Naptári névnapja nincs, ajánlott névnapjai: február 16, február 19.

Tudod, hogy fiú- vagy lánynév? Tippeld meg!

Az alábbi kvízben szereplő nevek jól példázzák, hogy vannak esetek, amikor nem is olyan egyszerű eldönteni egy névről, hogy férfi vagy női.

Meril, Csobánc, Rami: tudod, hogy lány- vagy fiúnevek? - Keresztnévkvíz

Kvíz!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük