Ha így lélegzik néhányat, elmúlik a stressz - Tanítsd meg a gyereknek a technikát

Ez az egyszerű módszer pillanatok alatt elmulaszthatja az idegességet.

nagykep?cikkid=163387&kep=ideges-gyerek1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elkezdődött az iskola, útravalóul a tanévre pedig hasznosabbat aligha adhatnál a gyereknek, mint egy eredményesen alkalmazható stresszoldó technikát. Akár az újtól való félelem, akár a megfelelni vágyás, akár az ismeretlen tanárok vagy osztálytársak, akár a majdani dolgozatok miatt lesz ideges, képessé válhat önmagát megnyugtatni pillanatok alatt.

A stresszoldó technika elsajátítása egyfelől azért hasznos, mert iskolásként már nem lehetsz minden pillanatban mellette, így azonban egyedül is megnyugtathatja magát, amíg nem találkoztok, és beszélitek meg a dolgot. Másfelől pedig a stressz igen káros az egészségre, és az immunrendszert is gyengíti, így aztán érdemes a lehető legnagyobb mértékben megszüntetni jelenlétét.

A stresszoldó technikát sikerrel alkalmazhatja a gyerek az iskolában most, és a jövőben felnőttként is, valahányszor olyan helyzetbe kerül, amikor valami idegesíti, szerepelnie kell, vagy éppen állásinterjúra megy.

Stresszoldó technika

Nagyon egyszerűen, percek alatt elsajátítható a stresszoldó technika. Csináljátok közösen a gyerekkel, hogy könnyebben megértse a módszer lényegét. Álljatok egyenesen, vállaitokat eresszétek le. Figyeljétek a légzéseteket, és törekedjetek arra, hogy légzés közben ne a mellkasotok, hanem a hasatok emelkedjen meg. Lélegezzetek szájon át be, majd fújjátok ki a levegőt az orrotokon keresztül, és ismételjétek ezt legalább négyszer.

A módszer több okból is megnyugvást ígér. Már önmagában a légzésre való koncentrálás nyugtató hatással lesz, továbbá segít ellazítani a hasizmokat, megszüntetni az esetlegesen felmerülő hasfájást, amit az idegesség okoz. A szív terhelése csökken, a vérnyomás normalizálódhat, ráadásul javul a hasi szervek vérellátása is. Pillanatokon belül javul a közérzet, és a stressz csökken, illetve elmúlik.

Ezt is szeretjük