Sosem hitted volna, de befolyásolja az öregedés gyorsaságát: te mire számíthatsz?
Olyasmin múlhat, amire eddig talán soha nem gondoltál.

nagykep?cikkid=164258&kep=terhes-has-sziv1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan és sokszor próbálták kideríteni, miben rejlik a hosszú élet titka, de valószínűleg egy lehetséges megoldás sem bizonyult olyan meglepőnek, mint amire a nőket illetően a Simon Fraser Egyetem kutatói jutottak. Ők ugyanis azt állítják, minél több gyermeke születik egy nőnek, annál tovább élhet.

Meglepő, mivel az ember azt hinné, a többszörös gyermekvállalással járó fizikai teher és kimerültség éppen negatívan hat a nő szervezetére, nem pedig fiatalságát őrzi, a kutatók azonban tudományos érvekkel támasztották alá a feltevésüket.

Magyarázatuk lényegében a DNS-hez kötődik. A kromoszómát alkotó DNS-szálak végein úgynevezett teloméra, azaz rövid, ismétlődő szakasz található. Szerepe, hogy megakadályozza, hogy a DNS-szálak összetapadjanak, védi a DNS-szál végeit, és szerepe van a sejtöregedés folyamatában is. Minél hosszabb a teloméra, annál védettebb a DNS-szál, és annál inkább lassul az öregedés folyamata. A teloméra az évek során folyamatosan rövidül, a szervezet pedig öregszik.

A kutatás részletei

Ez volt az első olyan vizsgálat, melyben a gyermekek számát a telomérák hosszával vetették össze. A Simon Fraser Egyetem kutatócsoportja 75 guatemalai nő részvételével végezte kutatását. Összevetették a gyermekeik számát teloméráik hosszával. A kutatás hosszú időt ölelt fel, mivel 13 éves eltéréssel került sor a telomérák hosszának kétszeri vizsgálatára.

Megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik több gyermeknek adtak életet, lassabban rövidülnek a teloméráik, mint a kevesebb gyermekes vagy gyermektelen nőnek.

Ennek hátterében a kutatók szerint az áll, hogy a női szervezet hormontermelése a terhesség során megváltozik. Megnő az ösztrogénszint, mely hormon antioxidánsként védi ki, pontosabban, lassítja le a teloméra-rövidülést.

A kutatók hozzátették, hogy a vizsgálatban részt vevő többgyermekes nők mindegyike nagy családban élő nő volt, így az őket körülvevő rokonok segítségére is számíthattak. Ezáltal a gyerekneveléssel természetesen járó stressz csökken, ami ugyancsak a sejtöregedés lassulásához vezet, miután a stressznek, a sejtromboló szabadgyökök forrásának hatása csökken.

Ezt is szeretjük