Fontos jel, hogy a gyereknek gerincferdülése van - Ezt ajánlja a szakértő
Az elhanyagolt tartáshiba számos mozgásszervi baj forrása lehet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon a serdülő korú gyerekek 50%-ának van valamilyen tartási rendellenessége. Természetesen ez nem jelent minden gyereknél például gerincferdülést - olykor csak hanyag tartásról van szó, ami a testmozgás hiányára vezethető vissza, ám ez is alapja lehet a felnőttkori hát-, gerinc- és egyéb problémáknak.

Hogy így lesz-e, azon is múlik, vajon a szülő időben észreveszi-e a bajt. Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermek ortopéd orvos nagyon pontosan tud beszélni az adatokról, a vizsgálatokról, a gyerekek különböző korában jelentkező ortopédiai veszélyforrásokról, amelyekre oda kell figyelni, és a megoldásokról is.

Serdülőkori gerincgondok

- Az a tény, hogy a 12-18 éves korosztály fele mutat valamilyen tartási rendellenességet a szűrővizsgálatok alkalmával, azt feltételezi, hogy cselekedni kell - mondja Lengyel doktornő.

- Talán itt kevés a kissé sokat használt megelőzés szót emlegetni. A szakorvosi statisztikák szerint az utóbbi 40 évben egyre magasabbra nőnek a gyerekek, ugyanakkor lényegesen mozgásszegényebb az életmód. Ehhez hozzájönnek azok a lelki tényezők, amelyek mindenképpen befolyásolják egy kamasz pszichés és fizikai fejlődését.

Ahogy sok szülő most már felkészült, és tudja - köszönhetően az elmúlt évek pszichológiai tanulmányainak és publikációinak -, hogy a kicsit lelassult, megváltozott kamaszgyerekével esetleg türelmesebbnek kell lennie, ugyanígy érdemes lenne tudatosan figyelni arra is, hogy hogyan alakul a gyerek tartása, mit jelent, ha elkezd görbülni egy gerinc.

Az említett tartáshibák magas százaléka természetesen nem jelenti azt, hogy a serdülők felének komoly gerincferdülése lenne, többnyire csak azt, hogy elindult valamilyen deformitás. Ami azért lényeges, mert a serdülőkorban kialakuló tartás-rendellenességek erős alapjai a felnőttkori hát-, gerincfájdalmaknak, ízületi kopásoknak és komolyabb mozgásszervi betegségeknek - szögezi le a szakember.

Egyetlen jel, amit nagyon komolyan kell venni

- Azt kell látni, hogy két iskolai szűrővizsgálat között bizony egy fiatal szervezet szempontjából sokszor nagyon sok idő telik el. Ha feltűnik, hogy a gyerek egyoldalú táskacipelése csak hajlott háttal vagy a szokottól eltérő módon kényelmes számára, tapasztalatból mondom, nem érdemes várni, megér egy szakorvosi vizsgálatot, hogy megkíméljük érzékeny kamasz gyerekünket attól, hogy fél év múlva esetleg fűzőben legyen kénytelen - a saját érdekében - iskolába járni. Ami persze most épp divattá is kezd válni, de tudom, hogy nem egyszerű elfogadni a gyereknek.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A gyermekortopédiában a komolyabb kezelések elég keservesek. Itt nem két hétig kell szedni két doboz pirulát, és majd minden rendbe jön, hanem jön az orvos, aki évekig beosztja a család életét, mit csináljon, mire költse a pénzét. Ahhoz, hogy a gyerek rendbe jöjjön, képesnek kell lennem meggyőzni a gyereket, a családot, hogy végig kell csinálni a kezeléseket. Majd tartani benne a lelket, menedzselni a folyamatot. A végén pedig együtt tudunk örülni. Nekem épp olyan fontos, hogy a gyerek meggyógyuljon, néha fontosabb, mint a gyereknek - mondja valóban meggyőző mosollyal a doktornő.

Mozgáshiány, elfáradt figyelem

- Végeztünk egy vizsgálatot Újpesten. Minden újpesti 12-13 évest megkérdeztünk a többi között arról, hogy sportol-e. Egyszerű kérdésnek tűnt, amelyre igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Legnagyobb meglepetésünkre azonban tömegesen válaszoltak a gyerekek egy feltűnően egyező mondattal, miszerint most hagytam abba.

Nekem ebből az szűrődött le, hogy erre az életkorra mintha elfogyna a szülő ereje. Fizikai, anyagi, lelkiereje. Ahogy már említettem, a hirtelen növekedés miatt amúgy is egy kicsit lelassulnak a gyerekeink. Ugyanakkor tudjuk, hogy a szülői minta a legerősebb. Vajon képes menni a szülő a gyerekkel sportolni, kirándulni? Pontosan tudjuk, hogy nem mindig marad erre elég energia, és ezt senki nem vetheti a szülők szemére. Éppen ezért érdemes hangsúlyozni, hogy ettől még a gyermek a szemünk előtt nő, fejlődik, alakul. Fontos, hogy lássa szakember, nem kell feltétlenül megvárni, amíg beutalót kapunk az ortopédiára - mondja határozottan Lengyel doktornő.

Ezt is szeretjük