Egy gyakori ok a selypítés mögött, amire sokan nem gondolnak: komolyan kell venni
Ovi végére már ki kellene tisztulnia a kicsi beszédének.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A beszéd általában négy-ötéves korú gyerekeknél már kitisztul, és mentessé válik mindenféle helytelen hangejtéstől. Ha ez erre az időpontra nem következik be, érdemes lehet szakértői segítséget kérni.

A gyereknek segíthet egy logopédus, aki szakszerű módszerrel elérheti, hogy a gyerek ki tudja ejteni a problémás hangokat, de nem egyedül az ő segítségére lehet szükségetek.

A selypítés (sz, z, c, s, zs, cs hangok helytelen ejtése),  a lambdachizmus (l hang problémája), a raccsolás (r hang ejtésének hibája), illetve más hangok (ö, ü, j, h, p, t, m, n, ty, ny, gy, b, d, f,v, k, g) helytelen ejtése vagy kihagyása mögött, vagyis átfogó nevén a pöszeség hátterében ugyanis állhat olyasmi is, amire sokan nem gondolnának.

Mire utalhat a pöszeség?

A pöszeség utalhat arra is, hogy a gyerek rosszul hall. A beszéd elsajátításában kulcsfontosságú ugyanis a hallás, és ha a gyerek nem hallja jól a körülötte lévő emberek beszédét, lassabban, nehezebben boldogulhat, vagy éppen nem is sikerül neki megtanulni a tiszta beszédet.

Hallásprobléma jele lehet az is , ami miatt gyakran a gyereket szimplán engedetlennek tartják: ha nem reagál, vagy nem teszi, amit tőle kérnek, pedig lehet, hogy az első, halkabb felszólítást nem is hallotta. Nagyobbacskáknál, négy-ötéveseknél tehát ez is figyelemfelkeltő lehet.

A beszédelsajátítási nehézség tehát az egyik jele lehet annak, hogy a gyerek hallásával gondok vannak. Erre utaló jelek már korán felismerhetőek, ha például az újszülött nem ébred fel nagyobb zajokra, nem reagál, ha beszélnek hozzá vagy körülötte, ha a két-három hónapost nem nyugtatja meg a lágy beszédhang - mivel nem hallja -, ha félévesen nem próbál utánozni hallott hangokat, ha 9-12 hónaposan nem reagál a nevére, vagy ha egyévesen nem próbál szavakat kimondani.

Mi a teendő?

Ha a hallásprobléma babakorban kerül felfedezésre, már korán megkaphatja a baba a hallókészülékét, és jobb esélyekkel indul, de ha csak később veszik észre a szülők a jeleket, akkor a hallásprobléma már a beszédelsajátításban és az általános szellemi fejlődés ütemében is nyomot hagyhatott. Soha nincs későn azonban szakemberhez fordulni, és kell is.

Ha gyermeked beszéde négy-ötéves korára nem tisztul le, vidd el egy fül-orr-gégészhez, hogy kivizsgálhassák hallását, illetve mindenképp keressetek fel egy logopédust is, aki segíthet neki a felzárkóztatásban.

Ezt is szeretjük