Rejtett mérgek a gyerek körül
A te lakásodban is ott vannak
Az otthonát mindenki biztonságos helynek érzi, pedig egy háztartás számos ártalmas anyagot rejthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az apró talpak megteszik első önálló lépéseiket a lakásban, minden szülőnek rá kell ébrednie, hogy nincs többé lehetetlen.

A kimeríthetetlen kíváncsisággal bíró kis felfedezők hamarosan a legrejtettebb zugokat is felkutatják, a baj pedig pillanatok alatt megtörténhet, így igazán körültekintőnek kell lennie az embernek, hogy minden veszélyes vegyszert és anyagot elrejtsen a pakolászó kedvű lurkó elől.

Mire figyelj?

A dolgot még inkább nehezíti, ha együtt takarítasz a lelkesen segítőkész, de mindenbe beleturkáló csemetéddel, akinek nagyon nehéz elterelni a figyelmét a számára még ismeretlen, színes tisztítószeres flakonokról.

Még a gyerekbarát módon kialakított otthonokban is számtalan olyan veszélyforrás akad, mely mérgezéssel fenyegetheti a kicsiket, ráadásul egyes káros anyagok észrevétlenül lebzselnek a gyerekek körül, amiknek a jelenlétéről talán nem is tudsz.

Ezekre érdemes odafigyelned, de természetesen paranoiássá sem kell válnod, hiszen az otthon használatos kemikáliák többsége csak hanyagság esetén okozhat gondot. Ám nem árt figyelembe venned, hogy a csöppségek szervezete még kevésbé képes tolerálni azokat a mesterséges kombinátokat, amivel a felnőttek naponta találkoznak, így akár kis mértékben is kárt okozhatnak az egészségükben.

Ismerd meg a veszélyforrásokat!

Olykor a legártalmatlanabbnak tűnő dolgok is mérgeket rejthetnek magukban, melyek a gyerek cuccai között éppúgy megbújhatnak. Az emberek zöme általában jóhiszeműen vásárol, mert hajlamos azt gondolni, hogy a boltok polcaira csak többszörösen átvizsgált, nagy gonddal előállított termékek kerülhetnek. Ez jobbára így van, de sajnos a babaápolási termékek és a kicsiknek szánt játékok között úgyszintén előfordulhatnak kivételek.

Egyes lakberendezési tárgyak, valamint padlóburkolatok és falfestékek szintén tartalmazhatnak egészségkárosító vagy allergén anyagokat. Legtöbbjükkel általában nem érintkezik közvetlenül a gyerek, de vannak olyan mérgek, melyek a kíváncsiskodó rágcsálás során nyállal keveredve bejuthatnak a kicsi szervezetébe, vagy már eleve ott vannak a levegőben, esetleg hő hatására az ételbe kerülnek az edényekből. A hatásuk sokszor csak évek múltán tapasztalható, ezért érdemes idejében megelőzni.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Rejtett mérgek a gyerek körül

Nézd meg, hogy az evidens veszélyforrásokon túl, még milyen mérgező anyagok ronthatják az otthonod biztonságát!

Ezt is szeretjük