Ragasztó, filctoll és tinta: hogyan szedhetők ki rendesen az iskolai szennyeződések?

Nem könnyű eltávolítani az iskolában szerzett ruhafoltokat.

ruhaszarito
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már javában tart a tanév, az egy hónap alatt pedig bizonyosan megszaporodhattak a problémát okozó ruhafoltok a mosnivalóban. Egyes foltokat - így a tinta, a filctoll és a ragasztó okozta foltokat - nem egyszerű kitisztítani.

Nagyanyáink, ha kiszedhetetlen foltokkal találkoztak, huncut mosoly kíséretében adhatták a tanácsot: az ecetes olló kiviszi! Mi azonban mégsem tanácsoljuk, még viccből sem, hogy bárki is ollóval essen a gyerekruháknak. Inkább néhány hasznos tippet adunk a makacs foltok eltávolítására.

Ragasztó kiszedése

A ragasztó az egyik legnehezebben kiszedhető folt a ruhán. Minél kevésbé gyerekbarát, annál kevésbé jön ki: a Technokol különösen makacs, a stiftes gyerekragasztókkal kevésbé gyűlik meg az ember baja.

A már megszáradt ragasztófolt azért jelent nehézséget, mert a felület megkeményszik, és egy vízálló réteget képez. Bevált házi praktika ugyanakkor a ragasztófolt-eltávolításra is létezik.

Az egyik, amivel érdemes megpróbálkozni, az acetonos körömlakklemosó. A folt enyhe megdörzsölésével a ragasztó szerencsés esetben kijöhet. Másik lehetőség, ha fagyasztóba tesszük a ruhát. A fagyott ragasztófolt megkeményszik és berepedezik, így könnyen lepörgethető lehet a ruháról.

Filcfoltok kiszedése

A filctollak ugyancsak makacs foltot hagynak, melyek sokszor alaposan beivódnak, és kiterjedésükben is nagyobbak egy egyszerű tollvonásnál. A filctoll eltávolítására több praktika is létezik.

Első körben, színpróba után érdemes lehet ecetes áztatással, enyhe dörzsöléssel próbálkozni. Egy másik lehetőség a tejbe áztatás. Húsz percnyi áztatás után következhet a normál, megszokott mosószeres mosás, a filcfoltnak pedig jó eséllyel nyoma sem lesz. A foltot helyileg is lehet óvatosan dörzsölni egy kis citromlével vagy mosószappannal, majd a szokásos módon kell kimosni a ruhát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tinta kiszedése

A tintafolt sajátossága, hogy az eltávolításához szükség van egy olyan anyagra, ami kiszívja a foltos ruhából a tintát. A legjobb, ha egy színfogó kendőt alkalmazunk.

Mindig érdemes színpróbát végezni a ruhákon, mielőtt bármivel próbálkoznánk. Tintafolt esetében az egyik segítség az acetonos körömlakklemosó lehet. A foltot le kell csöpögtetni, majd egy másik kendővel felitatni a nedvességet. Fontos, hogy ne kerüljön sok a folyadékból a ruhára, mert attól elterjedhet a folt.

Olcsóbb hajlakkal ugyancsak lehet próbálkozni: a folt alá ebben az esetben is kerüljön színfogó, egy másikkal pedig felülről kell itatni az anyagra fújt lakkot. Mind a lemosós, mind a hajlakkos kezelés után a szokásos módon kell mosni a ruhát. Ha folttisztítóval, mosószappannal bedörzsöljük a mosás előtt, az még hatásosabb lehet. A tejes áztatás és mosószeres mosás tintafolt esetében is bejöhet.

Praktikák szülőktől

Kreatív kisgyerekes szülők gyakorta osztják meg tippjeiket a neten: ilyenekből válogattunk pár jó ötletet.

Ezt is szeretjük