5 éves lányukat adták fel csomagként: postán küldték a nagymamához Mayt

May Pierstorff belefért a 23 kg-os súlyhatárba.

Postán feladott gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma, amikor sokan a 14 éves kamaszt még autóval hozzák-viszik az iskolába, a csúcskategóriájú gyerekülés pedig akár több százezer forintba is kerülhet, nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor a szülők akár postán is feladhatták szemük fényét.

Bő száz évvel ezelőtt az Egyesült Államok Postaszolgálata - bár nem tudatosan -, de lehetőséget teremtett rá, hogy kisebb súlyú gyermekeket a postás kézbesítsen a címzettnek.

Gyerekeket adtak fel csomagként

Éppen 110 évvel ezelőtt, 1913-ban az Egyesült Államok Postaszolgálata bevezetett egy új szolgáltatást, a csomagküldést - mely lehetővé tette 23 kg alatti küldemények szállítását. Ezt megelőzően csak leveleket, illetve 1,8 kg alatti küldeményeket kézbesítettek. Ez az újdonság pedig nem egy szülő fantáziáját mozgatta meg: kényelmes gyermekszállítási lehetőségnek tűnt. Érdemes belegondolni, hogy ekkor még kevés embernek volt autója, jóval kevesebb vonat járt, a távolságok nehezebben, lassabban voltak áthidalhatóak. Az emberek nem féltek annyira egymástól, jobban bíztak a postásokban is. Végül a postai csomagfeladás olcsóbb volt, mint a vonatjegy.

May 120 km-t utazott

A leghíresebb, hivatalosan is dokumentált eset azonban valószínűleg May Pierstorffé volt. Az ötéves kislányt 1914. február 19-én az idahói Grangeville-ben adták fel szülei, és a Lewistonban élő nagymamájához küldték. A két település közötti 120 km-t a vasúti postahivatal tisztviselőjével tette meg a kislány. Ez körülbelül akkora távolság, mint Budapesttől Tihany vagy Eger. Történetét a Mailing May című gyerekkönyv meséli el.

A Nemzeti Posta Múzeum történésze, Nancy Pope szerint az első ismert eset, amikor a szülők postán adták fel gyermeküket az ohiói Glen Este-ben történt. Jesse Beauge és felesége 10 kilós kisfiukat küldték így a körülbelül egy mérföldre lakó nagymamához. A postaköltség 15 cent volt, a csomag biztosítási díja pedig 50 dollár volt. Az utolsóra pedig két évvel később, 1915-ben kerülhetett sor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem is használták tömegesen gyermekszállításra az 1913-ban bevezetett új postai szolgáltatást, mely lehetővé tette 23 kg alatti csomagok szállítását, azért több ilyen esetet is feljegyeztek. Ám hogy már akkor is alapvetően veszélyesnek tartották a gyerekek ilyen módon történő szállítását, az bizonyítja, hogy két év múltán az Egyesült Államok Postaszolgálata szabályzatban tiltotta meg az emberek csomagként történő feladását. Élő állatokra - például baromfira, méhekre - azonban még sokáig nem vonatozott a tilalom.

Az élet gyerek előtt és után

A gyerekvállalás az élet egyik legnagyobb feladata, ami olykor sok bonyodalommal járhat, mégis a legnagyobb élmény, ami egy emberrel történhet. Ennek ellenére megesik, hogy a szülők visszagondolnak a régi életükre, amikor még minden teljesen más volt.

Ilyen az élet a gyerek előtt és után - Ezek a képek minden szülőnek ismerősek lesznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük