Meddig maradhat hűtés nélkül a palacsinta nyáron? 10 étel, amitől sokan kapnak szalmonellát
Gyakori kedvencek okozhatnak bajt.

Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

Nőies bokacsizmák 10 ezer forint alatt: ezek a legsikkesebb fazonok idén ősszel »

Így soha nem ismernél rá a 47 éves, szexi szupermodellre: Heidi Klum az átváltozások mestere »

Most így a legszebb az ombre: csodás színátmenetek a hajba, melyek feldobják a sötét tincseket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az egyik legkedvesebb családi csemege a palacsinta, melyből nyáron talán még több fogy, mint máskor, tekintve, hogy a strandokon, a büfékben, illetve a kerti partikon gyakran választott ételről van szó.

Fontos azonban észben tartani, hogy a nyári melegben nem ugyanazok a körülmények, mint ősszel vagy télen, így bármilyen ételt, de különösen a tojás- és tejtartalmúakat, valamint a húsokat sokkal veszélyesebb hűtés nélkül hagyni akár egy rövid időre is.

Meddig maradhat hűtés nélkül a palacsinta?

A legjobb, ha a palacsintát azonnal elfogyasztják, ám erre nincs mindig mód, illetve kapacitás, ezért van, hogy kint marad az asztalon egy időre. Fontos, hogy minél melegebb van, annál rövidebb idő alatt kezdenek baktériumok elszaporodni az ételen. Nem véletlenül 0-5°C hőmérséklet az ideális fokozat a hűtőszekrényekben sem: 5-45°C közt a legkellemesebb a környezet a baktériumok számára, és 30°C melegben szaporodnak leggyorsabb ütemben.

A nyári 30°C körüli hőmérsékletben tehát rendkívül hamar hemzsegni kezdenek a láthatatlan kórokozók az ételen. A tojást és tejet tartalmazó palacsinta egyike a leginkább szalmonellaveszélyes ételeknek, nyáron tehát ha csak lehet, azonnal kerüljön hűtőbe, ahogy minden más, hasonlóan veszélyes alapanyagból készült étel is. Ahogy telik az idő, egyre valószínűbbé válik, hogy a hűtetlenül hagyott ennivaló fertőzést okozhat.

10 étel, ami szalmonellaveszélyt jelent

A palacsinta mellett más ételek is magukban hordozzák nyáron a szalmonellafertőzés kockázatát. Kilenc további példa a veszélyes ételekre, melyekkel érdemes vigyázni:

  • madártej
  • majonéz
  • tiramisu
  • felvágottak
  • rosszul átsütött hamburger
  • rosszul átsütött csirkemell
  • gofri
  • megolvadt fagyi
  • egyszerű főtt vagy sütött tojás.

Milyen veszély fenyeget?

Az elővigyázatlanságnak könnyűszerrel lehet szalmonellafertőzés a vége. A szalmonellafertőzés hányással, hasmenéssel, hasfájással, fejfájással járó, három-öt napig tartó, de sokszor csak két hét után tünetmentes betegség, mely fertőző lehet különösen azokra nézve, akiknek éppen le van gyengülve az immunrendszerük, és a szalmonellafertőzött egyén környezetében mozognak. A szalmonellafertőzés mértékétől függően éppen ezért esetenként fertőzőosztályon ápolják a betegeket. A szalmonella a gyerekekre különösen veszélyes, őket sokkal jobban megviselheti, és esetükben a kiszáradás veszélye is hatványozott.

A siker technikái - Early bird akció november 6-ig!

A november 16-i Femina Klub esten Szily Nóra vendége ezúttal Alföldi Róbert lesz, akivel segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek early bird áron 3 990 Ft helyett, most csak 2 990 Ft-ért, csak november 6-ig kaphatók!

Időpont: 2020. november 16. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Hogyan lehet kivédeni?

Minden készételt, de különösen a tej- és tojástartalmúakat, a nyers tojásos ételeket, valamint a húsokat gondosan hűtve kell tárolni, nagy melegben igen rövid idő alatt baktériumok lephetik el ezeket.

A strandon csak láthatóan igényes helyről szabad frissen sütött palacsintát venni, a megmaradt palacsintát pedig nem szabad addig sem elcsomagolni a hűtetlen táskába, amíg csobban egyet a család. A forróság miatt már nemcsak a maradék, de veszélyes baktériumok is várják, aki ezután megeszi azt.

Fontos, hogy a szalmonella ételről ételre is terjedhet, hűtőben a nyers és készételeket mindig elkülönítve, lefóliázva kell tárolni, a konyha higiéniájára pedig az év minden szakában gondosan ügyelni kell, ahogy a gyakori kézmosást sem érdemes elhanyagolni. Ezeket szem előtt tartva elkerülhető a szalmonellafertőzés.

Ezt is szeretjük