Meddig maradhat hűtés nélkül a palacsinta nyáron? 10 étel, amitől sokan kapnak szalmonellát

Gyakori kedvencek okozhatnak bajt.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik legkedvesebb családi csemege a palacsinta, melyből nyáron talán még több fogy, mint máskor, tekintve, hogy a strandokon, a büfékben, illetve a kerti partikon gyakran választott ételről van szó.

Fontos azonban észben tartani, hogy a nyári melegben nem ugyanazok a körülmények, mint ősszel vagy télen, így bármilyen ételt, de különösen a tojás- és tejtartalmúakat, valamint a húsokat sokkal veszélyesebb hűtés nélkül hagyni akár egy rövid időre is.

Meddig maradhat hűtés nélkül a palacsinta?

A legjobb, ha a palacsintát azonnal elfogyasztják, ám erre nincs mindig mód, illetve kapacitás, ezért van, hogy kint marad az asztalon egy időre. Fontos, hogy minél melegebb van, annál rövidebb idő alatt kezdenek baktériumok elszaporodni az ételen. Nem véletlenül 0-5°C hőmérséklet az ideális fokozat a hűtőszekrényekben sem: 5-45°C közt a legkellemesebb a környezet a baktériumok számára, és 30°C melegben szaporodnak leggyorsabb ütemben.

A nyári 30°C körüli hőmérsékletben tehát rendkívül hamar hemzsegni kezdenek a láthatatlan kórokozók az ételen. A tojást és tejet tartalmazó palacsinta egyike a leginkább szalmonellaveszélyes ételeknek, nyáron tehát ha csak lehet, azonnal kerüljön hűtőbe, ahogy minden más, hasonlóan veszélyes alapanyagból készült étel is. Ahogy telik az idő, egyre valószínűbbé válik, hogy a hűtetlenül hagyott ennivaló fertőzést okozhat.

10 étel, ami szalmonellaveszélyt jelent

A palacsinta mellett más ételek is magukban hordozzák nyáron a szalmonellafertőzés kockázatát. Kilenc további példa a veszélyes ételekre, melyekkel érdemes vigyázni:

  • madártej
  • majonéz
  • tiramisu
  • felvágottak
  • rosszul átsütött hamburger
  • rosszul átsütött csirkemell
  • gofri
  • megolvadt fagyi
  • egyszerű főtt vagy sütött tojás.

Milyen veszély fenyeget?

Az elővigyázatlanságnak könnyűszerrel lehet szalmonellafertőzés a vége. A szalmonellafertőzés hányással, hasmenéssel, hasfájással, fejfájással járó, három-öt napig tartó, de sokszor csak két hét után tünetmentes betegség, mely fertőző lehet különösen azokra nézve, akiknek éppen le van gyengülve az immunrendszerük, és a szalmonellafertőzött egyén környezetében mozognak. A szalmonellafertőzés mértékétől függően éppen ezért esetenként fertőzőosztályon ápolják a betegeket. A szalmonella a gyerekekre különösen veszélyes, őket sokkal jobban megviselheti, és esetükben a kiszáradás veszélye is hatványozott.

Hogyan lehet kivédeni?

Minden készételt, de különösen a tej- és tojástartalmúakat, a nyers tojásos ételeket, valamint a húsokat gondosan hűtve kell tárolni, nagy melegben igen rövid idő alatt baktériumok lephetik el ezeket.

A strandon csak láthatóan igényes helyről szabad frissen sütött palacsintát venni, a megmaradt palacsintát pedig nem szabad addig sem elcsomagolni a hűtetlen táskába, amíg csobban egyet a család. A forróság miatt már nemcsak a maradék, de veszélyes baktériumok is várják, aki ezután megeszi azt.

Fontos, hogy a szalmonella ételről ételre is terjedhet, hűtőben a nyers és készételeket mindig elkülönítve, lefóliázva kell tárolni, a konyha higiéniájára pedig az év minden szakában gondosan ügyelni kell, ahogy a gyakori kézmosást sem érdemes elhanyagolni. Ezeket szem előtt tartva elkerülhető a szalmonellafertőzés.

Ezt is szeretjük