3 rendkívül fertőző bőrbetegség, amit a gyerek elkaphat
Az óvodában nemcsak jó élményekkel gazdagodhat a gyerkőc: számos kellemetlen betegséget is hazavihet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a gyerek oviba kerül, óhatatlanul ki van téve a fertőző betegségek veszélyének. A fiatal szervezet ekkor még kezdetleges védelemmel rendelkezik, hiszen csak az otthoni kórokozókkal találkozott: ellenük van felfegyverkezve. Az óvoda tehát nemcsak a tanulás világába vezeti be a porontyokat, de itt készül fel szervezetük is a komoly megpróbáltatásokra, és az első betegségek leküzdésével alakul ki immunrendszerük védekezőképessége.

Ezért van, hogy a fertőző gyerekbetegségeket is jobb, ha idejében megkapja, de akkor sem kell kétségbeesned, ha egy vírus dönti ágynak pár napig az ovi fél népességét.

Vannak azonban kellemetlenebb veszélyek, is, melyek nem egy árulkodó tüsszentéssel indítanak járványt. A fertőző bőrbetegségek sokkal nehezebben gyógyíthatóak, mint a nátha, de érintés útján annál könnyebben terjednek, és többnyire az óvodás korú gyermekek között ütik fel a fejüket.

Bőrgomba

A bőrgombásodást a tinea nevű gomba okozza. Bár nem súlyos betegség, rendkívül fertőző, tehát pillanatok alatt megfertőzheti az összes gyereket, ha az első betegeket nem különítik el minél hamarabb a többiektől.
A gomba okozta kiütés hasonlít egy céltábla közepéhez, hiszen egy gyűrű alakú terület, melynek a közepe világosabb színű. A bőrgombát nem pusztán emberi érintkezés, de a fertőzött gyerkőcök által érintett tárgyak közvetítésével is elkaphatják a többiek. Ebben a korosztályban a fejbőr gombás megbetegedése a leggyakoribb, ami a kis közösségben futótűzként terjedhet. A kórokozónak kimondottan kedveznek a meleg, párás fürdőszobák, de akár háziállatok is átterjeszthetik az emberre.

Hogyan kezeld?

Ha az oviban felüti fejét a kellemetlen betegség, mihamarabb vidd orvoshoz gyermeked. A kivizsgálás fájdalommentes, hiszen csak egy kis bőrkaparékra van szükség, amit a laborban mikroszkóppal megfigyelnek. Amennyiben találhatóak gombaspórák a hámsejtek között, többféle gombaölő krémet is felírhat gyermekednek az orvos.

Kenegesd a beteg bőrfelületet két-három héten át naponta kétszer, de, ha ennek hatására nem tapasztalsz javulást, vidd vissza a kicsit az orvoshoz. Amennyiben hatástalannak bizonyulnak a krémek, intenzívebb gyógyszeres kezelésre is lehetőség van. Emellett azonban fontos, hogy porontyod ne tartózkodjon hosszabb ideig nedves helyen, fürdés után pedig alaposan törölközzön meg. Tisztálkodási szereit még csak véletlenül se használja közösen a többiekkel, különben ők is elkaphatják a betegséget.

Fejtetvesség

A fejtetvesség, bár nem klasszikus értelemben vett betegség, rendkívül ragályos, és óvodások körében igen gyakran jelentkezik járványszerűen. Gyorsan és könnyen terjed egyik gyerekről a másikra, hiszen az apró élősködő érintkezéskor átmászik. Fontos, hogy a fejtetű nem tud repülni vagy ugrani, így azok a gyerekek fertőződnek meg leghamarabb, akik szeretnek egymás közelében lenni. Egy fejtetű kisebb, mint egy gyufa feje, de még látható. A fejbőrt csípi meg, és a kifolyó vérrel táplálkozik: nincs jelentősége, hogy a haj mennyire tiszta, illetve annak sem, hogy hosszú vagy rövid. Az élősködő kedveli a meleget, ezért a fejbőrhöz minél közelebb igyekszik megtelepedni, a hajszálak tövébe kapaszkodva.

Hogyan kezeld?

Mivel a fejtetű könnyen terjed kontaktus révén, ha valamelyik családtag érintetté válik, célszerű a teljes családot kezelni, illetve azokat is, akik még kapcsolatba kerülhettek a gyerkőccel. A gyógyszertárban vényre és vény nélkül is kapható tetűirtó szer - ezt célszerű használni. Vannak olyan speciális fésűk, melyek segítségével a fejtetveket és petéiket, vagyis a serkéket egyaránt el tudod távolítani a kicsi fejbőréről.

Ehhez finom mozdulatokra van szükség, és a haj nem lehet kócos, úgyhogy a fésülködés előtt használj bőségesen hajbalzsamot, amikor megmosod csemetéd haját. Emellett nem árt, ha a fésülést rovarölőt tartalmazó halolajjal végzed, ami garantálja, hogy végleg megszabaduljon gyermeked az élősködőktől.

Ótvar

Az ótvar gyakori, fertőzés okozta bőrbetegség, ami főként gyerekkorban fordul elő. Mivel érintés útján terjed, az óvodákban és az iskola alsó tagozatában időnként járványos méreteket ölthet. A baktériumok a sérült hámszöveten, vágásokon, horzsolásokon keresztül könnyebben fertőznek.

Rendszerint a száj és az orr környékén jelenik meg egy kis bőrpír, majd ezen a területen később igen sok hólyag fejlődik ki. Néha az egész testen szétterjed. Mivel az ótvart okozó baktérium főleg sebekben telepszik meg, az ekcémás gyerekek veszélyeztetettebbek, a bőrbetegség miatt ugyanis szinte mindig találhatóak apróbb sebek a testükön.

Hogyan kezeld?

Ha gyermeked megbetegszik, feltétlenül el kell különíteni a többiektől, és egészen addig nem mehet társaságba, amíg teljesen meg nem gyógyul. Fontos, hogy azt is megelőzd, hogy porontyod testén tovább terjedjen a betegség: tisztítsd rendszeresen a beteg bőrfelületet. Mivel azonban bakteriális fertőzésről van szó, az orvos a terjedés megelőzése mellett valószínűleg baktériumölő kezelést is javasol majd.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A Staphylococcus aurenus okozta betegséget kenőccsel is kezelheted, de súlyosabb esetekben antibiotikumra is szükség lehet. A gyógyszer mellett nem árt, ha időnként antibiotikumos szappannal is lemosod az érintett bőrfelületet, majd nedves borogatással enyhítheted a tüneteket. Ha szeretnéd elkerülni, hogy porontyod újra megfertőződjön, a gyógyulást követően fokozottan ügyelj a higiéniás körülményeire: gondoskodj róla, hogy az oviban is mindig friss tisztasági csomagja legyen.

Cikkünk Dr. Victor Sierpina 1 panasz, 5 gyógymód című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük