Mihez van jogod, ha óvodás a gyerek?
Muszáj délután aludni, és mindent meg kell ennie? Egyáltalán kötelező oviba járni? Tudd meg, mennyi beleszólásod van!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a törvény értelmében a gyerek csak hat éves korától számít iskolakötelesnek, a legtöbb szülő fejében meg sem fordul, hogy az óvoda egészen öt éves korig kihagyható lépcsőfok, tehát akár még két évet otthon is maradhatna a gyerkőc. Az óvoda praktikus, ha a GYES lejártával újra dolgozni kezdesz, azonban nem szabad elfelejtened, hogy ez sokkal inkább segítség, semmint kötelesség. Nem árt tehát tisztában lenned azzal, mihez van jogod, hogy biztosíthasd csemetédnek, ami neki a legjobb, és ne az óvoda diktáljon!

Milyen intézményt választhatsz?

Természetesen jogodban áll, hogy kedved szerint válaszd ki a legmegfelelőbb óvodát gyermekednek. Legyen az állami vagy önkormányzati, vagy, ha pénztárcád engedi, akár magánóvoda. Bár sajnos egyre gyakoribb probléma, hogy az óvodák többszörös túljelentkezéssel találják magukat szembe az év elején, és az ötvenből csak pár gyerkőcöt tudnak felvenni.

Éppen ezért érdemes nemcsak a nevesebb oviknál szétnézned, de az apróbb, családias hangulatú intézményekről se feledkezz meg, melyek esetleg közelebb is vannak otthonodhoz. Létezik ugyan a lakóhely alapján kijelölt kötelező felvételt biztosító ovi is, ez azonban csak azokra a gyerkőcökre vonatkozik, akiknek öt éves koruk után kötelező napi négy órát óvodában tölteniük.

Ha a létszámtöbblet miatt porontyod nem jutott be az ingyenes ovikba, neked azonban mindenképpen vissza kell menned dolgozni, csak a fizetős verzió jöhet szóba. A magánóvodák mellett ma már vannak családi gyermekmegőrzők is, ezekkel azonban nem árt, ha óvatos vagy. A törvény értelmében gyermekmegőrző indítására bárki megkaphatja az engedélyt, aki egy egy hónapos tanfolyamon részt vesz, függetlenül attól, hogy van-e óvodapedagógusi végzettsége, vagy sem.

2009 szeptemberétől emellett szakhatóságoknak sem kell véleményezniük a helyet. Bár ahhoz, hogy gyermekedet biztos kezekben tudd, nem feltétlenül kell óvónőnek vezetnie a napközit, nem árt, ha előzőleg alaposan meggyőződsz arról, hogy milyen körülmények között vannak a gyerkőcök.

Az öt-hét fős csoportok kötetlenebbek és kreatívabbak is lehetnek, mint az állami intézmények, ha azonban már oviba adod csemetédet, nem árt, ha a játék mellett az iskolai felkészítés is benne van a programban.

Az óvodai felvétel szabályai

Bár bizonyos határokon belül eldöntheted, hogy oviba adod a gyerekedet, vagy inkább otthon neveled, ha úgy döntesz, hogy már három éves korától nevelőnők szakértelmére bízod fejlesztését, számolnod kell a kötelezettségekkel is. Ha nem is tudsz otthon vigyázni a porontyodra, általában annyi időre adhatod óvodába, amennyi időre szükséges. A törvény értelmében azonban ez csak öt éves koráig van így, ezt követően ugyanis napi négy órát kötelező a közösségben töltenie.

Amennyiben még nem ünnepeltétek ötödik szülinapját, a felvételről az óvoda személyzete dönt, és ebbe sajnos nincs beleszólásod. Ez azonban csak akkor igaz, ha túljelentkezés van: ellenkező esetben az állami és az önkormányzati óvodák nem utasíthatják vissza porontyod felvételét. Mindazonáltal az óvodaérettséget mindig figyelembe szokták venni, tehát nem biztos, hogy gyermekedet felveszik, ha még nem teljesen szobatiszta.

Fontos!
Ha családi napközibe adod gyermeked, alaposan győződj meg róla, hogy az intézmény rendelkezik működési engedéllyel! Ellenkező esetben ugyanis nem teljesíted az öt éves kor feletti óvodakötelezettséget, és később csak nevelési tanácsadó ajánlásával mehet iskolába gyermeked.

Mibe van beleszólásod?

Az óvoda a porontyok neveléséhez szükséges feladatokat, foglalkozásokat és teljes napközbeni ellátást köteles biztosítani, azonban a napirendet úgy kell kialakítani, hogy az a szülők igényeinek is eleget tegyen. Ez nem azt jelenti, hogy a választott intézmény által meghatározott rendszert megváltoztathatod, mert te otthon más ritmusban alakítottad ki gyermeked mindennapjait. A szabályokhoz  igazodnod kell, hiszen azzal, hogy felvételt nyert csemetéd az oviba, elfogadtátok a belső házirendet is.

A nevelőknek azonban kötelességük az egyéni igényeket figyelembe venni, tehát nem kényszeríthetik porontyodat délutáni alvásra, ha ő nem hajlandó álomba merülni, és te sem értesz egyet ezzel, ahogyan az óvodai kosztot sem diktálhatják belé. Ha te egyéni étrendet szeretnél gyermekednek, jogod van hozzá, hogy az otthon előre elkészített ételt kapja meg a csoportos étkezések időpontjában.

Visszatarthatják az iskolából a gyereket?

A törvény szerint a gyermek utoljára abban az évben járhat óvodába, amikor hetedik életévét betölti, ezt követően ugyanis iskolaköteles. Előfordul azonban, hogy a nevelési tanácsadó vagy a szakértői bizottság azt javasolja, hogy egy évig még maradjon az óvodában. Vannak, akik nem haladnak olyan gyorsan, mint kortársaik, ha pedig fejlettségi szintjük ellenére ekkor iskolába mennének, nagy a valószínűsége annak, hogy diszlexia vagy más tanulási nehézség alakulna ki náluk.

Nemcsak akkor javasolhatják, hogy maradjon még óvodás, ha szellemileg lassabban fejlődik az átlagnál. Előfordulhat, hogy testsúlya és magassága miatt ajánlják, hogy egy évig még kíméld a hátát a legendásan nehéz iskolatáskától.

Határozott döntést azonban csak a te kérésedre és az óvoda nevelőtestületének egyetértésével hozhatnak, saját akaratod ellenére tehát nem tarthatják még egy évig az oviban a gyerkőcöt. Mindenesetre tanácsukat érdemes alaposan fontolóra venned, ugyanis nem biztos, hogy porontyod éppen a törvény által megszabott rendet követve bontakoztathatja ki legjobban képességeit.

Ezt is szeretjük