Ilyen cuki bébipoharakból ittak a gyerekek 3200 éve: ritka aranyos a régészeti fogás
Van, ami nem változik: a babák 3200 éve is épp olyan babák voltak, mint a maiak.

covkep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha napjainkban bemegyünk egy bababoltba, cukibbnál cukibb babaholmikat, ruhácskákat, játékokat, eszközöket találunk, beleértve a cuki figurákkal mintázott cumisüvegeket is.

Volt idő, hogy a babákat közvetlenül a kecske emlőjéhez tartva táplálták mesterségesen, a cumisüveg története pedig valahová a történelem előtti időkbe nyúlik vissza: akkoriban azonban úgynevezett szopóedényeket használtak. Ilyeneket mutattak be a nyilvánosság előtt nemrégiben tokiói kutatók.

3200 éve ilyen szopóedényekből ettek a picik

Az említett szakemberek Ausztriában leltek a rendkívül aranyos régészeti fogásra, mely nem egyszerűen a tárgyak kora és jellege miatt érdekes: ezek a mesterséges táplálás első nyomai.

osi-babapoharak

Ezek a vaskori és bronzkori szopóedények jellemzően kerekded, gyerekkézre szabott használati tárgyak, melyek alapvetően az anyamell kerekdedségét idézhették a kicsikben. A leletek a mesterséges táplálás első nyomai, egyúttal bizonyítékai is annak, hogy ha szoptatni nem tudták a babákat, akkor másképpen oldották meg a táplálást.

További érdekesség a leletek kapcsán, hogy egyik-másikban még tejmaradványokat is találtak. Volt, amelyik tehéntejet tartalmazhatott, de olyat is találtak, melyben disznó-, illetve emberi anyatej nyomai fellelhetőek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szopóedények jellemzően állatfigurákat ábrázoltak, vagy érdekes, a gyerekek számára tetszetős formában készültek, így részint a játék szerepét is betöltötték. Az, hogy ezek a használati tárgyak a babák kedvére való formában készültek el, láttatja, hogy egykor éppúgy fontos volt, hogy a picik kedvére valóak legyenek használati tárgyaik, mint ma. Láthatjuk tehát, hogy a cuki babaholmik messze nem korunk agyszüleményei, erre már évezredekkel ezelőtt is odafigyeltek: hiába, van, ami nem változik.

Tejserkentő ételek

A következő ételekről úgy tartották a régiek, hogy segítik az anyatej-termelődést.

Ezt is szeretjük