Orbán többet ad majd a kismamáknak?
Kiszámoltuk!
Az elmúlt fél évben kétszer is módosult a családtámogatási rendszer. Tudd meg, ezután vajon javul-e a helyzet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évek óta sok szó esik a siralmas demográfiai adatokról, valamint ezzel összefüggésben a nők gyermekvállalási kedvének csökkenéséről és a fiatal párok megélhetési nehézségeiről. Mindezt ráadásul még a zűrzavaros, többször módosított családtámogatási rendszer is tetézi, melynek szabályzati útvesztőjében egyáltalán nem könnyű eligazodni.

Segítségül összegyűjtöttük neked a támogatásokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogy lásd, mennyi a segélyek aktuális összege, illetve hogyan változhatnak mindezek az új kormány tervei szerint.

TGYÁS, GYED és GYES - a Bajnai-kormány alatt

2010 májusától a TGYÁS - terhességi gyermekágyi segély - és a GYED - gyermekgondozási díj - jogosultsági ideje 180 napról 365 napra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a Bajnai-kormány rendelete alapján a fenti támogatások igényléséhez kismamaként minimum egy teljes év igazolt munkaviszonnyal, illetve tb-vel kell rendelkezned a szülést megelőző két évből. Ugyancsak tavaszi fejlemény, hogy a jogszerző időbe már csak 180 napot számolhatsz bele a felsőoktatásban eltöltött időből.

TGYÁS

A változások a TGYÁS esetében nem érintették az folyósítás időtartamát, így ez továbbra is a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól jár, összesen 168 napon keresztül.

GYED

Ezt váltja fel a GYED, melyet annyi ideig vehetsz igénybe, amennyi ideig biztosítva voltál a szülést megelőző két évben. A TGYÁS és a GYED - gyermekgondozási díj - havi összege megegyezik, vagyis a bruttó fizetésed éves átlagának 70%-ára számíthatsz havonta. A GYED összegének azonban van egy felső határa, mégpedig a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a, ami jelenleg 102 900 forint. Gond akkor van, ha nincs meg a 365 napos biztosítási időd, ez esetben ugyanis a juttatás mindössze a minimálbér 70%-a, ami jelenleg 51 400 forint.

Fontos!
A támogatásokat nem halmozhatod, tehát egy gyerek után egyszerre csak egyféle segély jár. Ez akkor okozhat gondot, ha két éven belül kistesó érkezik a családba. Ez esetben az jelenthet megoldást, ha az apa igényli a GYES-t, míg neked a pici után folyósítják a terhességi segélyt. A gyerek egyéves kora után a segélyt akár a nagyszülők is igényelhetik.

GYES

2010 áprilisában a GYES - gyermekgondozási segély - időtartama és ezzel együtt az összege is módosult. Ezek szerint a GYES a 2010. április 30. után született gyermekek szüleinek csak a kicsi kétéves koráig jár, bár havonta változatlan bruttó összeget - vagyis a mindenkori legalacsonyabb öregségi nyugdíjjal megegyezőt - kaphatnak a szülők, ami 2010-ben 28 500 forint. A folyósítás feltételei szerencsére változatlanok maradtak, vagyis amennyiben nem vállalsz munkát a pici egyéves koráig, folyamatosan jár a segély.

GYED, GYES - az Orbán-kormány tervei

Bár a GYED és a GYES rendszerének megváltoztatásával a Bajnai-kormány célja az volt, hogy ösztönözze a kismamákat a szülés utáni gyors munkába állásra, az intézkedés nem aratott osztatlan sikert. Nem kis részben talán ennek is köszönhető, hogy az Orbán-kormány tervei között igen hangsúlyos helyen szerepel a régi rendszer visszaállítása.

Bár a törvénymódosítás csak 2011 januárjától várható, a kormány ígérete szerint visszamenőlegesen állítaná vissza a GYED és a GYES rendszerét. Ezek szerint a GYED-hez elegendő lenne a korábbi 180 nap biztosítási idő, valamint fixen a gyerek kétéves koráig járna, ugyanúgy, ahogy a GYES is újra a csemete hároméves koráig illetné meg a szülőt. 

Ami azonban az összeg növelését illeti, egyelőre sajnos kevés rá az esély, azonban a régi rendszer visszaállításával azok is magasabb összegű GYED-et kaphatnának, akik a jelenlegi törvény értelmében a 365 napos biztosítottság hiányában csak a minimum összegre jogosultak.

Családi pótlék - befagyasztott juttatás, megosztott támogatás

A családi pótlék összegét illetően 2011-ig sajnos nem várható emelés, tavaly áprilisban ugyanis a Bajnai-kormány két évre előre befagyasztotta a juttatás mértékét. Ennek értelmében az egygyermekes családnak havi 12 200 forint, kétgyermekeseknek 13 300 forint, három- vagy többgyermekes családnak 16 000 forint jár minden gyerek után. Ha egyedülálló anya vagy, akkor egy csemete után 13 700, kettő után 14 800 forintra vagy jogosult, gyermekenként.

Családi pótlékot érintő változás legutóbb 2010 júliusában született, amikor a parlament - augusztus 30-i hatállyal - elfogadta a családok támogatásáról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását, mellyel iskolába járáshoz kötötték a családi pótlék kifizetését.

A rendelkezés értelmében a juttatás mostantól két részre oszlik: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Értelemszerűen az elsőt kapod az iskolakezdésig, az utóbbit pedig azután, hogy csemetéd iskolakötelessé vált.

További fejlemény, hogy a helyi jegyzők felfüggeszthetik a családi pótlék utalását, ha tanköteles gyermekednek 50 óránál több igazolatlan órája gyűlik össze, sőt, elrendelhetik, hogy a támogatást hat hónapig természetbeni juttatásként kapd. A családi pótlék jogosultsági szabályai, folyósításának ideje és összege változatlan maradt. Az Orbán-kormány tervei között szerepel a szociális és családi támogatás még egyértelműbb elhatárolása, ennek érdekében még a családi adózás bevezetését is fontolgatják, de felmerült az utalványrendszer ötlete is.

Dokumentumtár
Ha szeretnéd igényelni a támogatások valamelyikét, a családtámogatási rendszer egyes nyomtatványait letöltheted dokumentumtárunkból.

Egy kis matek, avagy mennyi az annyi?

A legfontosabb változás tehát, amit az Orbán-kormány a családtámogatási rendszert illetően tervez, az a GYED és a GYES visszamenőlegesen történő visszaállítása. Ennek köszönhetően többen juthatnának támogatáshoz, és még egy évnyi GYES-t nyernének a kismamák.

Hogy jobban lásd, a jelenlegi helyzethez képest mi várható a jövőben, jöjjenek a konkrét családtámogatási összegek, melyekkel egy gyerek, és két átlagos keresetű szülő esetében számolhatsz.

Támogatás típusa Összeg a Bajnai-kormány alatt Összeg az Orbán-kormány tervei szerint
Egyszeri anyasági támogatás 64 125 forint 64 125 forint
TGYÁS*

142 800 forint/hó 168 napig

142 800 forint/hó 168 napig
GYED* max. 102 900 forint/hó max. kétéves korig max. 102 900 forint/hó kétéves korig
GYES bruttó 28 500 forint/hó kétéves korig

bruttó 28 500 forint/hó hároméves korig

Családi pótlék 12 200 forint/hó

12 200 forint/hó


A KSH augusztusi adatai szerint a hazai bruttó átlagkereset 204 000 forint, melynek a nettó összege 135 000 forint. Ha tehát egy átlagos keresetű, egygyermekes fiatal párral számolunk, a gyermek születését követő 168 napban 277 800 forintból kell kijönniük, ezt követően pedig nem egészen 237 900 forintból, ráadásul az sem garantált, hogy ezt az összeget a gyerkőc kétéves koráig biztosítani tudják.

Az Orbán-kormány tervei szerint legalább ez a 237 900 forint biztosan járhatna két éven keresztül, és ezt követően még egy évig támogatásban részesülhetnek a kismamák. Tekintettel arra, hogy egy kétéves gyerkőc mellett a legtöbben csak négy órában dolgoznának, erre a támogatásra igencsak szükségük van az anyáknak, de még így is kijelenthető, hogy a babavállalás manapság az átlagos bérű családok számára is komoly nehézséget jelent.

* A számítás során a KSH 2010 augusztusi adatai szerinti hazai bruttó átlagkeresetet vettük alapul, ami 204 000 forint.

Ezt is szeretjük