Mobil helyett okosórát a gyereknek? Egy anya tapasztalatai a hasznos kütyüről
Első kézből kaptunk egy nagyon pozitív véleményt.

okosora-gyereknek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legrémisztőbb gondolat egy szülő számára, hogy a gyereke eltűnik, elcsatangol, és valami baj éri. Bár a mobiltelefon biztonságot nyújt, a gyerek könnyen rácsavarodhat a kütyüre. Szerencsére van egy jobb megoldás is annál: az okosóra, ami már akkor is szóba jöhet, amikor egy gyerek a telefonhoz még túl kicsi.

A telefonnal szemben nemcsak ez az életkori kérdés merül fel érvként az okosóra javára. Ellentétben a mobillal, melyet a gyerek, ahogy magához vesz, úgy el is hagyhat bárhol, az okosórát elég reggel feltenni, akár a szülő felügyeletével, és az egész nap maradhat, folyamatos elérhetőséget biztosítva.

Jobb a telefonnál

Ráadásul a wifi-jeleket venni képes mobil, dacára a szűrőprogramoknak vagy a szülői intésnek, folyamatos veszélynek teszik ki a gyereket. Gondoljunk csak a kétes weboldalakra, a netes zaklatásra, a szexuális tartalmakra.

Az okosórának mindemellett több olyan funkciója is van, ami áldás az aggódó szülőknek. A nyomkövetés, a vészjelzés vagy az órán keresztül történő telefonhívás ilyenek, de a karórák egyes funkcióiról alább szólunk részletesebben.


Miért jó egy gyereknek az okosóra?

Hagyományos, felnőtt okosórák mellett készítenek speciálisan gyerekek számára is ilyen karórákat, és a szülők szívesen is veszik. Megkérdeztünk egy háromgyermekes édesanyát, miért döntöttek a megvásárlása mellett.

- Azért döntöttünk úgy, hogy veszünk egy okosórát a kisiskolás gyerekünknek, mert sokszor kerültünk olyan helyzetbe, mikor gyorsan szerettünk volna vele kapcsolatba lépni, vagy közölni vele valami fontosat. Például szólni, ha tíz percet késünk, ha változik a délutáni program, megkérni, hogy vigye magával a cipőjét az iskolából a tornára, és hasonló apróságok. Telefont még semmiképpen nem akartunk venni neki, az túl korai lett volna, és meglett volna a veszélye annak, hogy túl sokat foglalkozott, játszott volna vele. Most nemcsak mi tudunk a gyerekkel gyorsan információkat közölni, de ő is fel tud minket hívni két óra között, ha valami gondja van, ez nagy szabadságot ad. Az órában van nyomkövető is, ezért, ha bármi baj történne vele, azt is tudjuk. Nem beszélve arról, hogy nagyon büszke rá: ő maga is bármikor fel tud hívni minket, a nagyszüleit vagy akár az unokatestvéreit, ha hiányoznak neki, vagy csak eszébe jutottak.

Vannak nem várt előnyei is a dolognak, az órán kezdi el megtanulni az olyan viselkedési normákat is, hogy miként kell szépen beleszólni a telefonba, mi az, amiért fel lehet hívni valakit, és mi az, amiért inkább nem, hogy ötvenedszer már nem hívhatja fel egymás után a nagypapáját, és így tovább - mesélte az elégedett anya.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit tud pontosan egy gyerekeknek szánt okosóra?

A gyerekeknek szánt okosórák számos hasznos funkcióval bírnak. Előre elraktározott telefonszámok hívására adnak lehetőséget, kimenő és bejövő irányban egyaránt. A hívás mellett hangüzenet hagyására is van lehetőség, akárcsak egy telefonos üzenetrögzítőn. Ezt a hagyott üzenetet a gyerek bármikor visszahallgathatja.

Az okosórára szöveges üzenet is küldhető, ez általában körülbelül 20 karakter hosszúságú lehet. Ugyanúgy működik, mint az SMS-küldés, csupán valamivel szűkre szabottabb. Ez a terjedelem ugyanakkor lényegi információk közlésére, kérdések feltevésére alkalmas.

Az SOS gomb azonnali vészjelzésre ad lehetőséget. Ha a gyerek megnyomja, a szülő értesítést kap, hogy valami baj van, és felveheti a kapcsolatot a gyerekkel. Téves SOS-riasztásoktól nem kell tartani, mert a legtöbb esetben a jelzést a véletlen megnyomást megelőzendő, hosszú nyomással kell elküldeni.

A GPS-alapú nyomkövető egy rendkívül hasznos funkciója az okosóráknak. Ez lehetővé teszi, hogy a szülő a saját mobiljára telepített térképes applikáció segítségével a távolból is lássa, merre jár a gyerek. Amennyiben elcsatangolna, az előre beállított biztonsági zónát elhagyná, a kütyü akkor is jelez a szülőnek, aki utánajárhat a dolognak. A lépésszámláló és a sebességmérő is két kapcsolódó, hasznos funkció.

Nemcsak nagyobbacska gyerekeknek készítik az ilyen okosórákat. Már egy olvasni még nem tudó apróság is könnyen eligazodik a jól értelmezhető rajzocskák segítségével. Például anya és apa hívására más-más rajzocskák állíthatók be. A hívásfogadás sem bonyolult, elég csak megérinteni a kijelzőt.

Egy okosórát több telefonhoz is lehet rendelni, de arra mindenképp vigyázni kell, hogy a kapcsolathoz tartozó biztonsági kódot senki ne adja ki illetékteleneknek. Ez a gyerek biztonságának érdeke.

Ugyan elsőre sokan úgy hihetik, az okosóra csak egy újabb felesleges kütyü, mint a fentiek bizonyítják, távolról sem az. A kapcsolattartás hatékony eszköze, és a gyerek biztonságát is szolgálja: fogja a gyerek kezét a napnak azokban a szakaiban, amikor a szülő tőle távol van.

Gyerekkor mobil nélkül

Egy édesanya tévé és mobil nélkül élő gyerekeinek legszebb pillanatait örökítette meg egy különleges fotósorozatban.

Ezt is szeretjük