Mi legyen a baba neve? 5 szempont, amire fokozottan ügyelj a választás során
Vedd tekintetbe a vezetéknevet és a monogramot is a névválasztásnál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy ember életében tagadhatatlanul a gyermekáldás jelenti az egyik legnagyobb csodát. A leendő anyukák és apukák hajlamosak belefeledkezni az olyan előkészületekbe, mint a babaholmik beszerzése vagy éppen a lakás bababaráttá alakítása, és esetleg kevesebb figyelmet szentelnek a tudatos névválasztásnak.

Pedig ennek a döntésnek a következménye a gyermeket bizony élete végéig elkíséri majd, ezért megérdemel annyit, hogy közösen átgondolt és jól megalapozott legyen a választás. Ha te is anyai örömök elé nézel, célszerű szem előtt tartanod néhány pofonegyszerű, de annál praktikusabb tanácsot.

A keresztnév passzoljon a vezetéknévhez!

Biztosan te is hallottál már olyan teljes nevet, ami a vezeték- és keresztnevet együtt kimondásával teljesen új jelentést kapott, vagy hangzása miatt szinte már nevetségessé vált. Íme, két klasszikus: Major Anna, Cserepes Virág. Hogy elkerüld az ilyen bakikat, ne csupán aszerint válogass, hogy melyik utónév tetszik neked a legjobban, hanem mérlegeld azt is, hogy a vezetéknévhez párosítva milyen hatást kelt.

Legyen becézett formája!

Hacsak nincs sziklaszilárd elképzelésed, mindenképpen vedd figyelembe, hogy az adott névnek tudod-e egy rövidebb formáját használni.

Ez főként fiatalabb korban fontos, mert a gyermek számára a teljes keresztnéven való szólítás a szülők részéről általában rosszat jelent. Ugyanakkor a becézett forma egy játékos, családias és sokkal bensőségesebb viszonyt feltételez, amire minden gyereknek szüksége van.

A monogram

Elsőre talán nem is tűnhet szempontnak, hiszen felnőttként alig akad olyan szituáció, amikor a neved ilyen rövidített formáját kell használnod. Ám nem szabad megfeledkezned az óvodás- és iskolásévekről, amikor a legtöbb helyen csak monogrammal jelölik a neveket a tornazsákokon, a szekrényeken, valamint az elkészített rajzokon, festményeken. Ami pedig a gyerekeket illeti, sajnos nagyon kegyetlenül tudnak egymással bánni, és bárki nevéből - vagy adott esetben monogramjából - képesek pillanatok alatt viccet csinálni. Ha nem akarod, hogy csemetédnek hasonló élményekben legyen része, akkor ezt is vedd figyelembe a névválasztás során.

Törekedj az egyediségre!

Az egyedi, ritka neveknek az az előnye, hogy a gyermek nem olvad bele a tömegbe, a szülőnek pedig nem kell azzal a helyzettel szembesülnie, hogy a bölcsődében három másik apróságot is úgy hívnak, ahogy az övét. Másrészt viszont, ha olyan nevet választasz, amiről még senki sem hallott, esetleg nehéz kiejteni, akkor gyermeked könnyedén kerülhet a nemkívánatos figyelem középpontjába. Ne gondolkozz végletekben, törekedj az arany középútra, így a kicsit sem hozod majd kellemetlen helyzetbe.

Ne skatulyázd be!

Vannak olyan keresztnevek is, amelyek önmagukban gyönyörűen csengenek, de viselői akaratlanul is közismert vagy történelmi személlyel - akár pozitív, akár negatív karakterrel - azonosíthatók, amitől sokan csak nehezen tudnak elvonatkoztatni. Nem ajánlatos gyermekedet a nevével együtt olyan tulajdonságokkal, személyiségjegyekkel felruházni, amelyek valójában nem a sajátjai, és csak nagy erőfeszítések árán képes megszabadulni tőlük. Add meg neki az esélyt, hogy a saját viselkedése alapján ítéljék meg, ne nehezítsd meg feleslegesen a dolgát.

Ezt is szeretjük