A legmeghökkentőbb gyereknevek 2011-ben

Frodótól Gesztenyéig

Néhány szülő gyermeke különlegességét a névadással is igyekszik kifejezni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden szülőnek a saját gyermeke a legkülönlegesebb a világon, amit sokan a névválasztással is igyekeznek kifejezni.

Ám akadnak olyan édesapák és édesanyák, akik - nyilván a legjobb szándékkal, de - túllőnek a célon, és olyan nevet adnak a kicsinek, mellyel aztán nem lesz könnyű együtt élnie. Ismerd meg a legmeghökkentőbbeket!

Oxána és Medox

A Mária és a László már-már ódivatúnak számít, de lassacskán a még nem is olyan rég felkapott Szamanta vagy Kevin is a kifutó kategóriába kerül. 2011-ben a legtöbben a következő neveket adták kislányuknak: Zoé, Míra, Csenge, Léna, Jázmin, míg a kisfiúk esetében a Botond, Zsombor, Balázs, Zétény, Bendegúz vitte el megosztva a pálmát.

Ám voltak, akik nem találták elég szélesnek a hivatalos utónévkönyv kínálatát, ezért új keresztnevet jegyeztettek be. Ez utóbbit egyébként bárki megteheti: a helyi anyakönyvi hivatalhoz kell benyújtani az indoklással ellátott kérelmet - kétezer forintos térítési díj kíséretében -, és, ha a Nyelvtudományi Intézet sem talál benne kivetnivalót, az adott név úgymond legálissá válik.

A közelmúltban az utónévkönyv egyebek között az Oxána, Tatjána, Elina, Bodza, Lora, Amira és Eugénia lánynevekkel, illetve a Bercel, Medox, Brendon, Kadocsa, Nikolasz, Manassé és Norman fiúnevekkel bővült.

A gyűrűk ura és Ady szerelmei

Ám van, akinek még ez sem elég: akadt olyan szülő, aki - A gyűrűk urából merítve ihletet - Frodónak, Gandalfnak vagy Boromirnak anyakönyveztette fiúgyermekét. Az idén született kislányok közül pedig néhányan a Búzavirág, Gesztenye, Fahéj, Majoránna és Mimóza nevet lesznek kénytelenek viselni - fő a természetesség, gondolhatta anyuka-apuka.

Egy vélhetően Ady-rajongó szülőpár a hányattatott életű költő szeretőjéről, Lédáról nevezte el a kisbabáját, de akár a Csinszkát is választhatták volna, ami szintén szerepel az utónévkönyvben. Továbbá gond nélkül adható kisfiúknak a Vulkán, Leonidász, Periklész, Nelzon, Trajánusz, Turul, kislányoknak a Hófehérke, Küllikki, Őzike, Zizi, Felhőcske név - néhány szülő élt is a lehetőséggel, kérdés, mit szólnak mindehhez az érintett gyerkőcök pár év múlva.

A jobbikos Dúró Dóra és Novák Előd maguk álmodtak meg egy ősmagyar hangzású, ám vadonatúj keresztnevet augusztusban világra jött kislányuknak: ez a Hunóra, ami vélhetően a létező Hunor férfinév női verziója kíván lenni - bár nem kevesen a hasonló hangzású menórára asszociálnak róla, ami a zsidóság egyik legrégibb jelképe.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor visszautasították az engedélyezési kérelmet

Az elmúlt évek során néhány szülő névválasztása annyira meghökkentőnek bizonyult, hogy nem engedélyezték. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete többek között az alábbi nevek engedélyezési kérelmét utasította vissza: Csikinkara, Csikó, Dömper, Kazetta, Kisherceg, Radiátor, Skolasztika, Televízió.

Ezt is szeretjük