Ilyen gyereket akarnak maguknak a magyar szülők: az iskolai végzettségen is múlik

Ezek a magyar szülők legfontosabb nevelési céljai.

Nevelési elvek Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg néhány évtizeddel ezelőtt talán egységesebbek voltak a szülők körében a nevelési célok, napjainkra nem annyira egyértelmű, hogy milyen nevelési elvek mentén igyekszünk terelgetni a gyerekeinket.

Egy, a közelmúltban végzett hazai vizsgálat tanúsága szerint az iskolai végzettségen is múlik, hogy mennyire szimpatizálunk a tekintélyelvű vonallal, vagy éppen a megengedőbb, egyéniség kibontakoztatását, függetlenséget célzó elvekkel értünk egyet.

Engedelmességre vagy önállóságra nevelünk?

A Kohorsz ’18 kutatásba ágyazódó Dél-dunántúli Vizsgálatban arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy „egyéves gyermeket nevelő anyákban milyen kép él a gyermek fejlődésének, nevelésének alapvető céljaival kapcsolatban”.

A kérdések leginkább arra irányultak, hogy a magyar anyák miképp vélekednek egyes jellemvonásokról, bizonyos viselkedésekről, mennyire tartják fontosnak, hogy ezeket gyermekük az első években elsajátítsa.

A vizsgálatban részt vevő anyák véleménye bizonyos kérdésekben egyezést mutatott. „A kérdőívben szereplő állítások közül az anyák legnagyobb arányban azzal értettek egyet teljes mértékben, miszerint a gyermeknek élete első néhány évében önbizalmat (73,1 százalék), illetve önbecsülést (66,1%) kell kialakítania.”

Az anyák több mint fele (52,8%-a) teljes mértékben egyetértett, hogy a gyereknek az első években meg kell tanulnia engedelmeskedni a szüleinek. Az idősebb emberekkel szembeni engedelmesség tekintetében azonban már kevésbé tartják fontosnak a mai szülők - csupán 24%-uk gondolta úgy, hogy ez elengedhetetlen cél a gyereknevelésben.

Az iskolai végzettségtől függ

A kutatás során rákérdeztek többek között a család szubjektív anyagi helyzetére, a gyerekek számára, a család lakóhelyére, az anyák életkorára és párkapcsolati helyzetére. A vizsgálat azt mutatta, hogy nevelési célokat leginkább a szülők iskolai végzettsége befolyásolja.

A felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező szülők esetében fontos volt, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük kibontakoztatni az egyéniségüket, autonóm gyermekekké, majd felnőttekké váljanak. Ezzel szemben az alacsonyabb iskolai végzettségű (legfeljebb szakmunkásképzőt végzett) szülők jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a tekintélytiszteletnek, az engedelmességnek. Esetükben lényeges nevelési cél volt, hogy a gyerek mások szempontjaihoz képes legyen alkalmazkodni, a társadalmi hierarchiában felette állónak engedelmeskedjen.

Olvass tovább: így nevelj rugalmas gyereket!

Rengeteg kutatás foglalkozik azzal, hogyan nevelhetünk reziliens gyermeket. Az alábbiakban ennek jártunk utána.

Ezt a nevelési módszert válaszd a kutatók szerint, hogy minden helyzetben rugalmas maradjon a gyereked

Egy agilis gyermekkel nemcsak hogy könnyebb az élet, de felnőttként is sokkal nagyobb sikereket érhet majd el.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük