Robotos felső volt a kislányomon, tehát fiú: vélemény a lány-fiú előítéletekről
Miért gondoljuk, hogy robotos felső csak kisfiúknak jár?

GettyImages-682306527
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Mennyi idős a kisfiú?
- Nyolc hónapos, de kislány.
- Jaj, ne haragudj, csak a robotos felső miatt gondoltam!

A fenti beszélgetés a játszótéren zajlott le, és eléggé elgondolkodtatott. Tévedés ne essék, nem zavar, hogy kisfiúnak nézték a kislányomat, a babák egy jó része gendersemleges felöltözve, nézték már máskor is annak, de zavarba ejtett, hogy a robotos, "tudományos" felső a fiúknak jár. Teszem hozzá, púderszínű nadrágban volt, de ez részletkérdés.

Nemedben a sorsod

Az, hogy mivel találkoznak a gyerekek már egészen piciként, mi felé terelgeti őket a család, a szélesebb ismerősi kör és a társadalom, nagyban meghatározza a későbbi életüket, akár sorsdöntő is lehet. Sokan úgy gondolják, hogy a lányoknak a babázás való, és kedvesnek kell lenniük mindenkivel, a fiúk autókat tologatnak, és nem szabad sírniuk.

Máris érdekli a tudomány.
Máris érdekli a tudomány.

Még ma is rengeteg negatív nemi sztereotípia tartja magát, ami káros lehet később, befolyásolhatja a karriert és bizony a fizetést is. Bár több a diplomás nő, mint férfi, de a nők vannak többségben a nagyon fontos, de alulfizetett szakmákban, elég csak a nővérekre vagy a tanári pályára gondolni. Ehhez jön még a láthatatlan munkának is nevezett második, harmadik műszak, amit sok nő letol, miután hazaért a melóból.

A tudomány fiúknak való

Hogy miért gondoljuk, hogy a tudomány a fiúknak való? Mert évezredekig így volt, a nőknek nem osztottak lapot. A tanulás lehetősége a férfiaké volt, a 19. századig elvétve akadtak nők az egyetemeken, elég Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő történetét felidézni, aki hiába doktorált Svájcban, itthon nem ismerték el a diplomáját, szülésznőként praktizálhatott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár ma már elviekben bárki tanulhat bármit, de annak, hogy milyen pályát választ valaki, már gyermekkorban lerakjuk az alapjait. Elég csak az összeszerelő, logikát fejlesztő játékokra gondolni, amiket inkább kisfiúknak vásárolnak, babakonyhát pedig inkább a lányok kapnak. A tágabb környezetemben több olyan esetről is hallottam, ahol a szülők terelték nőiesnek mondott szakma felé az egyébként matematikában kiemelkedő lányt, mondván, nem elég okos programozónak vagy mérnöknek. (Szerencsére volt, aki nem adta fel, és felnőttként váltott, alaposan rácáfolva a szülőkre.)

De nem csak otthon, az iskolában is kétféleképpen kezelik a gyerekeket, ha egy fiú jól felel, akkor okos, ha egy lány, akkor "csak" szorgalmas, utóbbiakat kevésbé bátorítják az olyan tudományos versenyeken való részvételre, ahol a reál tárgyaké a főszerep.

GettyImages-1062184890

A későbbiekben a nőknek sokkal többet kell bizonyítaniuk a tudományos pályán, mint a férfiaknak, és a hibázási lehetőségük is kevesebb, nem véletlen, hogy sokakat eltántorít a közeg, ami még mindig férfiközpontú. Pedig a nők is eljuthatnak, eljutnak ugyanolyan nagy felfedezésekig, csak éppen lehet, hogy más úton. Karikó Katalin jól példázza, mekkora kitartás kell a tudományos sikerhez. A végén persze ettől még leasszonyságozhatják a kutatónőket. Úgy látszik, 150-200 év nem volt elég arra, hogy elhiggyük, a nőknek is helye van itt, és csak remélni tudom, hogy a gyerekem jövőjében már nem fognak csodálkozni egy robotos felsőben hintázó kislányon.

Kvíz: 9 kérdés a nőkről, amire csak kevesen tudják a választ

A női egyenjogúság eléréséhez rögös út vezetett, némely országokban a mai napig nem gyakorolhatják jogaikat a nők.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük