Meddig normális, ha nem beszél a kicsi? 2 logopédust kérdeztünk

Szőke Ritát és Németh Adriennt kérdeztük a megkésett vagy akadályozott beszédfejlődésről.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kisgyermekes anyukák egyik rémálma, hogy két év körüli csemetéjük még mindig nem szólal meg. Ha szeretne valamit, csak ujjal mutat a polc tetején lévő kekszre vagy asztalon álló vizespohárra. Mikor érdemes aggódni a szótlan gyermek miatt?

Cikkünkben két logopédust kérdeztünk a témában: Németh Adriennt, illetve Szőke Ritát, a Dr. Rose Magánkórház szakemberét.

Meddig normális, ha nem beszél a kicsi?

A lányokhoz képest a fiúk kapnak egy kis haladékot: kisfiúknál három-, kislányoknál két és fél éves korig várható mások által érthető beszéd. De nem kell hároméves korig várni a vizsgálattal. Az a kisgyerek, aki nem tudja kifejezni magát, egyrészt frusztrált lesz, másrészt pszichés és viselkedéses zavarokat is produkálhat, mivel megéli saját korlátait, és próbál kompenzálni - tudjuk meg Szőke Ritától.

Németh Adrienn ennél korábbi időpontot határoz meg - lányoknál a két-, fiúknál a két és fél éves kort említi -, de hozzáteszi, valójában nem lehet ilyen éles határt húzni. Többféle formája is lehet a megkésett vagy akadályozott beszédfejlődésnek: előfordulhat, hogy a kicsi az életkorához képest kevés szót használ, vagy csak a közeli családtagok számára érthető, amit mond. Akármelyik változat is áll, érdemes elgondolkodni, illetve szakemberhez fordulni - mondja Németh Adrienn.

A megkésett vagy akadályozott beszédfejlődés okai

A megkésett beszédfejlődés okai a következők lehetnek: kommunikációs vagy nyelvfejlődési eltérések, kifejezési nehézségek - például a szimbolikus gondolkodás vagy a szituációs játék hiánya -, beszédmegértési zavarok, mozgástervezési vagy mozgás-összerendezési eltérések - magyarázza Szőke Rita.

Mindezeken kívül fontos megemlíteni, hogy a fiúk, a kétnyelvű gyermekek, illetve a koraszülöttek érintettebbek. Továbbá öröklött, illetve ritkán az agy - beszédmozgásokat és a beszédmegértést irányító területeit érintő - születés körüli sérülése is meghúzódhat a háttérben. Végül a nem megfelelő - például ingerszegény vagy utánzásra példát nem nyújtó - környezet is felelős lehet, ha nem indul meg a beszéd - avat be Németh Adrienn.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor és milyen szakemberhez érdemes fordulni?

Szakemberhez fordulni már viszonylag korán - 18 hónapos kortól - javasolt, ha késnek a szavak, illetve nem szaporodik megfelelően a szókincs. Gyermekpszichiáter vagy logopédus vizsgálata is elegendő annak az eldöntésére, hogy szükséges-e terápia, és ha igen, melyik fajtája segíthet. Vagyis a vizsgálat arra irányul, hogy milyen eltérés okozhatja a megkésett vagy akadályozott beszédfejlődést - mondja Szőke Rita.

Hivatalosan a területileg illetékes korai fejlesztő központba érdemes menni, ahol felmerülő probléma esetén terápiát is kaphat a gyermek. Ugyanakkor tény, hogy ezek az intézmények meglehetősen leterheltek. Alapvetően logopédushoz érdemes fordulni - a védőnő vagy a gyerekorvos adhat segítséget a szakemberválasztáshoz - tudjuk meg Németh Adrienntől.

A beszédfejlődést segítő terápiák

Ha a probléma oka kommunikációs vagy beszédértési zavar, a lehető leghamarabb javasolt elkezdeni a terápiát. Amennyiben a mozgás-összerendezés, a kifejező játék hiánya okozza a beszédkésést, először ajánlott az életkori közösség segítségét kipróbálni - bölcsődei, óvodai gondozás. Természetesen ilyenkor is szükség van a folyamatos szakmai követésre, hiszen a későbbiekben szükség lehet terápiás ellátásra is. Ha alapvetően motoros probléma áll a háttérben, értelemszerűen a mozgásterápia alkalmazása lehet hatékony - sorolja Szőke Rita.

Megkésett vagy akadályozott beszédfejlődés esetén logopédiai terápia szükséges, amely minden esetben a gyermek fejlettségi szintjéhez - nem pedig az életkorához - igazodik. A terápia során fejlődnek a beszédszervek, a szókincs, kiépül a gyermek nyelvi rendszere. Ennek hatékonyságát támogathatja a mozgásfejlesztés, például - TSMT, alapozó terápia -, de erre nincs szükség minden esetben - avat be Németh Adrienn.

Hogyan segíts szülőként a gyereknek?

Az otthoni praktikák elsősorban a probléma okától függnek, de a sok aktív mozgás, a játszótéri kiruccanások, a közösség életében való részvétel, a gyermek egyre önállósuló lényként való tisztelete jó háttér lehet a beszédfejlődés normalizálódásához - tanácsolja Szőke Rita.

Nagyon fontos az otthoni jó beszédpélda, a szülő ügyeljen rá, hogy sok beszélgetős szituáció tarkítsa a mindennapokat, de nem kell túlbonyolítani: egyszerű, a gyerek számára értelmezhető mondatokra van szükség. Emellett segítheti a beszédfejlődést a sok mese, mondókázás, ringatók, egyszerű képeskönyvek - javasolja Németh Adrienn.

Ezt is szeretjük