Ha négy gyerek egyszerre beteg

Sorozatos vírustámadás

Egy gyerek betegsége is felforgatja a család életét, hát még, ha négy iker fertőződik meg.

A 16 hónapos Gesztes ikrek, Gábor, Berci, Peti és Detti szerencsére ritkán betegek, ha azonban valamelyikük elkap valami nyavalyát, azt garantáltan továbbadja a többieknek.

Az utóbbi hetekben pedig egymás után több vírus is megtalálta őket, Peti be is került a Heim Pál Gyermekkórházba, és alighogy hazaengedték, hamarosan Berci váltotta őt. Édesanyjuk mindkettőjük mellett ott volt, mivel a kicsik nem maradnak meg egyedül, miközben ugyancsak beteg, ám valamivel azért mégiscsak jobb bőrben lévő testvéreik otthon nyűgösködtek. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a négyes ikrek nem csupán családtagjaikat, de a hozzájuk érkező látogatókat is sorra végigfertőzték.

Adogatás

Az ikrek féléves koruk körül estek át az első vírusos megbetegedésen, ami aztán valóságos eseménysorozattá alakult. Mivel ugyanis lehetetlen elkülöníteni őket - ehhez nincs elegendő helyiség a házban, nem beszélve arról, hogy mindegyikük mellé kellene egy-egy felnőtt, aki ápolja -, egymásnak adogatták oda-vissza a kórokozót. Néha felcsillant egy halvány reménysugár: hol egyikük, hol másikuk lett jobban - míg újra nem fertőzte meg valamelyik testvére, akinek a szervezetében éppen tombolt a vírus. Nyolc teljes hétbe telt, mire mindannyian kilábaltak a betegségből.

Ezután sokáig nyugalom volt. Szerencsére a négyes ikrek szervezete erős, ráadásul mindannyian szívesen mozognak, és a hasukat is szeretik, így aztán az aktuális kórokozók elkerülték őket - egészen a közelmúltig, mikor is beköszöntött a jól megszokott tél végi influenzaszezon.

Szövődmények

Éppen ekkoriban volt esedékes a 15 hónapos MMR-oltás - kanyaró, mumpsz és rubeola ellen - a babák számára, az egyes gyulladásos betegségek megelőzésére szolgáló Prevenarral kombinálva.
Hárman közülük meg is kapták, az utolsónak maradt Petinél azonban vírusos hörgőgyulladást fedezett fel a doktornő, így neki már nem adta be a vakcinát. Akkor még csak sejteni lehetett, hogy a másik három babában is ott bujkál a betegség, mely azonban egyelőre nem adott hírt magáról.

Petinél tüdőgyulladás alakult ki szövődményként, és hamarosan annyira bedagadtak a hörgői, hogy fulladni kezdett. Riadóstart, majd kórház, ahol egy készüléken keresztül 20 percenként nyomták bele a hörgőtágítót. Édesanyja éjjel-nappal mellette volt, miközben a három otthon lévő testvére is kókadozni kezdett - egyértelművé vált, hogy ők is elkapták a vírust.

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Két nap múlva Petit hazaengedték - igaz, még csak eltávozásra -, az ellenőrző vizsgálatra pedig a szülők már Bercivel együtt vitték vissza, aki gyanúsan nyeklett-nyaklott.

A változatosság kedvéért nála is tüdőgyulladást diagnosztizáltak, de legalább nem kellett bent maradnia a kórházban. Peti viszont, aki egészen addig gyógyult benyomást keltett, és ennek megfelelően virágos jókedvében volt, a hazafelé úton mindenféle előzmény nélkül elhányta magát.

Az egész család kidőlt

A bűnös egy újabb, hányást és hasmenést okozó vírus volt, amit Peti nagy valószínűséggel a kórházi tartózkodás alatt szedett össze, otthon pedig sikeresen végigfertőzte vele a család valamennyi tagját, továbbá mindazokat, akik akkoriban megfordultak náluk.
Berci pedig, akit a tüdőgyulladás amúgy is legyengített, annyira kiszáradt, hogy megint be kellett vinni a kórházba, ezúttal azonban bent is tartották, és rögtön bekötötték neki az infúziót.

Az anyuka ismét ott maradt, hiszen Bercit éppen úgy nem lehetett egyedül hagyni, mint ahogy Petit sem - már akkor is ordított, ha édesanyja kiment a mosdóba. Mindeközben a három otthon lévő baba sem volt éppen a topon, kiváltképp Peti, aki - hogy, hogy nem - a meglévő mellé egy torokgyulladást okozó vírust is begyűjtött. Berci állapota sokat javult, már az infúzióra sem volt szüksége, mikor váratlanul visszaesett - a jelek szerint egy újabb kórokozó támadott. A szervezete ezzel is megbirkózott, így mostanra ő is hazakerült.

Lassan magukra találnak

A babák jelenleg köhögős-orrfolyós fázisban vannak, de nagyjából már mindannyian rendbe jöttek, ami az édesanya elmondása szerint nagyrészt dr. Papp Eszter Juditnak, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászának köszönhető - Petit is, Bercit is szívvel-lélekkel gyógyította, és a szülők kérésére még Gábort is megvizsgálta ambulánsan.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár a négyes ikrek mindannyian sokat fogytak, lassacskán visszanyerik korábbi súlyukat. A kedélyállapotuk is egyre jobb - Peti és Detti nagyon élénk, a többiek is egyre többet huncutkodnak.

Berci ugyan még nem egészen talált rá önmagára, de biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan újra megvillantja jól ismert, nőcsábász mosolyát.

Ezt is szeretjük