4 rejtett méreganyag, ami a te lakásodban is megtalálható
Porontyodra a lakásban is számos veszély leselkedhet. Tudd meg, melyek ezek, és védekezz ellenük!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakás egyes pontjain, illetve a levegőjében egyaránt jelen lehetnek olyan, szabad szemmel nem látható szennyeződések, melyek ellen a kicsi immunrendszere nem tud védekezni. Számos háztartási szer pedig az allergia mellett máj-, vese- és idegrendszeri károsodást okozhat.

Láthatatlan ellenségek

A gyerek életterében tanyát verő élősködők éppen olyan betegségokozók, mint a baktériumok és a vírusok. A túlzott tisztasággal azonban vigyázz, ha ugyanis minimális mennyiségben sem találkozik velük, gyengébb lesz az immunrendszere.

Penészgomba

A penészgomba spórái belélegezve asztmát vagy szénanáthát, közvetlen érintkezés esetén pedig allergiás bőrreakciót válthatnak ki. A gomba különösen jól érzi magát azokon a helyeken, ahol a lakás mikroklímája hidegebb és párásabb: ilyen lehet a vizesblokkok, a mosó- és mosogatógép környéke, valamint a csempefuga. Hogy megelőzd a penészgomba megtelepedését, naponta két-három alkalommal szellőztesd ki a lakást alaposan - a legjobb, ha kereszthuzatot csinálsz.

Mosás után a nedves ruhákat azonnal szedd ki a mosógépből, hogy ne szolgáljanak a gomba életteréül. A mosó- és mosogatószerhez adj gombaölő adalékot, a zuhanytálcát, a kádat és a csempéket pedig időről időre tisztítsd meg speciális penészgombaölő oldattal. Bár a szobanövények számottevően javítanak a beltéri levegő minőségén, ne tarts belőlük túl sokat, ugyanis földjük kedvez a penészgomba növekedésének. Érdemes lemondanod az akváriumról is.

Poratka

A közhiedelem a háziport is az allergének közé sorolja. Valójában azonban a porban lévő, szabad szemmel nem látható ízeltlábú, az atka ürüléke, pontosabban az abban lévő irritáló fehérje az, ami allergiás reakciót - ugyancsak szénanáthát, asztmát és bőrkiütést - válthat ki.

Az atkák leginkább az ágyneműben és a lakástextilekben érzik jól magukat, mivel itt nagy mennyiségben találnak elhalt, lehullott emberi hámsejteket, melyek a táplálékot jelentik számukra. Hogy megszabadulj tőlük, mosd hetente az ágyneműt 55ºC feletti hőmérsékleten. A lakás padlója lehetőleg hézagmentesen záródó és könnyen tisztítható parketta vagy csempe legyen, minél kevesebb szőnyeggel. Ajánlottak még a könnyű, műszálas anyagból készült függönyök, valamint a bőr-, illetve műbőrborítású bútorok.

A háztartási boltokban kapható atkaölő szerek rendszeres használatával is hatékonyan védekezhetsz a hasznosnak legkevésbé sem mondható jószágok ellen. Alkalmazásuk után ajánlott a mosószeres kárpittisztítás, ily módon ugyanis az ürülék is eltávolítható.

Gyermeked plüssjátékai is kiváló táptalajként szolgálnak az atkák számára. Vásárláskor a szivaccsal bélelt fajtákat részesítsd előnyben, mivel ezek minden további nélkül moshatók. Részleges megoldást jelenthet az is, ha a plüssöket négy-hat órára beteszed a mélyhűtőbe, ugyanis az élősködők elpusztulnak a fagypont alatti hőmérsékleten, bár az ürülék sajnos továbbra is megmarad.

Az atkák - a penészgombákhoz hasonlóan - párás közegben érzik jól magukat. Szaporodásukat jelentős mértékben gátolhatod, ha biztosítod a lakás alapos és egyenletes légcseréjét.

Plusz egy tipp
A nagyobb biztonság érdekében beruházhatsz úgynevezett HEPA-filterrel - high efficiency particulate air filter - ellátott légszűrőre, ami kivonja a levegő felesleges nedvességtartalmát, miközben a penészgombák és a poratkák mellett a polleneket, a vírusokat, a baktériumokat és a füstöt is kiszűri. Hogy a készülék megfelelő hatékonysággal működjön, érdemes hetente kitisztítani.

Tisztítószerek

A tiszta környezet az egészség egyik alappillére, egyes tisztítószerek azonban többet árthatnak, mint amennyit használnak. A forgalomban lévő termékek jelentős része ugyanis olyan vegyületeket tartalmaz, melyek irritálhatják a kicsi szemét, orrát és torkát, hosszabb távon alkalmazva pedig a vese, a máj és az idegrendszer károsodásához, valamint allergia kialakulásához vezethetnek. A fentiek fényében érdemes kiváltanod őket természetes helyettesítőkkel.

Vécé- és lefolyótisztító helyett használhatsz szódabikarbónával elkevert ecetet. Az ablaküveg szintén jól tisztítható ecettel, különösen, ha egy kanál kukoricalisztet is adsz hozzá. Súrolószerként kiválóan alkalmas a konyhasó és a szódabikarbóna. Lehetőleg mellőzd a fertőtlenítőszereket is: különösen a gyerek holmijait nem árt, ha meleg forralással vagy forró vízzel fertőtleníted. Azokat a vegyszereket pedig, melyeket nem tudsz végérvényesen száműzni háztartásodból, feltétlenül tartsd porontyod számára nem elérhető helyen!

A mosószerek szemcséinek belégzése allergiás eredetű légzészavarokat okozhat, a ruhában megtapadó mosószermaradék pedig izgatja a bőrt, és hosszabb távon csalánkiütést, ekcémát válthat ki. A mérgező szerek helyett érdemes lehet kipróbálnod a környezetbarát és jóval olcsóbb mosódiót.

Tisztálkodószerek

Nem javasoltak az antibakteriális szappanok és tusfürdők. Ahhoz ugyanis, hogy a gyerek immunrendszere megfelelően fejlődjön, a kicsinek át kell esnie néhány kisebb-nagyobb fertőzésen.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ráadásul ezek a szerek kiszárítják a bőrt, illetve eltávolítják az azt óvó mikroorganizmusokat is. Használj helyettük természetes alapanyagokból készült vagy gyógyszertári készítményeket.

Ezt is szeretjük