5 dolog, amit meg kell adnod a gyerekednek

Hogy sikeres felnőtt legyen

Segíts a kicsinek abban, hogy kiegyensúlyozott gyerek, majd sikeres felnőtt lehessen!

Bizonyára benned is él egy ábrándkép arról, hogy milyennek kellene lennie az otthonodnak, a családi életednek, legalábbis a tévéműsorok, filmek és újságok szerint. Az is lehet, hogy számodra az a legfontosabb, hogy minden pontosan az ellentéte legyen annak, mint amit a te szüleid tettek.
 

Akármilyennek is álmodod a viszonyodat gyermekeddel, néhány dologról semmiképpen nem szabad megfeledkezned, ha szeretnéd, hogy gyermeked sikeres felnőtté váljon! Segítségedre lehetnek egy sokat látott, hatgyerekes anyuka, Gesztes Ágnes tanácsai is.

Játssz a gyermekeddel!

A játék nélkülözhetetlen része a gyerek fejlődésének - valójában ez a munkája. Csemetéd a játékon keresztül ismeri meg a világot, és tapasztalja meg érzékeit. Általa fedezi fel és tanulja meg irányítani a mozgását, használni az anyanyelvét, értelmezni a környezetét.

A játék révén más, életre szóló képességeket is elsajátít. Megtanulja például, hogy miként létesítsen társas kapcsolatokat, hogyan tudhatja meg a lehető legtöbbet önmagáról és másokról, és hogyan fedezhet fel különböző módszereket az egyes feladatok elvégzésére. Elengedhetetlen azonban, hogy mindebből te is kivedd a részed, így nemcsak nyomon követheted, ahogy a kicsi ismerkedik a világgal, de segítheted, hogy még több tapasztalatot gyűjtsön.

Más módon bár, de hasonlóan fontos szerepet játszanak a kicsi fejlődésében a manapság sokszor méltatlanul mellőzött dalok, mondókák, melyekből mostanra komplett repertoárja van Ágnesnek, aki a 16 éves Norbi, a négyéves Tomi, valamint a másfél éves négyes ikrek, Detti, Peti, Berci és Gábor büszke édesanyja.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a látszólag roppant egyszerű, többnyire szájhagyomány útján terjedő rigmusok, dallamok nagymértékben hozzájárulnak a mozgásos, a finommozgásos és a gondolkodási készség fejlődéséhez - miközben a kicsik felhőtlenül élvezik őket, és észre sem veszik, hogy valójában tanulnak.

Tiszteld a magánéletét és a személyes terét!

Mindenki jobban érzi magát, ha van saját ideje és tere. A gyerkőcök is így vannak ezzel. Már kicsi korában szüksége lehet csemetédnek arra, hogy néha magában lehessen, és ahogy nő, csak egyre inkább igényli majd a személyes időt és teret.
 
Engedd tehát gyerkőcödet visszavonulni - ilyenkor ne kontrolláld közvetlenül, persze arra figyelj, hogy ne tehessen kárt magában vagy a környezetében. Ha már elég nagy ahhoz, hogy mindettől ne kelljen tartanod, hagyd, hogy esetenként felügyelet nélkül töltsön el több-kevesebb időt. Kopogj a szobája ajtaján, mielőtt belépsz, és a tudta nélkül ne nyúlj a játékaihoz, könyveihez.
 

A négyes ikrek élete képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom
Amennyiben kettő vagy több csemetéd is van, és egy szobán kell megosztozniuk, beszélgess el velük a személyes tér is idő jelentőségéről. Tudatosítsd bennük, hogy mindannyiuknak szükségük van arra, hogy zavartalanul gondolkozhassanak, alkothassanak, pihenhessenek, esetleg kisírhassák magukat, ezért mindezt kölcsönösen lehetővé kell tenniük egymás számára. Ha már fiatalon megtanulja, hogy nem csak mások segítségével lehet játszani, és néhány kisebb problémára egyedül is megoldást talál, valószínűleg felnőttkorára is remekül boldogul majd a nehéz helyzetekkel.

Mondj igazat!

A gyerekek a játék mellett utánzás révén tanulnak. Mint minden szülő, te is egyfajta példakép vagy csemetéd számára - ha akarod, ha nem, valamennyi megnyilvánulásoddal mintát adsz számára, melyet aztán ösztönösen követ majd. Mindez egyebek mellett az őszinteségre is vonatkozik.
 
A gyereknek tudnia kell, hogy mi a jó, és mi a rossz. Ha porontyodban még kiskorában tudatosítod az őszinteség jelentőségét, és te is megadod neki, amit tőle elvársz, valószínűleg nem kell azon törnöd a fejed nagyobb korában sem, hogy vajon mindent elmond-e neked.
 
Első lépésben arra kell megtanítanod, hogy vállalja a felelősséget tetteiért. Ennek egyik módja az, hogy nem bünteted meg a gyereket minden apró rosszaságért, hanem elvárod tőle, hogy azt a maga lehetőségei szerint jóvátegye, például eltakarítsa az összetört játék maradványait. Mindazonáltal leginkább azzal nevelheted gyermekedet őszinteségre, ha te magad is őszinte vagy mind hozzá, mind pedig másokhoz! Ily módon szinte észrevétlenül válik szokásává, hogy igazat mondjon.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Légy türelmes!

Mindenkivel előfordul, hogy nem úgy alakulnak a dolgai, ahogyan szerette volna. Időnként minden gyerkőcnek vannak nehéz napjai, amikor úgy érezheted, mintha azért kelt volna fel, hogy téged bosszantson. Akár idegesítő helyzetekről, akár porontyod fejlődéséről van szó, próbálj vele szemben türelmes lenni!
 

16 bűbájos játék lányoknak és fiúknak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Add meg neki az esélyt, hogy a maga tempójában haladjon az úton, és ahelyett, hogy sietteted a döntéseit, próbáld élvezni, ami épp körülötted zajlik! Ha a feszült helyzetekben sem robbansz ki azonnal, hanem türelmes maradsz, lehet, hogy a kicsi magától látja be, hogy rosszat tett.

Ez persze nem mindig egyszerű, különösen, ha a feszültséget minden szülő réme, a hiszti váltja ki, amire természetesen a Gesztes családban is akad példa. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hiszti ragadós - ha egy baba elkezdi, és nem sikerül rövid időn belül megnyugtatni, a többiek is sorra bekapcsolódnak.
 

Amíg nem lovallják bele magukat, többnyire el lehet terelni róla a figyelmüket énekes-mozgásos mondókákkal, csiklandozással vagy a kukucs néven ismert nagy klasszikussal. Ha pedig semmi sem vezet eredményre, nincs más hátra, mint kivárni, amíg a vihar magától elcsitul - ám szerencsére a Gesztes szülők kellő rutinnal kezelik ezeket a helyzeteket.

Nevess sokat!

A mindennapok során számos kihívásnak kell megfelelned mind munkahelyeden, mind az otthonodban. Ha nem vigyázol, az élet túl komollyá válhat - holott a gyerek egészséges személyiségfejlődésének egyik alapfeltétele, hogy a kicsi derűs, optimista közegben nőjön fel.

Talán arra neveltek, hogy a felnőtt lét komoly dolog. Függeszd fel ezt a meggyőződést, és lazíts! Lélegezz mélyeket, ereszd el magad, hogy játékosabb szemszögből nézhesd az életet: keress kapcsolatot fiatalkori éneddel! Emlékezz, milyen volt szabadnak lenni mindenféle kötelezettség nélkül, valamint játszani. Barátkozz meg gyermeki éneddel - és az élettel általában.
 
Figyeld meg, micsoda változások állnak be, ha könnyedén és erőfeszítés nélkül kezeled a dolgokat, és elhatározod, hogy többször engeded el magad. Gyereked imád majd együtt lenni veled, miközben mindketten fejlődtök, változtok és nevettek. A derű, a humor, illetve az, hogy képes vagy észrevenni az élet napos oldalát, rengeteget segít. Megváltozik a hangulatod, oldódik benned a feszültség, több lesz az energiád - mindez pedig nem csupán rád, de a kicsire is jó hatással lesz.
 

A hatgyerekes szülőpár élete sem nevezhető éppen könnyűnek - ennyi kisebb-nagyobb csemete ellátása, nevelése nem kevés időt és energiát igényel, arról nem is beszélve, hogy az ehhez szükséges anyagiak előteremtése is komoly erőfeszítéseket igényel. Mégis ritka jó légkör uralkodik a családban, köszönhetően a szülők egészséges és optimista szemléletmódjának.

Ezt is szeretjük