6 életmentő tipp, ha muszáj dolgoznod kisgyerek mellett - A szuperdadától
Könnyebb lesz a lelkednek, és a gyerek sem sérül.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A dolgozó anyák általában ugyanazt mondják: mindegy, mi a foglalkozásuk, bűntudatuk van. Furdalja őket a lelkiismeret, mert úgy érzik, lemaradnak a gyerek életének fontos eseményeiről.

Azok a nők, akik önszántukból dolgoznak, talán másként állnak a dologhoz, hiszen ők tudatosan hozták meg ezt a döntést. Akik azonban azért dolgoznak, mert dolgozniuk kell, pedig inkább otthon maradnának, nehezebben élik meg a helyzetet, mert úgy érzik, nincs más választásuk.

El kell fogadnod a körülményeket

Gondold végig, miért fontos a munkád a családodnak. Így tudsz kenyeret tenni az asztalra, így lehet tető a fejetek felett? Ha elfogadod a lehetőségeidet, akkor energia szabadul fel benned, hogy a munkahelyeden a munkádra, otthon pedig a gyerekedre tudj összpontosítani. El kell fogadnod a körülményeket, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Persze lesznek olyan időszakok, amikor úgy érzed majd, hogy megrövidítettek, de, ha arra figyelsz, hogy együtt is tudjatok lenni, akkor könnyebben megtalálod majd az egyensúlyt.

Ami tény, az tény: munkaidőben nem lehetsz otthon, és ezen nem tudsz változtatni. Ez nem azt jeleni, hogy nem változhatnak meg a körülmények, de egyelőre ez a helyzet. Ha sikerül ezzel megbékélned, akkor a lelkiismeret is kevésbé furdal majd.

Ha összhangba kerülsz saját magaddal, és élvezni tudod azt az időt, amit a kicsivel tölthetsz, akkor a szülői szerepet is élvezed majd. És, ha elraktározod ezeket a jó élményeket, akkor sokat tettél azért, hogy megtaláld a gyerekneveléshez szükséges lelki egyensúlyt.

Bizonyos dolgokról le kell mondanod

Azt is be kell látnod, hogy bizonyos dolgokról le kell mondanod. A dolgozó szülőknek általában az a legfájdalmasabb, hogy nem lehetnek a beteg gyerekük mellett. Úgy érzik, nekik kellene ápolniuk. Ebben a helyzetben is számba kell venni, és el kell fogadni a realitásokat. Lehet, hogy összeszorul a szíved, de azt is tudnod kell, hogy a munkád teszi lehetővé, hogy ne csapjanak össze fölöttetek a hullámok - és ez is fontos.

Sok anyuka amiatt aggódik, hogy a gyereknek esetleg árt, hogy nincsenek egész nap együtt. Valójában, amíg a gyerekre felügyelő személy alkalmazkodó, rugalmas, és képes kielégíteni a kicsi igényeit, addig a gyereket nem éri károsodás. Különösen gyakran merül fel a szülőkben, hogy kisgyerekkorban vajon az a napi két óra, amit csemetéjükkel töltenek egy átlagos hétköznapon, valamint a hétvége elég-e.

Az igazság az, hogy, ha ennyi időd van, akkor elég - ha képes vagy a kicsire figyelni, amikor otthon vagy. A poronty megkap téged, és mindent, amit te viszel a családba - az értékrendedet, a humorodat, a tudásodat, szeretetteljes gesztusaidat. Ezt kell elfogadnod, így kell jól érezned magad.

Hat életmentő tipp a Szuperdadától

Ne mindig azon rágódj, milyen sokat vagy távol a gyerekedtől, inkább kérdezd meg magadtól, mit tudsz adni, amikor együtt vagytok. Mi iránt érdeklődik a csöppség? Hogyan tudnál részt venni a játékaiban? A dinoszauruszok érdeklik? Vegyél ki néhány ilyen témájú könyvet a könyvtárból, hétvégén pedig menjetek el múzeumba! A főzés érdekli? Szerezz be egy gyerekeknek szóló szakácskönyvet, és hétvégén főzzetek együtt!

Az otthon töltött időd legyen a családé: ne legyen telefon, sms és e-mail munkaügyben - csak vészhelyzetben, illetve altatás után.

A hétvégén töltsetek minél több időt együtt!

Bizonyos napokon - például péntek vagy szombat este - lehet rugalmasan kezelni a lefekvési időt: ha fél órával később alszik el a gyerek, több időt tudtok együtt tölteni. De nehogy mindennap engedj! Tudod, milyenek a gyerekek, ha nem alszanak eleget. Ha ebbe belegondolsz, rájössz, hogy nem éri meg.

Tudsz kivenni szabadnapot, amikor a gyereked beteg? Ha te ápolod, talán úgy érzed majd, hogy vele vagy, amikor a legnagyobb szüksége van rád.

Cikkünk Jo Frost A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvének segítségével készült.

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1-2. után olyan könyvet írt, mely kizárólag a kisgyerekkorra koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsd gyermeked érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben a szülőkről sem feledkezik meg.

Számos jó tanáccsal szolgál arra nézve, hogyan érezheted magad egy kicsit jobban a bőrödben ebben, a gyermek fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, mely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvvé teszik munkáját.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
A könyv ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük